Νοσταλγικές φωτογραφίες από το Πάσχα άλλων δεκαετιών

Δεκαπέντε νοσταλγικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες με Έλληνες των δεκαετιών από το 1930 ως το 1960 να γιορτάζουν το Πάσχα.
Νοσταλγικές φωτογραφίες από το Πάσχα άλλων δεκαετιών
Ελληνικό Πάσχα. Κόκκινα αυγά. Κάλαντα του Λαζάρου και της Μεγάλης Παρασκευής. Κατάνυξη, βαρελότα το βράδυ της Ανάστασης, μαγειρίτσα και την επόμενη μέρα… σούβλες και γλέντι.

Αν παρατηρήσετε τις φωτογραφίες που συγκεντρώσαμε παρακάτω από τις πασχαλιάτικες συγκεντρώσεις ελληνικών οικογενειών από τα ‘30s ως τα ‘60s, θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα.

Ακόμα και σήμερα, στην επαρχία κυρίως, η Λαμπρή και το πασχαλινό τραπέζι συνοδεύονται από κλαρίνα, αρνιά στη σούβλα και οικογενειακή ατμόσφαιρα.

Ίσως αλλάζει το σκηνικό, καθώς λιγοστεύουν οι αλάνες και οι χωματόδρομοι στους οποίους στήνονταν οι σειρές από σούβλες. Αλλά κάποια πράγματα παραμένουν: Παιδιά που μαλώνουν για το ποιος θα γυρίσει τη σούβλα, παραδοσιακοί ήχοι, χοροί, κρασί, τσιμπολογήματα της πέτσας πάνω από το αρνί που στριφογυρίζει και γέλια από το σόι που μαζεύτηκε μετά από καιρό είναι οι σταθερές αξίες των γιορτών.

Απολαύστε το ελληνικό Πάσχα όπως ήταν (και συνεχίζει στην ουσία του να είναι) στα μέσα του περασμένου αιώνα μέσα από σπάνιες ασπρόμαυρες εικόνες:


































Οι φωτογραφίες προέρχονται από το Pappaspost 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v