Ξυλόσομπες για ένα χουχουλιαστό σπίτι

Αγαπάμε τις ξυλόσομπες γιατί μας θυμίζουν χωριό, μυρωδιά ψημένου κάστανου και στιγμές ανέμελες με λευκά τοπία.
Ξυλόσομπες για ένα χουχουλιαστό σπίτι
Πετρέλαιο, ρεύμα, φυσικό αέριο, όλες οι τιμές ενεργειακών πηγών θερμότητας έχουν πάρει την ανιούσα και πλέον έχουμε σκεφτεί να κατεβάσουμε από την ντουλάπα εκείνη την φορετή κουβέρτα που είχε γίνει ανάρπαστη το 2012.

Η αλήθεια είναι όμως ότι η φορετή κουβέρτα δεν είναι αρκετά βολική, πχ. για να πας τουαλέτα. Μία ίσως καλύτερη λύση είναι η ξυλόσομπα. Δεν είναι τζάκι για να χτιστεί, είναι ένα μαντεμένιο ή ατσάλινο κατασκεύασμα στο οποίο ρίχνεις μέσα ατάκτως εριμμένα τα ξύλα, κι αυτά ανάβουν εύκολα. Κάποιες ξυλόσομπες μας διευκολύνουν ακόμα περισσότερο αφού διαθέτουν φούρνο και μάτια.

Αν σκέφτεστε σοβαρά να προχωρήσετε στην τοποθέτηση μιας ξυλόσομπας, καλό είναι να υπάρχει η δυνατότητα διάνοιξης τρύπας για την καπνοδόχο, προφανώς σε κοντινό σημείο από εκεί που θέλετε να τη βάλετε. Πρέπει να σιγουρευτείτε ότι έχετε δυνατότητα τοποθέτησης εξωτερικής καπνοδόχου ύψους τουλάχιστον τριών μέτρων) της οποίας η έξοδος θα πρέπει να ξεπερνά το ύψος του κτηρίου. Εάν δεν γίνει σωστά η τοποθέτηση απλά δεν θα μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε καθώς θα καπνίζει.

Από τις προϋποθέσεις τοποθέτησης μια σόμπας, ας περάσουμε στο εξίσου πρακτικό κομμάτι της ίδιας της σόμπας. Και ιδού το μεγάλο ερώτημα: Ποια σόμπα να αγοράσω;

Η basic:

Μία αρκετά τίμια σόμπα, ενεργειακής απόδοσης Α, είναι αυτή εδώ. Αποτελείται από τον θάλαμο καύσης, το δοχείο για τη συλλογή της στάχτης στο κάτω μέρος, και την καμινάδα. Τοποθετείται σε οποιονδήποτε χώρο σε ορισμένη απόσταση από τοίχο, ώστε να γίνει ορθά η εγκατάσταση της καμινάδας. Ο βαθμός απόδοσής της (60%) είναι το ποσοστό της καύσιμης ύλης που μετατρέπεται σε ωφέλιμη θερμότητα. Όσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός απόδοσης, τόσο καλύτερη είναι και η σόμπα, αφού μειώνονται οι απώλειες θερμότητας. Τιμή: 108 ευρώ

Η ντιζαϊνάτη με τον φούρνο:

Ανεβάζουμε την απόδοση της ξυλόσομπας στο 71% και προσθέτουμε και κουζίνα και φούρνο στο πλάι. Σε αυτήν την ξυλόσομπα, η ροή των καπναερίων και η θερμότητα στο πάνω και στο κάτω μέρος του φούρνου είναι ελεγχόμενη, ώστε η θερμοκρασία να είναι ομοιόμορφη, να είναι οικονομική η καύση και να έχει μεγάλη απόδοση. Τιμή: 615 ευρώ

Η αποδοτική:

Αν τα 615 ευρώ σας φάνηκαν πολλά και δεν σας πολυενδιαφέρει να έχετε κουζίνα και φούρνο, σας προτείνουμε αυτήν εδώ στα 360 ευρώ, με ενεργειακή απόδοση της τάξεως του 78,75%. 

Η τίμια:

Αν θέλετε μία σόμπα τίμια, η οποία ναι μεν να ζεσταίνει, αλλά να έχει κουζίνα και φούρνο, αλλά δεν θέλετε να δώσετε 600 ευρώ, με αυτήν εδώ στα 265 ευρώ θα κάνετε τη δουλειά σας. Έχετε κατά νου όμως ότι δεν μπορείτε να την έχετε συνέχεια αναμμένη.

Η ενεργειακής κλάσης Α+:

Αν θέλετε μία ξυλόσομπα η οποία να έχει επένδυση από κεραμικό υλικό ώστε να κατανέμεται ισόποσα η θερμότητα στον χώρο και ταυτόχρονα να έχετε βαθμό απόδοσης 85.1%, αλλά και ωραίο ντιζάιν (μοιάζει με jukebox) τότε θα πρέπει να δώσετε κατιτίς παραπάνω. Κοστίζει 2.167 ευρώ, αλλά έχει και θέση για ξύλα. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v