Σεισμός ταρακούνησε την Αττική (upd)

Σεισμός ταρακούνησε την Αττική το βράδυ της Δευτέρας στις 22.30. Δείτε τις πρώτες εκτιμήσεις για την ένταση του σεισμού.
Σεισμός ταρακούνησε την Αττική (upd)
Έντονη σεισμική δόνηση, που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ήταν της τάξης των 4,4 ρίχτερ, σημειώθηκε λίγο μετά τις 22.30 το βράδυ της Δευτέρας,  15 Ιανουαρίου, και έγινε αισθητή στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς.

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται, πάντως οι σεισμολόγοι, μερικές ώρες μετά τον σεισμό, που απ’ ό,τι φαίνεται ήταν ο κύριος.

Το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο, εντοπίζεται στην περιοχή της Σταμάτας, 24 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας, και το εστιακό του βάθος στα 14 χιλιόμετρα.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «δεν είναι φυσιολογικό να υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για έναν σεισμό 4,4 Ρίχτερ που γίνεται σε μια περιοχή η οποία δεν έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επιβαρυμένα, δεν έχει κάποια ιδιαίτερη ιστορική σεισμικότητα, υπάρχουν κάποια ρήγματα πιο βόρεια που έχουν δώσει κάποιους σεισμούς, αλλά όχι στη συγκεκριμένη περιοχή και τέλος πάντων δεν μπορεί για μία ακολουθία τόσο μικρή να είμαστε μονίμως ανήσυχοι και αναστατωμένοι».

Ο κ. Παπαζάχος προσέθεσε ότι «είναι πολύ δύσκολο να πούμε εάν αυτός είναι ο κύριος σεισμός, παρόλο που αυτό είναι το πιο πιθανό, η ακολουθία να σβήσει φυσιολογικά, το ιστορικό της περιοχής είναι ευνοϊκό, αλλά ειλικρινά σας λέω δεν υπάρχει κανένα σοβαρό εργαλείο στα χέρια της επιστήμης με το οποίο να μπορεί να σας πει κάτι κατηγορηματικά».

Τέλος, σημείωσε πως «οι πιο πολλοί κύριοι σεισμοί στον ελληνικό χώρο, πάνω από τους μισούς, γίνονται πρακτικά χωρίς κανέναν προσεισμό, οπότε ο συνδυασμός είναι ακόμα πιο απόλυτος σ' αυτές τις περιπτώσεις».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v