Αυτό το ελληνικό προϊόν γίνεται... ΠΟΠ

Δείτε ποιο κορινθιακό προϊόν εκλεκτής ποικιλίας προορίζεται για να γίνει ΠΟΠ σύντομα.
Αυτό το ελληνικό προϊόν γίνεται... ΠΟΠ
Εντός του 2018 πρόκειται να συσταθεί ο φορέας που θα αναλάβει να «τρέξει» την κατάρτιση του σχετικού φακέλου, ώστε η παραδοσιακή κορινθιακή ελληνική ποικιλία σταφυλιού σουλτανίνα να γίνει Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Pegasus Αγροδιατροφή 7 Grapes, Μάρκος Λέγγας, στόχος είναι μέσα στο 2019 ο φάκελος να υποβληθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να πάρει το δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είμαστε στη διαδικασία συγκέντρωσης του 51% της παραγωγής σταφυλιού σουλτανίνα και διερευνώντας τις προθέσεις αυτών που τη διαχειρίζονται, έχουμε ήδη τη θετική ανταπόκριση των εξαγωγέων και όχι μόνο», αναφέρει στο ΑΠΕ ο κ. Λέγγας και προσθέτει:

«Εμείς θέλουμε να μην εκτοπιστεί και εντέλει χαθεί η ελληνική ποικιλία σταφυλιού σουλτανίνα και για αυτό είμαστε αποφασισμένοι να τρέξουμε γρήγορα τις διαδικασίες».

Αναφερόμενος στο θέμα τιμής, ο κ. Λέγγας επισήμανε ότι τα 500 γραμμάρια σταφυλιού πωλούνται προς 5-6 ευρώ και προς 3-4 ευρώ σε περίοδο προσφορών και σημείωσε «από τα ποσά αυτά, ποσοστό 27% πάει στον παραγωγό, 10% σε μεταφορικά, 15% στον εισαγωγέα και το 48% απολαμβάνει το λιανεμπόριο».

Οι δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο του Διεθνούς Συνεδρίου Σταφυλιού που έγινε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 4ης έκθεσης «Freskon».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v