Μήπως φέτος να ζεσταθείς με ξυλόσομπα;

Ψάχνεσαι για ξύλα ώστε να ζεστάνεις το κοκαλάκι σου τον φετινό χειμώνα; Τι επιλογές έχεις σε ξυλόσομπες, τι προσφέρουν και πόσο θα σου κοστίσουν.
Μήπως φέτος να ζεσταθείς με ξυλόσομπα;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ο γρίφος της ενέργειας φέτος με το αέριο στα ουράνια και το πετρέλαιο να ακολουθεί, οδηγεί ολοένα και περισσότερο κόσμο στην παραδοσιακή επιλογή της ξυλόσομπας. Ναι, αυτής που είχαν οι γιαγιάδες μας στο χωριό για να ζεσταίνονται, αλλά σε πιο εξελιγμένη εκδοχή, και με καλύτερη ενεργειακή απόδοση.

Όπως θα περίμενε κανείς, από τη στιγμή που η ζήτηση σε διάφορα μοντέλα ξυλόσομπας είναι αυξημένη, αρκετοί κωδικοί έχουν ήδη εξαντληθεί. «Οι επιλογές του πελάτη είναι περιορισμένες», μας λέει ο κ. Λάμπρος Μανίνος, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Κωνσταντίνος Λ. Μανίνος» στο Περιστέρι, που εμπορεύεται μεταξύ άλλων και ξυλόσομπες.

Πολλές από τις παραγγελίες των πελατών μάλιστα ενδέχεται να έρθουν ακόμα και τον Δεκέμβριο, μιας και οι εγχώριοι προμηθευτές δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν την αγορά, με την ίδια κατάσταση να επικρατεί και στους εξωτερικούς προμηθευτές. Οι τελευταίοι μάλιστα, δίνουν… προτεραιότητα σε χώρες όπως η Γερμανία.

Τι επιλογές υπάρχουν;

Αρχικά, η κλασική ξυλόσομπα. Χωρίζεται ανάλογα με το υλικό κατασκευής, σε μαντεμένια και ατσάλινη, ενώ υπάρχουν και κάποιες παλιού τύπου εμαγιέ. Το κόστος για μια οικονομική επιλογή, απλή και τίμια, ξεκινά από 150€ - δες εδώ. Σημείωσε πως στην κατηγορία αυτή ανήκουν και οι αερόθερμες σομπες, οι σόμπες με φουρνάκι, οι σόμπες που συνδυάζουν αερόθερμο και φούρνο και οι υδραυλικές σόμπες, οι οποίες συνδέονται με σώματα καλοριφέρ και στην ουσία καταργούν τον λέβητα πετρελαίου.

Οι τελευταίες απαιτούν μελέτη από υδραυλικό, και η εγκατάστασή τους περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κυκλοφορητή, δοχείο διαστολής, θερμοστάτες και λοιπά μέτρα ασφάλειας. Η εγκατάσταση τους είναι δαπανηρή (από 400€), το κόστος τους ξεκινά από 600 ευρώ, όμως σύμφωνα με τον κ. Μανίνο, έχουν καλό αποτέλεσμα σε μεγάλους χώρους, ήτοι σπίτια άνω των 100 τετραγωνικών.

Η πιο δημοφιλής κατηγορία ξυλόσομπας αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τον κ. Μανίνο, είναι η σόμπα με φουρνάκι, γνωστή και ως μασίνα. Είναι στην ουσία μια ενισχυμένη ξυλόσομπα, η οποία καίγοντας τα ξύλα δημιουργεί καπνό, ο οποίος περνά μέσα από φουρνάκι και συνδυάζει ζεστασιά με… μαγείρεμα. Ο φούρνος συνήθως τοποθετείται είτε δεξιά είτε αριστερά, ενώ υπάρχει μικρός χώρος για ξύλα, ο οποίος αποδίδει περίπου 2 κιλά ξύλο την ώρα, ήτοι 7 κιλοβάτ περίπου, απόδοση ιδανική για έναν χώρο 50 τετραγωνικών.

Αντίστοιχα, υπάρχουν και μεγαλύτερες σόμπες με φούρνο, για μεγαλύτερους χώρους (μέχρι 100 τετραγωνικά), με απόδοση 5 κιλά ξύλου την ώρα, περίπου 14 κιλοβάτ.  Το κόστος για μια απλή σόμπα με φούρνο, ξεκινά από 350 ευρώ, ενώ για μια μαντεμένια, με εστία όπως αυτή, κοστίζει 950€.

Η ενεργειακή απόδοση είναι ίδια σε όλες τις ξυλόσομπες της αγοράς, με τον δείκτη να φτάνει περίπου 70%. Κάποιες μαντεμένιες πιο παλιού τύπου μπορεί να δίνουν και 65%, ενώ σε κάποιες άλλες μπορεί οι κατασκευαστές να έχουν καταφέρει μια απόδοση της τάξης του 75%. Υπάρχουν και κάποιες με ενεργειακή κλάση Α+, οι οποίες όμως ανήκουν σε εντελώς διαφορετική κατηγορία τιμών – από 1000€ και άνω.

Κάνοντας το ρεζουμέ, για ένα δυάρι/τριάρι υπολόγισε πως θα χρειαστείς μια ξυλόσομπα των 500 ευρώ, με φούρνο, συν 100 ευρώ για την εγκατάσταση από τον τεχνικό. Αν τώρα θες να προσθέσεις και boiler για ζεστό νερό, τότε η συνολική εγκατάσταση μπορεί να ξεπεράσει τα 2000 ευρώ.

Τι πρέπει να προσέξεις

Την ποιότητα των ξύλων σου, βασικό. Τα χλωρά ξύλα δεν κάνουν για ξυλόσομπα. Τα ξύλα λοιπόν που θα κάψεις θα πρέπει να έχουν χαμηλή υγρασία, για να γίνει σωστά η καύση και να έχεις την απαιτούμενη θερμική απόδοση.

Επίσης, έχε κατά νου πως η ξυλόσομπα ξηραίνει τον χώρο, καθώς εκπέμπει θερμική (μπουρί, κυρίως σώμα) και υπεριώδη ακτινοβολία (τζαμάκι), επομένως θα χρειαστεί να βάλεις ένα δοχείο νερού στον χώρο για να σταθεροποίησεις την υγρασία, μια κατσαρόλα, ένα παραδοσιακό γκιούμι, κάτι.

Τέλος, προσοχή στην τοποθέτηση. Η σόμπα δεν είναι για να μπαίνει δίπλα σε έπιπλα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να καεί. Αντίστοιχα, το μπουρί της δεν θα πρέπει να μπει δίπλα σε κλιματιστικό. Απαιτείται απόσταση ασφαλείας και η κατάλληλη μόνωση, γιατί αναπτύσσονται θερμοκρασίες από 150 μέχρι 350 βαθμούς.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v