Ο "Παρθενώνας της Μακεδονίας" ανοίγει τις πύλες του

Με ρυθμό που γεμίζει ενθουσιασμό τους αρχαιολόγους συνεχίζεται η «αναγέννηση» του λεγόμενου… Παρθενώνα της Μακεδονίας, του περίφημου ανακτόρου των Αιγών.
Ο Παρθενώνας της Μακεδονίας ανοίγει τις πύλες του
Πρόκειται για το ανάκτορο που χτίστηκε κοντά στην Βεργίνα στα χρόνια του Φιλίππου του Β’, και που εδώ και καιρό γίνονται προσπάθειες να απολαξευθούν κομμάτια πωρόλιθου ώστε να ανακατασκευαστούν οι κίονες του ανακτόρου. Στόχος είναι να αναστηλωθούν περίπου 30 κίονες στο περιστύλιο, στις στοές και στα πολύστηλα, καθώς και το μεγάλο ανάλημμα πάνω στο οποίο εδράζεται το μνημείο.

«Στο τέλος θα έχουμε αναστηλωμένο το νότιο κομμάτι του περιστυλίου, με 16 κίονες και τη ζωφόρο στο ύψος των οκτώ μέτρων. Έτσι, για πρώτη φορά θα προκύψει ολοκληρωμένη η εικόνα του κτιρίου, που είναι αντιπροσωπευτικό της κλασικής αρχιτεκτονικής στη Μακεδονία στη γνωστή της διατύπωση, με τους ορθούς κίονες και το επιστύλιο», εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η προϊσταμένη της εφορίας αρχαιοτήτων Ημαθίας, αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη.

Από τον Μάιο αναμένεται να ξεσκεπαστούν τα περίφημα ψηφιδωτά του μνημείου και να είναι προσβάσιμος ο χώρος για το κοινό, που θα μπορεί να δει το αναταγμένο κομμάτι του μνημείου αλλά και τις αναστηλωτικές εργασίες.

Λίγα λόγια για το μνημείο
Όπως αναφέρει ο διαδικτυακός τόπος του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών, «χτισμένο στο άστυ των Αιγών, σε ένα υπερυψωμένο σημείο της πλαγιάς, το τεράστιο κτήριο –το μεγαλύτερο της κλασικής Ελλάδας, τριπλάσιο από τον Παρθενώνα- ήταν ορατό από ολόκληρη των λεκάνη της Μακεδονίας, τοπόσημο δύναμης και ομορφιάς. Κτήριο πρωτόφαντο, απολύτως επαναστατικό και πρωτοποριακό για την εποχή του, το ανάκτορο που ένας μεγαλοφυής αρχιτέκτονας –ίσως ο Πύθεος- γνωστός για την συμμετοχή του στην κατασκευή του Μαυσωλείου, αλλά και για την συνεισφορά του στην εξέλιξη της πολεοδομίας και της θεωρίας των αναλογιών- δημιούργησε για τον Φίλιππο στις Αιγές θα γίνει το αρχέτυπο όλων των «βασιλείων», δηλαδή των ανακτόρων της ελληνιστικής οικουμένης και όχι μόνον.

»Τοιχοποιίες και αρχιτεκτονικά μέλη, επεξεργασμένα όλα με εκπληκτική ακρίβεια, καλυφθήκαν με άριστης ποιότητας μαρμαροκονίες με λεία και στιλπνή επιφάνεια που υποβάλει την εντύπωση μαρμάρου και ανακαλεί την περιγραφή του Βιτρούβιου για τα κονιάματα του παλατιού του Μαύσωλου που έλαμπαν σαν να ήταν από γυαλί . Χιλιάδες κεραμίδια και ανάγλυφα ακροκέραμα εξαιρετικής ποιότητας, εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα μαρμαροθετήματα και ψηφιδωτά, μερικά από τα οποία είναι εξαίρετα έργα τέχνης, πανάκριβες χρωστικές, χαλκός και κάθε είδους πολυτελή υλικά επιστρατεύτηκαν για να δημιουργήσουν ένα σύνολο αντάξιο της φιλοδοξίας του ηγεμόνα. Ωστόσο πέρα από την πολυτέλεια των υλικών, την εφευρετικότητα και την τελειότητα της εκτέλεσης, τα απροσδόκητα επιτεύγματα της τεχνολογίας που ανιχνεύονται σε όλα τα επίπεδα, το πιο συναρπαστικό στοιχείο του μοναδικού αυτού κτηρίου παραμένει η μεγαλοφυής αρχιτεκτονική σύλληψη του»

Μάθετε περισσότερα για τα ανάκτορα των Αιγών εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v