Φρικιαστικά εγκλήματα που δεν εξιχνιάστηκαν ποτέ

Το τέλειο έγκλημα μπορεί να μην υπάρχει… αλλά ο Zodiac, ο δολοφόνος της Μαύρης Ντάλιας και ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης έφτασαν πολύ κοντά.
Φρικιαστικά εγκλήματα που δεν εξιχνιάστηκαν ποτέ

Η Μαύρη Ντάλια

Ίσως ο φόνος που τροφοδότησε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον την λογοτεχνία (με κορυφαίο δείγμα το ανατριχιαστικό μυθιστόρημα του James Elroy και την αυτοβιογραφική του επιστροφή σε αυτά στο "Τα Σκοτάδια Μου" το 2015), την κινηματογραφική βιομηχανία και τον Τύπο, εκείνος της 22χρονης Elizabeth Short, έχει εκατοντάδες υπόπτους. Ένας από αυτούς είναι ο Όρσον Γουέλς –ναι, ο σκηνοθέτης– και άλλοι εξήντα έχουν ομολογήσει.

Το σώμα της «Μαύρης Ντάλιας», όπως την ονόμασε ο Τύπος της εποχής, βρέθηκε ακρωτηριασμένο και εντελώς στραγγισμένο και από την τελευταία σταγόνα αίμα στο Leiment Park του Λος Άντζελες στις 15 Ιανουαρίου του 1947. Ο Gerry Ramlow, δημοσιογράφος της Los Angeles Daily News, δήλωσε αργότερα πως «για το γεγονός πως ο φόνος δεν εξιχνιάστηκε ποτέ φταίνε οι δημοσιογράφοι… ήταν παντού, ποδοπατούσαν στοιχεία και παρακρατούσαν πληροφορίες». Δείτε εδώ τη λίστα με τους επικρατέστερους υπόπτους.

Ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης

Πέντε ανεξιχνίαστοι φόνοι συγκλόνισαν το βικτωριανό Λονδίνο στα τέλη του καλοκαιριού και τις αρχές του φθινοπώρου του 1888. Η Mary Ann Nichols, η Annie Chapman, η Elizabeth Stride, η Catherine Eddowes και η Mary Jane Kelly, πόρνες στο Whitechapel του East End, βρέθηκαν δολοφονημένες, με τον λαιμό κομμένο και το σώμα τους ακρωτηριασμένο. Παρά τις εκτεταμένες έρευνες της αστυνομίας, τα γράμματα που στάλθηκαν στον Τύπο από τον «Τζακ» και τις διάφορες θεωρίες που αναπτύχθηκαν σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να είναι, ο μανιακός δολοφόνος δεν βρέθηκε ποτέ.

Σήμερα, η λίστα των υπόπτων ξεπερνά τους εκατό, και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ονόματα όπως αυτό του Πρίγκιπα Albert Victor, εγγονού της Βικτώρια. Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες θεωρίες είναι εκείνη που έγραψε ο δημοσιογράφος William Le Queux, ο οποίος αναφέρει πως διάβασε ένα χειρόγραφο του Ρασπούτιν (!) γραμμένο στα γαλλικά, στο οποίο αναφερόταν το όνομα κάποιου Alexander Pedachenko, Ρώσου γιατρού και πράκτορα της μυστικής αστυνομίας της αυτοκρατορικής Ρωσίας, Okhrana. Kίνητρο του Pedachenko, σύμφωνα πάντα με τον Le Queux, ήταν να διασύρει την Scotland Yard. Δυστυχώς, η ύπαρξη του Pedachenko δεν έχει καν επιβεβαιωθεί –η θεωρία, όμως, παραμένει ενδιαφέρουσα.

Δείτε εδώ την λίστα των βασικότερων υπόπτων και εδώ περισσότερες πληροφορίες για καθέναν από τους πέντε επικρατέστερους. 


Οι φόνοι του Tylenol

Το Tylenol είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές χάπι κατά του πονοκεφάλου στην Αμερική –παρακεταμόλη, βασικά, σαν να λέμε Panadol. Το 1982 το Tylenol σκότωσε επτά ανθρώπους, αφότου κάποιος άνοιξε τις κάψουλες στα φαρμακεία του Σικάγο (σε διαφορετικά φαρμακεία, του Σικάγο, για να είμαστε ακριβείς) και αντικατέστησε το περιεχόμενό τους με κυανιούχο κάλιο, το οποίο όταν έρθει σε επαφή με νερό εκκρίνει ποσότητα υδροκυανίου αρκετή για να σκοτώσει έναν υγιή ενήλικα. Ο δράστης δεν εντοπίστηκε ποτέ, σε αντίθεση με αρκετούς μιμητές που ακολούθησαν τα χνάρια του τα επόμενα χρόνια, όπως η Stella Nickell, η οποία καταδικάστηκε σε 90 χρόνια φυλάκιση για τον φόνο του συζύγου της και της Susan Snow με τον ίδιο τρόπο. Περισσότερα για την ανεξιχνίαστη υπόθεση, και η μικρή αλλά ανεπαρκής λίστα υπόπτων, εδώ.

Ο Zodiac

Υπάρχουν φόνοι που παραμένουν άλυτοι, και μετά υπάρχουν και οι φόνοι του Zodiac: Ενός παρανοϊκού μανιακού δολοφόνου που κάπως καταφέρνει να κρυφτεί “in plain sight”, που λεν’ και στην Αμέρικα, τη δεκαετία του ’60 στο Σαν Φρανσίσκο. Ο Zodiac, λοιπόν, στέλνει στις 7 Αυγούστου του 1969 ένα γράμμα στις εφημερίδες, το οποίο υπογράφει με το συγκεκριμένο όνομα και αυτό εδώ το σύμβολο. Ακολουθεί σειρά μυστηριωδών γραμμάτων, κρυπτογραφημένων με τέσσερις διαφορετικούς κώδικες δικής του επινόησης, μόνο ένα εκ των οποίων αποκωδικοποιήθηκε. Έλεγε τα εξής (κεφαλαία, και χωρίς κανένα σημείο στίξης):

«Μου αρέσει να σκοτώνω ανθρώπους επειδή έχει τόσο πολύ πλάκα είναι πιο διασκεδαστικό από το να σκοτώνεις ζώα στο δάσος γιατί ο άνθρωπος είναι το πιο επικίνδυνο ζώο απ’ όλα το να σκοτώνω κάτι μου δίνει την πιο συναρπαστική εμπειρία είναι ακόμα καλύτερο από το να τη βρίσκεις με ένα κορίτσι το καλύτερο είναι πως όταν πεθάνω θα ξαναγεννηθώ στον παράδεισο και αυτοί που έχω σκοτώσει θα γίνουν σκλάβοι μου δεν θα σας δώσω το όνομά μου γιατί θα προσπαθήσετε να καθυστερήσετε ή να σταματήσετε τη συλλογή μου από σκλάβους για τη μετά θάνατο ζωή».

Ο Zodiac ισχυριζόταν πως ήταν υπεύθυνος για 37 φόνους, αλλά μόνο επτά (με δύο εκ των θυμάτων να επιβιώνουν) έχουν αποδεδειγμένα συσχετιστεί μαζί του. Τα πέντε διαπιστωμένα θύματά του ήταν δύο άνδρες και τρεις γυναίκες, ηλικίας από 16 έως 29 ετών. Οι δύο άνδρες που επιβίωσαν από την επίθεση του Zodiac είπαν πως ο δράστης φορούσε μαύρη κουκούλα και μαύρη μπλούζα με το ίδιο λευκό σήμα με το οποίο υπέγραφε τα γράμματα. Εδώ οι δέκα επικρατέστεροι ύποπτοι της υπόθεσης που έκλεισε κάποια στιγμή, αλλά ξανανοίγει ανά τακτά χρονικά διαστήματα –τελευταία φορά το 2014, όταν κυκλοφόρησε στην Αμερική το βιβλίο του Gary Stewart «Το πιο επικίνδυνο ζώο απ’ όλα», το οποίο ο συγγραφέας ισχυρίζεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως ο πατέρας του ήταν ο Zodiac. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v