«Πόρτα» του ΣτΕ στον νόμο για τα θρησκευτικά

Αντισυνταγματική είναι σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας η υπουργική απόφαση για τις αλλαγές που έγιναν στο μάθημα των Θρησκευτικών.
«Πόρτα» του ΣτΕ στον νόμο για τα θρησκευτικά
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κάνοντας δεκτές τις προσφυγές της Μητρόπολης Πειραιά, της Εστίας Πατερικών Μελετών και γονέων που διαμαρτύρονταν για τις αλλαγές στο χαρακτήρα και τον τρόπο διδασκαλίας των θρησκευτικών στις τάξεις του Δημοτικού και του Γυμνασίου, έκρινε ότι οι αλλαγές αυτές «κλονίζουν τη θρησκευτική χριστιανική συνείδηση που πριν από την έναρξη του σχολικού βίου διαμορφώνουν οι μαθητές».

Σύμφωνα με τους συμβούλους της Επικρατείας μάλιστα, η υπουργική απόφαση του Νίκου Φίλη «είναι ικανή να παρέμβει στον ευαίσθητο ψυχικό κόσμο των μαθητών που δεν διαθέτουν  την κριτική αντίληψη των ενηλίκων και να τους εκτρέψει από την Ορθόδοξη Χριστιανική συνείδηση».

Το Συμβούλιο αναφέρεται σε παραβίαση από την απόφαση του τέως Υπουργού Παιδείας του άρθρου 16 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και μεταξύ των σκοπών της είναι η ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, ακόμη, τονίζουν ότι το πρόγραμμα σπουδών παρουσιάζει «σοβαρές ελλείψεις ως προς το περιεχόμενο της Ορθόδοξης Χριστιανικής διδασκαλίας», καθώς «δεν γίνεται αναφορά στην Αγία Ομοούσιο και Αδιαίρετο Τριάδα την οποία επικαλούνται στην επικεφαλίδα τους όλα τα Ελληνικά Συντάγματα» και στη Γ΄ τάξη του Δημοτικού «ο Ιησούς Χριστός παρουσιάζεται ως ξένος, ως προσδοκώμενος Μεσσίας, ως δάσκαλος που όλοι θαυμάζουν, ως αγαπημένος φίλος, όχι όμως ως Σωτήρας του κόσμου».

«Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο βασίζεται, σύμφωνα σε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σε ένα σκεπτικό βγαλμένο από εποχές αλήστου μνήμης, το οποίο προσομοιάζει με σκοταδιστικές απόψεις ακραίων θεολογούντων», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο κ. Φίλης χαρακτήρισε «σρνητική έκπληξη» την απόφαση του ΣτΕ, τονίζοντας ότι πρόκειται για «σκοταδισμό, μεσαίωνα και αναχρονισμό», ωστόσο υπογράμμισε ότι από την απόφαση δεν κινδυνεύει το μάθημα των νέων Θρησκευτικών στα σχολεία.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v