Οι εκδηλώσεις του Μαρτίου στο Public

Σεμινάρια για γονείς, ποιητικός περίπατος στην Αθήνα, παρουσιάσεις και συζητήσεις βιβλίων και πολλά άλλα ενδιαφέροντα έρχονται τον Μάρτιο στο Public.
Οι εκδηλώσεις του Μαρτίου στο Public
Ο Μάρτιος στο Public, το Νο1 βιβλιοπωλείο έρχεται δυναμικά και φέρνει μοναδικές εκδηλώσεις για το κοινό του. Οι βιβλιόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις πολλών νέων βιβλίων από διακεκριμένους Έλληνες, όπως το «ΑΜΑΡΟΚ» του Βαγγέλη Γιαννίση, «Οι σχέσεις που ονειρευόμαστε» των Έλσα Δημοπούλου & Γιώργου Δημόπουλου, «Με κάθε τίμημα» του Πρώην Υπ. Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, «Δέσποινα» του Αύγουστου Κορτώ.

Επιπλέον, το Public Book Society συνεχίζει το Μάρτιο με δύο ακόμα συναντήσεις που συντονίζει ο Βαγγέλης Προβιάς, και στις οποίες θα διαβαστούν σημαντικά βιβλία της LGBTQ λογοτεχνίας. Επίσης, το Public σε συνεργασία με το infokids.gr διοργανώνει δύο μοναδικά σεμινάρια στα οποία ειδικοί θα συζητήσουν με τους γονείς για σημαντικά θέματα που αφορούν τα παιδιά τους. Τέλος, στις 21 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί ένας περίπατος αφιερωμένος για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ
«Όλα όσα πρέπει να ξέρει μια μαμά για τη γυναικολογική υγεία της κόρης της» &
«Η σημασία της πρόληψης στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού»
Σε συνεργασία με το infokids.gr
@ 07/03 και ώρα 12:00 | Public Συντάγματος, Είσοδος Ελεύθερη με δήλωση συμμετοχής εδώ

Στα συχνότερα γυναικολογικά προβλήματα που μπορούν να εμφανιστούν κατά την παιδική και εφηβική ηλικία θα αναφερθεί η Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ειδική Παιδογυναικολόγος, Υπεύθυνη του Τμήματος Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας στη γυναικολογική κλινική των ΡΕΑ και ΓΑΙΑ και στην Παιδιατρική Κλινική του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, κυρία Κατερίνα Δεληβελιώτου Τούτουζα, ενώ θα λύσει όλες τις απορίες των μαμάδων για τη γυναικολογική υγεία των κοριτσιών τους. Όπως σημειώνει η κυρία Δεληβελιώτου, "η πρώτη γυναικολογική εξέταση του κοριτσιού πρέπει να αποτελεί μια ευχάριστη εμπειρία που θα εδραιώσει μια θεμελιώδη σχέση ζωής".

Τη σκυτάλη θα παραλάβει στη συνέχεια η Γενική Χειρουργός, ειδικός στις παθήσεις του μαστού, Δρ. της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Δρ. Γιώτα Σασοπούλου, για να μιλήσει για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης στον καρκίνο του μαστού, αλλά και όλα όσα μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε την εμφάνισή του. "Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες, με την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση όμως, σήμερα είναι ιάσιμος", τονίζει η κυρία Σασοπούλου.

«O Πόλεμος της Ελληνικής Ανεξαρτησίας» &
«Μια ζωή γεμάτη τόλμη: Από το Γοργοπόταμο και τον Εμφύλιο στο Ιράν και στο Βρετανικό Κοινοβούλιο»
C. M. Woodhouse (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)
@ 09/03 και ώρα 21:00 | Public Café Συντάγματος, Είσοδος Ελεύθερη

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος και τα Public παρουσιάζουν, τη Δευτέρα 9 Μαρτίου στις 21:00 στο Public Café, το κλασικό έργο του Βρετανού στρατιωτικού, πολιτικού και διανοούμενου C. M. Woodhouse 1821: O Πόλεμος της Ελληνικής Ανεξαρτησίας καθώς και την αυτοβιογραφία του με τον τίτλο Μια ζωή γεμάτη τόλμη: Από τον Γοργοπόταμο και τον Εμφύλιο στο Ιράν και στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί, για να μοιραστεί στιγμές από την καθημερινότητα του σπουδαίου συγγραφέα και φιλέλληνα, ο υιός του Christopher R. J. Woodhouse, 6th Baron Terrington. Το πάνελ συμπληρώνουν δύο σπουδαίοι ιστορικοί: O κ. Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο κ. Στέφανος Καβαλλιεράκης, ιστορικός και διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος της εφημερίδας Η Καθημερινή Μαργαρίτα Πουρνάρα.

Γυναίκες συγγραφείς για τη βία: λόγος δημόσιος και ιδιωτικός.
Συντονίζει ο Γιάννης Μπασκόζος
@ 10/03 και ώρα 21:00 | Public Café Συντάγματος, Είσοδος Ελεύθερη

Τα Public σας προσκαλούν την Τρίτη 10 Μαρτίου, στις 21:00, στο Public Café Συντάγματος, σε μια συζήτηση για τη βία στην καθημερινότητα των γυναικών, την αποτύπωσή της στη λογοτεχνία και τις γυναίκες συγγραφείς σε έναν αντρικό λογοτεχνικό σύστημα. Για το θέμα μιλούν οι Αμάντα Μιχαλοπούλου, Κατερίνα Σχοινά, Κωνσταντίνα Κορρυβάντη και ο Γιάννης Μπασκόζος.

«ΑΜΑΡΟΚ»
Βαγγέλης Γιαννίσης (Εκδόσεις Διόπτρα)
@ 11/03 και ώρα 19:00 | Public Συντάγματος, Είσοδος Ελεύθερη

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το Public σας προσκαλούν - την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του - στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βαγγέλη Γιαννίση, «ΑΜΑΡΟΚ», την Τετάρτη 11 Μαρτίου, στις 19:00, στο Public Συντάγματος. Τον συγγραφέα "ανακρίνει" ο δημοσιογράφος Ευθύμης Σαββάκης.

Public Book Society η 2η συνάντηση
Συντονίζει ο Βαγγέλης Προβιάς
@ 12/03 και ώρα 18:00 | Public Συντάγματος, Είσοδος Ελεύθερη

Το Public παρουσιάζει την πρωτοβουλία Public Book Society, μια αλλιώτικη λέσχη ανάγνωσης που θα «τρέχει» με τις φροντίδες του Βαγγέλη Προβιά, συγγραφέα και εισηγητή σεμιναρίων δημιουργικής γραφής. Από τις 27 Φεβρουαρίου έως και τα μέσα Ιουνίου, οι αναγνώστες, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την LGBTQ λογοτεχνία σε εννέα τρίωρες συναντήσεις στην αίθουσα εκδηλώσεων του Public στο Σύνταγμα με τη συμμετοχή ανθρώπων του βιβλίου, συγγραφείς, εκδότες, και μεταφραστές.
Με την καθοδήγηση του συγγραφέα Βαγγέλη Προβιά, θα διαβαστούν σημαντικά βιβλία της LGBTQ λογοτεχνίας, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν επιπλέον την δυνατότητα εάν επιθυμούν να δοκιμαστούν στη συγγραφή ιστοριών, αλλά και την ευκαιρία να συνομιλήσουν με προσκεκλημένους δημιουργούς. Το Public Book Society είναι ανοιχτό, χωρίς περιορισμούς, σε όποιον αγαπά το βιβλίο και επιθυμεί συζητήσει και να παρακολουθήσει την ανάγνωση λογοτεχνικών έργων. Στη πρώτη συνάντηση συζητάμε τα βιβλία του Εντουάρντ Λουί «Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ» και «Ιστορία της βίας».

«Οι σχέσεις που ονειρευόμαστε»
Έλσα Δημοπούλου & Γιώργος Δημόπουλος (Εκδόσεις Μίνωας)
@ 12/03 και ώρα 21:00 | Public Café Συντάγματος, Είσοδος Ελεύθερη

Οι εκδόσεις Μίνωας και το Public σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου Οι σχέσεις που ονειρευόμαστε, της Έλσας Δημοπούλου και του Γιώργου Δημόπουλου. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Ph.D. Καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Κλινικός Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Θετικής Ψυχολογίας Αναστάσιος Σταλίκας, ο Ειδικός Παιδαγωγός-Συγγραφέας, Επιστημονικός Σύμβουλος του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Φώτης Παπαναστασίου, η Ψυχολόγος B. A. (Hons), Psychology Εμμανουέλα Γ. Φουσιάνη, και οι συγγραφείς. Ο συγγραφέας Γιάννης Λαφαζάνος θα παρέμβει στη συζήτηση, ενώ ο Γιώργος Μάνδυλας, Εξάρχων στα Α΄ Βιολιά της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, θα πλαισιώσει τη βραδιά μουσικά.

«Νινιάν, οι περιπέτειες ενός ευτυχισμένου Νάνου που έγινε δυστυχισμένος γίγαντας»
Βησαρρία Ζορμπά Ραμμοπούλου (Εκδόσεις Σαΐτη)
@ 14/03 και ώρα 12:00 | Public Συντάγματος, Είσοδος Ελεύθερη

Οι εκδόσεις Σαΐτη και τα Public σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Βησαρρία Ζορμπά Ραμμοπούλου, «Νινιάν, οι περιπέτειες ενός ευτυχισμένου Νάνου που έγινε δυστυχισμένος γίγαντας», το Σάββατο 14 Μαρτίου, στις 12:00, στο Public Συντάγματος. Ο καλόκαρδος Νινιάν, ο πρίγκιπας των Νάνων, ζει ευτυχισμένος στο βασίλειό του. Όταν όμως ερωτεύεται την πριγκίπισσα των Γιγάντων, ξεκινά μια απίστευτη περιπέτεια με πολλές παγίδες, κινδύνους και απρόσμενες συναντήσεις… Μια ιστορία για την κατάκτηση της αληθινής ευτυχίας μέσα από την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, το σεβασμό στη διαφορετικότητα και την κοινωνική αποδοχή.

«Πέντε στάσεις»
Μάκης Τσίτας (Εκδόσεις Μεταίχμιο)
@ 16/03 και ώρα 21:00 | Public Συντάγματος, Είσοδος Ελεύθερη

Η Ελένη είχε όλους τους δρόμους ανοιχτούς μπροστά της. Και τους έκοψε ο Θεόφιλος με τον έρωτά του. Όμως εκείνη βρήκε παράδρομους. Σπούδασε, δούλεψε, έκανε δύο υπέροχα παιδιά. Όλα μόνη της. Ο Θεόφιλος παρίστανε τον πατέρα και τον σύζυγο ενώ είχε φιλενάδες. Άραγε έφταιγε το τρομερό μυστικό του που δεν τον άφηνε να δεθεί;
Η Ελένη πέρασε των παθών της τον τάραχο αλλά η πίστη της στο μέλλον δεν την άφησε να τσακιστεί. Προχωρούσε πάντα με κουράγιο, πείσμα, όραμα. Μια γυναίκα που μπορούσε να έχει μια καλύτερη ζωή, διάλεξε να ζει αφιερωμένη στα παιδιά της και στη δουλειά της όχι γιατί έτσι έπρεπε αλλά επειδή έτσι ήθελε. Πού τη βρήκε τόση δύναμη;
Ο Μάκης Τσίτας μας χαρίζει τον μονόλογο μιας γυναίκας απ’ την επαρχία που παρά τους φραγμούς που βάζει μόνη της, καταφέρνει όχι απλώς να επιβιώσει αλλά να φτιάξει μια πραγματική ζωή. Μια ιστορία δοσμένη με συμπόνια, μια ιστορία που έχουν ζήσει και ζουν αμέτρητες γυναίκες.

«Το προξενιό της Ιουλίας»
Γιάννης Πολίτης (Εκδόσεις Ψυχογιός)
@ 19/03 και ώρα 21:00 | Public Café Συντάγματος, Είσοδος Ελεύθερη

Οι εκδόσεις Ψυχογιός και τα βιβλιοπωλεία Public σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιώργου Σ. Πολίτη, «Το προξενιό της Ιουλίας», την Πέμπτη 19 Μαρτίου, στις 21:00, στο Public Café Συντάγματος. Για το βιβλίο θα μιλήσει η επιμελήτρια, Μαρία Σεβαστιάδου ενώ αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Δημήτρης Παραδείσης και Ελένη Μιχελή.

Περίπατος αφιερωμένος για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
@ 21/03 και ώρα 10:30 | Public Συντάγματος, Είσοδος Ελεύθερη με δήλωση συμμετοχής στο blog.public.gr

Το Public και η Εταιρεία Πολιτιστικού Τουρισμού, Discover Greek Culture, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, αλλά και της συμπλήρωσης 5 χρόνων λογοτεχνικών περιπάτων, οργανώνουν το Σάββατο, 21 Μαρτίου 2020, ομαδικό λογοτεχνικό περίπατο αφιερωμένο στους Έλληνες Ποιητές. Ο περίπατος θα αφορά στους ποιητές παλαιότερων λογοτεχνικών γενιών, ενώ στο Public Συντάγματος οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν και να ακούσουν ποιήματα από σύγχρονους ποιητές. Ο περίπατος θα ξεκινήσει στις 10:30 από την οδό Ασκληπιού 3, στο σημείο όπου βρισκόταν το σπίτι στο οποίο κατοίκησε ο Κωστής Παλαμάς από το 1896 έως το 1935 και από το οποίο πέρασαν οι σημαντικότεροι πνευματικοί άνθρωποι της εποχής του. Η δεύτερη στάση θα είναι στην οδό Σταδίου, στο σημείο όπου βρισκόταν το περίφημο πατάρι του Λουμίδη, ένα λογοτεχνικό στέκι που πέρασε στην ιστορία. Η τρίτη στάση θα είναι ο ιστορικός Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός στην Πλατεία Καρύτση, από το βήμα του οποίου ακούστηκαν όχι μόνο σημαντικά ποιήματα από εξέχοντες ποιητές, αλλά και σημαντικά κείμενα κριτικού λόγου. Η τέταρτη στάση θα είναι το καφεστιατόριο Ζόναρς, ακόμα ένα σημείο συνάντησης λογοτεχνών, το οποίο πέρασε και ως λογοτεχνικός τόπος στην ελληνική λογοτεχνία.

Στη συνέχεια, στο Public Συντάγματος, η γιορτή της Ποίησης θα συνεχιστεί με ανάγνωση ποιημάτων από τους ποιητές: Ανδρέα Αντωνιάδη, Άννα Αφεντουλίδου, Αναστάση Βιστωνίτη, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, Τασούλα Επτακοίλη, Τασούλα Καραγεωργίου, Δημήτρη Κοσμόπουλο, Μάριο Μιχαηλίδη, Τίτο Πατρίκιο, Νάντια Στυλιανού, Αντώνη Φωστιέρη και Γιώργο Χουλιάρα.

«Με κάθε τίμημα»
Πρώην Υπ. Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)
@ 23/03 και ώρα 21:00 | Public Café Συντάγματος, Είσοδος Ελεύθερη

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος και τα Public παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου στις 21:00 στο Public Café Συντάγματος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Καθώς η Ευρώπη αναζητά τη νέα της ταυτότητα μετά την κρίση, το νέο βιβλίο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ανιχνεύει τη νέα της πολιτική, οικονομική και θεσμική αρχιτεκτονική, για να μπορέσει να πρωταγωνιστήσει σε μία ταχύτατα μεταβαλλόμενη παγκόσμια οικονομία, αλλά και για να απαντήσει στο αίτημα για περισσότερη δημοκρατία και ευημερία. Τον πρώην Υπουργό θα πλαισιώσουν οι: Άννα Διαμαντοπούλου (Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ, πρώην Επίτροπος και Υπουργός) και Λουκάς Τσούκαλης (Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής [ΕΛΙΑΜΕΠ] και επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης).

«Αυτό Που Θέλεις Στη Ζωή Το Καταφέρνεις»
Γιώτα Νέγκα (Panik Oxygen)
@ 24/03 και ώρα 20:00 | Public Café Συντάγματος, Είσοδος Ελεύθερη

Η Γιώτα Νέγκα, ο Νίκος Μωραΐτης και ο Νίκος Μερτζάνος παρουσιάζουν τη δισκογραφική τους συνύπαρξη «Αυτό Που Θέλεις Στη Ζωή Το Καταφέρνεις», σε ένα ξεχωριστό live event. Την Τετάρτη 18 Μαρτίου, στις 20:00, θα υπογράψει το νέο της album στο τμήμα μουσικής ενώ θα ακολουθήσει live με μερικά από τα τραγούδια του, στο «Public Café» Συντάγματος. Η έκτη ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά της Γιώτας Νέγκα, «Αυτό Που Θέλεις Στη Ζωή Το Καταφέρνεις», που κυκλοφορεί από την Panik Oxygen, περιλαμβάνει δέκα τραγούδια, που διαπραγματεύονται το «μαζί» και το «χωρίς», τη χαρά και τη λύπη, σε μουσική Νίκου Μερτζάνου και στίχους Νίκου Μωραΐτη. Η δημιουργική συνύπαρξη των τριών αγαπήθηκε από το κοινό πριν ακόμα κυκλοφορήσει το album, καθώς συστήθηκε μέσα από τέσσερα επιτυχημένα singles, τα «Οξυγόνο», «Βρες Μου Έναν Άλλο», «Δυο Νησιά» και «Διάρκεια Μιας Ζωής», που παρουσιάστηκαν στις live εμφανίσεις της Γιώτας Νέγκα και ξεχώρισαν στις ραδιοφωνικές συχνότητες.

Public Book Society η 3η συνάντηση
Συντονίζει ο Βαγγέλης Προβιάς
@ 26/03 και ώρα 18:00 | Public Συντάγματος, Είσοδος Ελεύθερη

Το Public παρουσιάζει την πρωτοβουλία Public Book Society, μια αλλιώτικη λέσχη ανάγνωσης που θα «τρέχει» με τις φροντίδες του Βαγγέλη Προβιά, συγγραφέα και εισηγητή σεμιναρίων δημιουργικής γραφής. Από τις 27 Φεβρουαρίου έως και τα μέσα Ιουνίου, οι αναγνώστες, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την LGBTQ λογοτεχνία σε εννέα τρίωρες συναντήσεις στην αίθουσα εκδηλώσεων του Public στο Σύνταγμα με τη συμμετοχή ανθρώπων του βιβλίου, όπως συγγραφείς, εκδότες και μεταφραστές.
Με την καθοδήγηση του συγγραφέα Βαγγέλη Προβιά, θα διαβαστούν σημαντικά βιβλία της LGBTQ λογοτεχνίας, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν επιπλέον την δυνατότητα, εάν επιθυμούν, να δοκιμαστούν στη συγγραφή ιστοριών, αλλά και την ευκαιρία να συνομιλήσουν με προσκεκλημένους δημιουργούς. Το Public Book Society είναι ανοιχτό, χωρίς περιορισμούς, σε όποιον αγαπά το βιβλίο και επιθυμεί συζητήσει και να παρακολουθήσει την ανάγνωση λογοτεχνικών έργων. Την Πέμπτη 26 Μαρτίου, στις 18:00, στην τρίτη επίσημη συνάντηση του Public Book Society, συζητάμε το βιβλίο «Πλην» του Άντριου Σον Γκριρ.

ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ
«Το παιδί με ΔΕΠΥ στο Σχολείο και στο Σπίτι»
Σε συνεργασία με το infokids.gr
@ 28/03 και ώρα 12:00 | Public Συντάγματος, Είσοδος Ελεύθερη με δήλωση συμμετοχής στο infokids.gr

Με εισηγητή τον Ειδικό Παιδαγωγό – Συγγραφέα, Επιστημονικό Σύμβουλο του Τομέα Ειδικής Αγωγής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, κ. Φώτη Παπαναστασίου (eidikospaidagogos.gr), το σεμινάριο θα βοηθήσει γονείς, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και ειδικούς ψυχικής υγείας να κατανοήσουν τη φύση της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για όλες τις τελευταίες ερευνητικές εξελίξεις από τον χώρο της ΔΕΠΥ, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στις στρατηγικές αντιμετώπισης και παρέμβασης σε παιδιά με ΔΕΠΥ, τόσο στο σχολικό πλαίσιο, όσο και στο οικογενειακό περιβάλλον. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία του infokids.gr και του Public, το Σάββατο 28 Μαρτίου, στις 12:00, στο Public Συντάγματος.

«Δεξί κίτρινο λουστρίνι»
Ιφιγένεια Τέκου (Εκδόσεις Ψυχογιός)
@ 30/03 και ώρα 19:00 | Public Συντάγματος, Είσοδος Ελεύθερη

Οι εκδόσεις Ψυχογιός και τα βιβλιοπωλεία Public σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ιφιγένειας Τέκου, «Δεξί κίτρινο λουστρίνι», τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, στις 19:00, στο Public Συντάγματος. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Νοέλ Μπάξερ, συγγραφέας και ο Γρηγόρης Δανιήλ, φιλόλογος/κριτικός λογοτεχνίας. Φιλόλογος / κριτικός λογοτεχνίας.

«Δέσποινα»
Αύγουστος Κορτώ (Εκδόσεις Πατάκη)
@ 30/03 και ώρα 21:00 | Public Café Συντάγματος, Είσοδος Ελεύθερη

Οι εκδόσεις Πατάκη και το Public σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αύγουστου Κορτώ, «Δέσποινα», τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, στις 21:00, στο Public Café Συντάγματος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Κι αν η Παναγία ήταν Ελληνίδα μάνα; Η Δέσποινα έχασε τον γιο της –τριάντα τριών χρονώ παλικάρι, από μιαν αποκοτιά, μια φτυσιά στα μούτρα της χούντας– κι έχει γυρίσει την πλάτη στον θρύλο που ξεπήδησε απ’ τον χαμό του: τι να την κάνει τη λατρεία του κόσμου, τους οπαδούς και τους πιστούς, όταν το παιδί της είναι μες στο χώμα; Κι έτσι επιστρέφει με τον νου στο μόνο καταφύγιο –στο παρελθόν– και ξαναζεί τα πάθη και τα λάθη της: το ακριτικό χωριό και τους γέρους γονείς της, το μωρό στα σπλάχνα της, με τον ανομολόγητο πατέρα, τον ξενιτεμό στην Αθήνα, στο αρχοντικό της Δεξαμενής. Από ψυχοκόρη αφέντρα και κυρά, γυναίκα του καλόκαρδου Σήφη, σύντροφος και στήριγμα στα μαύρα χρόνια της κατεχόμενης Κρήτης – μα πάνω απ’ όλα μάνα του Χρήστου. Αλλά όση αγάπη κι αν του έδινε, ο μοναχογιός της ήταν μια ζωή ατίθασος, άπιαστος σαν αγρίμι, άφοβος στον κίνδυνο κι αψήφιστα δοσμένος στη φιλία και στον έρωτα, λες και μπορούσε να πατήσει χάμω ως και τον θάνατο. Κι έτσι παρασύρθηκε απ’ τον φανατισμό της κουστωδίας του και τα μάτια της Μάγδας, κι έφαγε το κεφάλι του. Μα όλα αυτά τα χρόνια, τα μερόνυχτα της αγωνίας και της πίκρας, η Δέσποινα είχε μια κρυφή παρέα, ορατή μόνο στα μάτια της ψυχής της: την κόρη που δεν απόχτησε, την κόρη που θα μεγάλωνε στο πλευρό της και θα γινόταν απάγκιο κι αποκούμπι της. Μήπως κι η ίδια η Παναγιά δε θα ’θελε ένα κοριτσάκι, για να γλυκαίνει η αντάρα που την πότιζε ο κανακάρης της, για να αλαφραίνει ο πόνος του φευγιού του; Ώσπου μια μέρα, ένας χαμένος φίλος του Χρήστου –ο Γιαννάκης, αφοσιωμένος σαν μαθητής και γλυκός σαν παραγιός– έρχεται να ταράξει τη μοναξιά της Δέσποινας με τις αποκαλύψεις του, με την αλήθεια που λουφάζει στην πιο απίθανη κρυψώνα. Μια ιστορία γι’ αυτό που ζήλεψε ακόμα κι ο Θεός: την αγάπη της μάνας.

Μπορείτε από τώρα να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε:
Αφήστε σχόλιο με hashtag #AugustosKortoStoPublic και θα σας απαντήσει κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που θα μεταδοθεί LIVE στη σελίδα μας.

«Risotti»
Πάνος Ιωαννίδης (Εκδόσεις Πατάκη)
@ 31/03 και ώρα 21:00 | Public Café Συντάγματος, Είσοδος Ελεύθερη

Οι εκδόσεις Πατάκη και το Public σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Πάνου Ιωαννίδη, «Risotti», την Τρίτη 31 Μαρτίου, στις 21:00, στο Public Café Συντάγματος.

Λίγα λόγια από τον συγγραφέα για το βιβλίο:
Αυτό το βιβλίο δεν είναι ένα βιβλίο συνταγών. Ναι, θα βρείτε τις συνταγές μου. Ναι, θα βρείτε κάποιες από τις ιδέες μου. Κυρίως όμως θέλω να βρείτε τον δρόμο για να δημιουργήσετε το δικό σας ριζότο. Στις σελίδες που ακολουθούν θα διαβάσετε το απόσταγμα της εμπειρίας μου και των γνώσεων μου, τις τεχνικές που ένα ριζότο απαιτεί. Τις συμβουλές, τα βήματα που θα σας οδηγήσουν στο ριζότο που εκφράζει εσάς. Σε αυτό το βιβλίο εγώ θα σας δείξω τον τρόπο, θα σας εξηγήσω τη φιλοσοφία, αλλά την προσωπικότητα θα τη βάλετε εσείς. Εγώ θα σας δείξω το πώς κι εσείς θα δημιουργήσετε το θέλω σας. Αυτό επιδιώκω. Αυτός είναι ο στόχος μου. Να σας βοηθήσω να αποκωδικοποιήσετε τις τεχνικές απαιτήσεις, ώστε να μπορέσετε να αποτυπώσετε τον εαυτό σας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v