Odyssail 2006: Regatta στα λιμάνια του Οδυσσέα

Ταξίδι- αγώνα με αφορμή τον ελληνικό πολιτισμό αποτελεί η Odyssail, το μεγαλύτερο Ιστιοπλοϊκό γεγονός της Ελλάδος που πραγματοποιείται φέτος το καλοκαίρι με το Ρέθυμνο στο ρόλο της... Ιθάκης. θα ακολουθήσει από τις 29 Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου ”ο Χορός των Υδάτων”, το φεστιβάλ Μεσογειακού Πολιτισμού.
Odyssail 2006: Regatta στα λιμάνια του Οδυσσέα

Η Odyssail - Οδύσσεια, είναι ένα διεθνές πολιτιστικό – αθλητικό γεγονός, που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης κάθε δύο χρόνια στην Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα, με επίκεντρο την Κρήτη.

Έχει συμπεριληφθεί στο διεθνές calendar (ORC) και έχει χαρακτηριστεί ως η Regatta της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Για το 2006 η... μοντέρνα Ιθάκη είναι το Ρέθυμνο, που θα αποτελέσει κεντρικό λιμάνι – σταθμό της Odyssail, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Η Odyssail είναι ιδέα που αναδεικνύει την δια θαλάσσης εξελικτική πορεία του πολιτισμού των Ελλήνων. Ενώνει και προβάλλει τον πολιτισμό των Μεσογειακών χωρών - λιμένων που μετέχουν, που είναι ταυτόχρονα και τα σημεία από τα οποία, όπως μαρτυρεί ο Όμηρος, ο Οδυσσέας πέρασε επιστρέφοντας από την Τροία, στην Ιθάκη.

Η φιλοσοφία της Odyssail στηρίζεται στον πλού του ανθρώπου ανά τους αιώνες. Αντλεί στοιχεία από τον πολιτισμό των Μινωιτών, που άνθησε πριν από 5000 χρόνια στην Κρήτη. Ο πλούτος του λεπτότατου αυτού πολιτισμού, μεταφερόταν σ’ όλα τα λιμάνια της Μεσογείου από θαλασσινούς εμπόρους που ταξίδευαν στα λιμάνια της εποχής.

Στην εποχή του Οδυσσέα, οι Μίνωες μετέφεραν στην Αθήνα τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους, έτσι ώστε η Αθήνα να γίνει το κέντρο του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας για όλο τον κόσμο.

Στην Οδύσσεια του Ομήρου, ο Οδυσσέας είναι ο ήρωας ο οποίος μετά από ένα μακρύ ταξίδι, γεμάτο περιπέτειες βρίσκει την πατρίδα του την Ιθάκη. Κατά την διάρκεια της περιπλάνησης του ο Οδυσσέας μαθαίνει, διδάσκει, γίνεται δυνατότερος και σοφότερος.

Η Odyssail είναι συμβολικό ταξίδι της γνώσης μέσω του πολιτισμού, της άθλησης και της ανθρώπινης επαφής. Ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, έπλευσε με επιτυχία, συναντήθηκε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και συνεχίζει τον πλού, μέχρι την Ολυμπιάδα του Πεκίνο και στο... ΕπέΚεΙνα.

Το καλοκαίρι του 1992 διεξήχθη το ιστορικό για την Ελλάδα Minoan Cup, ένα από τα σημαντικότερα ιστιοπλοϊκά γεγονότα και το μεγαλύτερο της χώρας μας. Δώδεκα χρόνια μετά η Odyssail εξελίσσεται στο μεγαλύτερο Ιστιοπλοϊκό γεγονός της Ελλάδος.

Εμπνευστής του Minoan CupOdyssail είναι ο ιστιοπλόος και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ιωάννης Παλλήκαρης.

Βορράς, Νότος, Ανατολή και Δύση είναι οι τέσσερις θαλάσσιες διαδρομές που σχεδιάστηκαν για να συντονίσουν τους ομαδικούς πλόες, έτσι ώστε να περάσουν από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου.

Το αγωνιστικό μέρος της Odyssail 2006, υλοποιείται με τους πλόες των σκαφών που θα ξεκινήσουν και πάλι από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου και της Μαύρης Θαλάσσης με προορισμό το Ρέθυμνο.

Στις 29 Ιουλίου τα σκάφη αναμένεται να φτάσουν στην Μαρίνα του Ρεθύμνου, αφού συμπλεύσουν με άλλα σκάφη, σε μερικά από τα ομορφότερα και πλουσιότερα σε παράδοση λιμάνια της Μεσογείου.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και γεγονότα ακαδημαϊκού, λαϊκού και λαογραφικού χαρακτήρα των χωρών της Μεσογείου που συμμετέχουν, συνοργανώνονται από κοινού με την Ελλάδα στα λιμάνια όπου θα καταπλεύσουν.

Στη Μαρίνα του Ρεθύμνου, τελικό προορισμό της Regatta, οργανώνεται Φεστιβάλ Μεσογειακού Πολιτισμού, ο ΧοΡός τΩν ΥδάΤων, το οποίο θα διαρκέσει από τις 29 Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου. Ο ”ΧοΡός τΩν ΥδάΤων” θα προβάλλει την κουλτούρα όλων των χωρών που μετέχουν στην ”Odyssail 2006”, μέσα από μια σειρά σημαντικών εκδηλώσεων ιστορίας, τέχνης και πολιτισμού.

Ανάμεσα ουρανού και γης, θα πραγματοποιηθεί διεθνές Συμπόσιο Ομηριστών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, έκθεση της Gallery Ζουμπουλάκη με έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων, οι οποίοι θα ζωγραφίσουν τα ιστία των σκαφών, μουσικές και θεατρικές βραδιές με κορυφαίους δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αναβίωση μύθων και θρύλων της θάλασσας, προβολή films με την κουλτούρα της Μεσογείου κ.α.

Παράλληλα, Διαμεσογειακή Θεματική Έκθεση, θα φιλοξενηθεί στην Μαρίνα του Ρεθύμνου, στο Πολιτιστικό Χωριό, στην οποία θα εκπροσωπηθούν όλες οι χώρες που μετέχουν στην Odyssail, με ειδικά περίπτερα. Στα περίπτερα αυτά θα δίδεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες, να παρουσιάσουν τόπους και τρόπους, προϊόντα, γεύσεις, έθη και ήθη των χωρών τους και των λιμένων τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Odyssail, και για δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα 2810 394654 και 2810 841039.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v