Τι είναι η προσωρινή σύνταξη και ποιοι τη δικαιούνται

Δείτε τι προβλέπει ο νόμος για αυτούς που δικαιούνται προσωρινή σύνταξη που θα φτάνει το 80% της οριστικής.
Τι είναι η προσωρινή σύνταξη και ποιοι τη δικαιούνται
Προσωρινή σύνταξη, στο 80% του ποσού της τελικής σύνταξής του, όπως αυτή εκτιμάται κατά περίπτωση, θα μπορούν να λάβουν πλέον οι συνταξιούχοι, μέσα σε δύο μήνες από την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Τον νέο τρόπο έκδοσης προσωρινών συντάξεων ορίζει νόμος που ψηφίστηκε εντός του 2017 και την Τρίτη, ο ΕΦΚΑ εξέδωσε την απαιτούμενη εγκύκλιο που ανάβει το πράσινο φως για την έναρξη της διαδικασίας.

Όπως αναφέρει το Euro2day.gr, η νομοθετική διάταξη προβλέπει πως όσοι υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης πρέπει να λάβουν σε ένα δίμηνο ως προσωρινή παροχή το 80% της εκτιμηθείσας οριστικής τους σύνταξης, μέχρι την έκδοσή της. Προσοχή όμως: Αυτό το μέτρο αφορά αιτήσεις που έγιναν από τις 13/5/2016. Για όλους όσοι έχουν καταθέσει αιτήσεις πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, προβλέπεται η λήψη προσωρινής σύνταξης, η οποία όμως υπολογίζεται διαφορετικά, ήτοι στο 50% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών των 12 τελευταίων μηνών ασφάλισης πριν την αίτηση, χωρίς ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα.

Αναλυτικά, η εγκύκλιος ορίζει ότι επιβάλλεται η ηλεκτρονική αίτηση στον ηλεκτρονικό κόμβο του ΕΦΚΑ, με τη συμπλήρωση όλων των πεδίων που είναι απαραίτητα για τον υπολογισμό της σύνταξης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν εντύπως στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ ειδική Υπεύθυνη Δήλωση ως προς την ακρίβεια του χρόνου ασφάλισης και των αποδοχών που δηλώνουν στην ηλεκτρονική αίτηση, καθώς και ότι πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης της προσωρινής και οριστικής σύνταξης.

Οι ασφαλισμένοι με διαδοχικό χρόνο ασφάλισης οφείλουν επιπλέον να δηλώσουν αναλυτικά τα Ταμεία στα οποία ασφαλίστηκαν διαδοχικά, τον χρόνο ασφάλισης ανά Ταμείο και συνολικά τις αντίστοιχες αποδοχές, τον τυχόν χρόνο παράλληλης ασφάλισής τους, καθώς και το Ταμείο στο οποίο έχουν τυχόν οφειλές και το αντίστοιχο ποσό.

Ειδικές ρυθμίσεις για ελεύθερους επαγγελματίες
Στην περίπτωση ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, θα πρέπει να ελεγχθεί εάν έχουν καταβληθεί οι προβλεπόμενες εισφορές. Συνεπώς, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει επιπλέον να καταθέσουν υπηρεσιακό σημείωμα του αρμόδιου Τμήματος εισφορών σχετικά με τις τυχόν οφειλόμενες εισφορές. Παράλληλα, υφίσταται και η υποχρέωση των ασφαλισμένων για την κατάθεση όλων των δικαιολογητικών που είναι απαραίτητα για την οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.

Εφόσον όλα τα απαραίτητα έγγραφα κατατεθούν, η έκδοση της διοικητικής πράξης απόδοσης της προσωρινής σύνταξης θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 2 μήνες. Αν πρόκειται για περίπτωση διαδοχικής ή σύνταξης αναπηρίας, το δικαίωμα στην προσωρινή αρχίζει την πρώτη ημέρα του επόμενου της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα και λήγει στο τέλος του μήνα κατά τον οποίο εκδίδεται η οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.

Σημειώνεται ότι η απόφαση για έγκριση ή απόρριψη του αιτήματος δεν υπόκειται σε προσφυγή. Δείτε τι ισχύει για τα ποσά της σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και χηρείας καθώς και για τους όρους που πρέπει να πληροί ο υποψήφιος συνταξιούχος για την προσωρινή σύνταξη εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v