«Παλιά ήταν όλα καλύτερα»

Έχετε ακούσει κάποιον να αναπολεί τα “ωραία χρόνια τα παλιά”; Αν ναι, τότε έχετε κάθε δικαίωμα να διαφωνήσετε.
«Παλιά ήταν όλα καλύτερα»
Αν θυμόμαστε καλά μια καλολουστραρισμένη φωτογραφία της παλιάς Αθήνας του '60 είχε γίνει viral προ μερικών ετών, με το μισό ελληνικό Ίντερνετ να κραυγάζει την κλασική ατάκα “παλιά ήταν όλα καλύτερα”.

Θα σας το χαλάσουμε, αλλά δεν ήταν. Ή τουλάχιστον δεν ήταν όπως παρουσιάζονται.

Γενικότερα έχουμε έμφυτη την τάση να αναπολούμε και να ανατρέχουμε σε παλαιότερες δεκαετίες με νοσταλγία και ένα δακρύβρεχτο “αχ”. Φράσεις – σήμα κατατεθέν της “κάθε πέρσι και καλύτερα” κοσμοθεωρίας; Σίγουρα θα έχετε ακούσει κάτι από τα παρακάτω:

Ο ουρανός ήταν πιο γαλανός.

Τα πουλάκια τραγουδούσαν υπέροχα.

Δεν είχαμε πολέμους.

Είχαμε λεφτά.

Ήμασταν χαρούμενοι.

Ήμασταν ελεύθεροι.

Υπήρχε καλύτερη παιδεία.

Και άλλα τέτοια ωραία.

Η αλήθεια είναι πως η νοσταλγία αυτή δεν πηγάζει από αυτές καθ' εαυτές τις παραπάνω θεματικές – περιβάλλον, παιδεία, ειρήνη κτλ.- αλλά από την γλυκιά αναπόληση της νεότητας του 50άρη ή 40αρη που την εκφράζει διακαώς. Τότε εκείνος "είχε τη ζωή μπροστά του", είχε χώρο να κάνει σχέδια, τώρα όμως...

Σε κάθε περίπτωση, όχι, το “παλιά” δεν ταιριάζει πάντα με το “καλύτερα”. Και ιδού γιατί.

Η Αθήνα ήταν πιο ωραία τότε

Οπτικά ίσως, ατμοσφαιρικά όχι. Τα αυτοκίνητα δεν είχαν καταλύτες, ούτε τα Μέσα και μια βόλτα με πεζός ή με το λεωφορείο εγγυόταν πως θα γυρνούσες σπίτι... ζέχνοντας πετρέλαιο.

Κοιμόμασταν με ανοιχτές τις πόρτες

Προφανώς, η φράση αναφέρεται στα χρόνια της Χούντας όπου ναι, κοιμόσουν με ανοιχτές πόρτες, γιατί δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει κανείς έξω. Χαίρω πολύ.

Ζούσαμε καλύτερα

Χμ, μάλλον... πεθαίναμε καλύτερα. Τα εμβόλια ήταν σε αρχικό στάδιο, τα φάρμακα επίσης και δεκάδες ασθένειες που σήμερα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά ή παρατείνονται με τον πάσχοντα να έχει καλή ποιότητα ζωής, τότε... θέριζαν.

Δεν είμασταν αποξενωμένοι ο ένας από τον άλλον

Η αλληλεγγύη είναι πολύ πιο ισχυρή σήμερα απ' ό,τι τότε. Σε αυτό έχουν συμβάλλει μέγιστα άλλωστε τα social media μέσα από καμπάνιες που φτάνουν από τη μια πλευρά του κόσμου στην άλλη.  Μάλιστα, χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε/επικοινωνήσουμε με απομακρυσμένα φιλικά/συγγενικά πρόσωπα.

Δεν είχαμε κομπιούτερ, ήμασταν πιο καλά

Ήρεμοι, ημιμαθείς και με πολύ περισσότερα πράγματα στο κεφάλι μας. Γιατί, κακά τα ψέμματα, τα κομπιούτερς (και οι αριθμοί) σε συνδυασμό με το τεράστιο εργαλείο που λέγεται Ίντερνετ απλοποίησαν σημαντικά τη ζωή μας και μας έδωσαν πρόσβαση σε τεράστιο όγκο χρήσιμης γνώσης και πληροφορίας.

Δεν τα φτιάχνουν πλέον όπως παλιά

Σίγουρα, ένα ΝΟΚΙΑ 3310 έχει μπαταρία που διαρκεί μια ζωή και αντοχή σε πτώσεις που συναγωνίζεται σούπερ ήρωα. Όμως τι έκανε το 3310; Έστελνε SMS και σου έδινε τη χαρά του να παίξεις Φιδάκι. Τα σημερινά smartphones κάνουν παπάδες, από υπενθύμιση ραντεβού μέχρι άμεση πρόσβαση στο Internet, φωτογραφίες, παιχνίδια, εφαρμογές για οτιδήποτε μπορείς να σκεφτείς, χάρτες και ένα σωρό ακόμα.

Οι νέοι σήμερα είναι χαζοί

Αντιθέτως, οι νέοι σήμερα έχουν πρόσβαση σε τεράστια γνώση χάρη στην τεχνολογία (βλ. παραπάνω), μεγαλύτερη πρόσβαση στην εκπαίδευση απ' ό,τι παλαιότερα και διαβάζουν πολύ περισσότερο απ' όσο οι συνομήλικοί τους τις περασμένες δεκαετίες. Η τότε νεολαία μεγάλωσε σε έναν κόσμο όπου ψήφιζαν τα δέντρα, κάποια κόμματα ήταν παράνομα και οι εικόνες της εφηβείας περιορίζονταν στο χωριό – άντε και στην Αθήνα.

Η παιδεία ήταν καλύτερη/ παλιά μαθαίναμε γράμματα

Δεν υπήρχε “καλύτερη παιδεία παλια”. Και πώς θα μπορούσε να υπάρχει με λιγότερη γνώση, “κολημμένα” μυαλά και σαφώς λιγότερη πληροφορία; Η γνώση σήμερα σαρώνει τον πλανήτη και φτάνει (σχεδόν) παντού.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v