Απίστευτες ιστορίες (και φωτογραφίες) αστέγων

Ένας φωτογράφος πέρασε τέσσερα χρόνια μιλώντας με τους άστεγους και φωτογραφίζοντάς τους… κι έχει πολλά να πει.
Απίστευτες ιστορίες (και φωτογραφίες) αστέγων
Ο Mikael Theimer πέρασε τέσσερα χρόνια μιλώντας με τους άστεγους, και φωτογραφίζοντάς τους. «Δεν έχεις πάντα περισσευούμενα χρήματα να δώσεις, αλλά το λιγότερο που μπορείς να κάνεις όταν κάποιος σου απλώνει το χέρι, είναι να του χαμογελάσεις» λέει. «Έτσι ξεκινούν όλες μου οι κουβέντες με τους ανθρώπους στο δρόμο. Με ένα χαμόγελο. Και με ένα ‘γεια σου, τι κάνεις;’. Έχω κάνει απίστευτες κουβέντες με τους ανθρώπους στους δρόμους. Έχω μάθει Ιστορία και Γεωγραφία. Έχω μάθει για κουλτούρες από τις οποίες δεν κατάγομαι, για την κοινωνία μας, για τη λογοτεχνία, για την τέχνη, για τη φιλοσοφία. Έχω γελάσει και έχω κλάψει. Έχω νιώσει και χαρά και θυμό. Και ελπίδα, και απόγνωση.

»Για μένα, αυτές εδώ είναι κάτι παραπάνω από φωτογραφίες, ή πορτραίτα. Είναι αναμνήσεις: Των συναντήσεων που με έκαναν αυτό που είμαι σήμερα. Έχω εξελιχθεί περισσότερο ως άνθρωπος μιλώντας με όλους αυτούς τους ανθρώπους, απ’ ό,τι ακούγοντας όλες τις διαλέξεις όλων των καθηγητών κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής μου. Και τις μοιράζομαι γιατί ελπίζω ότι θα σε κάνουν να σταματήσεις, να ακούσεις και να μεγαλώσεις κι εσύ μαζί με αυτούς τους ανθρώπους».

Ο Mario πήγε φυλακή για τη δολοφονία του άντρα που βίασε τον γιο του όταν ήταν μωρό. Έχασε τα πάντα, και κατέληξε στο δρόμο.



Αυτή η κοπέλα χτύπησε έναν άντρα με ένα μπαστούνι, επειδή τον είδε να κάνει το ίδιο πράγμα στον σκύλο του.



«Τον ρώτησα», λέει ο φωτογράφος, «τι ήθελε να δείχνει η φωτογραφία του. Μου απάντησε ‘αγάπη’ και τον τράβηξα τη στιγμή που έλεγε ‘αγαπάω τη γυναίκα μου».



Αφότου η φωτογραφία του κυκλοφόρησε στα social media, ο Normand κατάφερε να βρει δουλειά στην οικοδομή.



Ο Mostafa μιλά οκτώ γλώσσες.



Η Fanny το έσκασε από το σπίτι όταν ήταν έφηβη. Ο πατριός της την κακοποιούσε.



«Μου διηγήθηκε», λέει ο φωτογράφος, «για εκείνη την φορά που ένα κοριτσάκι του έδωσε το γλειφιτζούρι της, κι εκείνος έβαλε τα κλάματα».



«Είναι Ινούκ (Εσκιμώος) και παντρεύτηκε μία Cree (Ινδιάνα). Ήταν η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής του, παρ’ όλο που οι δικοί τους δεν το δέχτηκαν».



«Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι χαμογελάς».



«Ήταν επαγγελματίας skater. Το παράκανε με τις κραιπάλες που πάνε μαζί με το άθλημα».



«Τους πέτυχα πάνω που έλεγαν ‘σ’ αγαπώ’ ο ένας στον άλλο».



Πηγή: Bored Panda
Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v