Έπειτα από ενενήντα χρόνια το ιστορικό καφενείο ΝΕΟΝ, υποδέχεται και πάλι τον κόσμο υπό μορφή αρτοποιείου ΒΕΝΕΤΗ.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Ένα από τα ιστορικά σημεία της Αθήνας, που αποτέλεσε πόλο τέχνης, γραμμάτων αλλά και απλών ανθρώπων, αναβιώνει και πάλι. Το καφενείο ΝΕΟΝ που αποτέλεσε σημείο συνάντησης και έμπνευσης σπουδαίων Ελλήνων όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, Γιάννης Ρίτσος,Γιώργος Ιωάννου, Ναπολέων Λαπαθιώτης, ύστερα από ενενήντα χρόνια αποτελεί έμπνευση και για την εταιρεία «ΒΕΝΕΤΗΣ».
Στο ισόγειο του νεοκλασικού κτιρίου του ξενοδοχείου Carlton στην πλατεία Ομονοίας όπου βρισκόταν, ανοίγει τις πόρτες του ξανά υπό τη μορφή καταστήματος «ΒΕΝΕΤΗ». Ένα από τα μεγαλύτερα αρτοποιεία στην Ευρώπη δημιουργεί η εταιρεία ΒΕΝΕΤΗΣ στο ιστορικό κτίριο του ΝΕΟΝ, στην Ομόνοια, λανσάροντας ένα νέο concept καταστημάτων, τα ΒΕΝΕΤΗ 1948. Η εταιρεία επιδιώκει να ξαναδώσει ζωή στην ιστορική πλατεία και να συμβάλει στην αναζωπύρωση της επιχειρηματικής κίνησης στο υποβαθμισμένο κέντρο της Αθήνας, καθώς, εκτός από το ΝΕΟΝ, σχεδιάζει τη λειτουργία δύο ακόμη καταστημάτων στην πλατεία Ομονοίας, στα εμβληματικά κτίρια του Τσίλερ, Μπάγκειον και Μέγας Αλέξανδρος.
Αποτελεί επένδυση ύψους, 3.000.000€ και εκτείνεται σε 1.200 τμ. Η επιλογή του νεοκλασικού κτιρίου του ΝΕΟΝ στην ιστορική πλατεία, υπήρξε για την εταιρία στρατηγική απόφαση. Στο πλαίσιο της δυναμικής ανάπτυξής της με καταστήματα στο κέντρο, αναζητούσε ένα στρατηγικό σημείο με προδιαγραφές που θα της επέτρεπαν να δημιουργήσει στην καρδιά της Αθήνας, ένα από τα μεγαλύτερα αρτοποιεία στην Ευρώπη.
H εσωτερική διακόσμηση του ιστορικού κτιρίου του ΝΕΟΝ έγινε με απόλυτο σεβασμό στην αρχιτεκτονική και στην ιστορία του, ενώ δεν υπήρξε καμία τροποποίηση στην όψη και στα εσωτερικά χαρακτηριστικά του (οροφή, τεχνοτροπία κεντρικών υποστυλωμάτων, κιγκλιδώματα). Προτεραιότητα ήταν να αναδειχθεί η ιστορία του κτιρίου χωρίς συμβιβασμούς, λόγω της εμπορικής χρήσης του, κάτι που επιτυγχάνεται με την επιλογή των κατάλληλων χρωμάτων, υλικών και φωτισμού. Συνδυασμός που παραπέμπει στα χρόνια δόξας του ΝΕΟΝ και της πλατείας Ομονοίας.
Στο χώρο του μεσοπατώματος αλλά και στο υπόλοιπο κατάστημα φιλοξενείται η έκθεση «ΑΘΗΝΑ 1865-1970» από το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, που έχει ως θέμα την ιστορία της πλατείας και του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.
Το νέο ΒΕΝΕΤΗ 1948 στο ΝΕΟΝ θα αποτελέσει έναν πολυχώρο γεύσεων αλλά και πολιτισμού καθώς ο χώρος θα φιλοξενεί στον πάνω χώρο πολιτιστικές εκδηλώσεις, ξεκινώντας από τη συγκεκριμένη έκθεση.