Να γιατί όσοι έχουν σκύλο ζουν περισσότερο

Ερευνητές από τη Σουηδία μελέτησαν στοιχεία για τρεισήμισι εκατομμύρια ανθρώπους, και κατέληξαν γιατί όσοι έχουν σκύλο ζουν περισσότερο.
Να γιατί όσοι έχουν σκύλο ζουν περισσότερο
Όσοι ζουν με σκύλο αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία, και μελέτησε δεδομένα 12 ετών, που αφορούσαν 3,4 εκατομμύρια ανθρώπους, ηλικίας από 40 έως 80 ετών, οι οποίοι στην αρχή της μελέτης δεν είχαν εκδηλώσει καρδιαγγειακή νόσο. Όπως διαπιστώθηκε, οι ιδιοκτήτες σκύλων είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου εξαιτίας καρδιαγγειακών παθήσεων ή άλλων αιτιών κατά τη διάρκεια της 12ετούς παρακολούθησης.

Ο επικεφαλής της έρευνας και υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία, Mwenya Mubanga, ανέφερε χαρακτηριστικά πως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα των ερευνητών ήταν ότι η κατοχή σκύλου φαίνεται να αποτελεί προστατευτικό παράγοντα για τα άτομα που ζουν μόνα τους: Πρόκειται για την πληθυσμιακή ομάδα που έχει διαπιστωθεί σε παλαιότερες έρευνες πως διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας, σε σύγκριση με όσους ζουν σε πολυμελή οικογένεια.

«Ίσως ο σκύλος να αποτελεί σημαντικό μέλος της οικογένειας σε μεμονωμένα νοικοκυριά», είπε ο Mubanga. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι κάτοχοι σκύλων που ζούσαν μόνοι τους είχαν κατά 33% μειωμένο κίνδυνο θανάτου και κατά 11% μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως οι σκύλοι κάνουν τελικά καλό στην υγεία των ανθρώπων τους, παρέχοντάς τους τόσο κοινωνική υποστήριξη όσο και κίνητρα για σωματική άσκηση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v