Τα «όχι» που πρέπει να λες στη ζωή σου

Δέκα σημαντικά «όχι» που πρέπει να μάθεις να λες στη ζωή σου για να την κάνεις λίγο (ή πολύ) καλύτερη.
Τα «όχι» που πρέπει να λες στη ζωή σου
Μια ζωή την έχουμε. Και όχι μόνο πρέπει να την γλεντήσουμε, αλλά και να μην την χαραμίσουμε σε πράγματα που κάνουμε με το ζόρι. Γι’ αυτό, πρέπει να μάθεις να λες...

Όχι στους τοξικούς ανθρώπους
Βγάλε τους αγενείς, τους κακοπροαίρετους, εκείνους τους ανθρώπους που, χωρίς να το καταλαβαίνεις πολλές φορές, φέρνουν αρνητική ενέργεια στη ζωή σου.

Όχι στις ταμπέλες
Το να δέχεσαι να σου βάζουν ταμπέλες, ή ακόμα χειρότερα, να έχεις μάθει να κάνεις εσύ διακρίσεις απέναντι στους άλλους – για το σώμα, το βάρος, την εθνικότητα, το φύλο, τη σεξουαλική ταυτότητα, τη θρησκεία, τις επιλογές σου ή οτιδήποτε άλλο – μόνο προβλήματα και εσωτερικό διχασμό μπορεί να προκαλέσει μέσα στο κεφάλι σου και την ψυχή σου.

Όχι στα «ναι» από τύψεις
Η ζωή είναι δική σου, και οι επιλογές σου πρέπει να γίνονται επειδή τις θέλεις εσύ, επειδή ικανοποιούν κάποια ανάγκη σου, και όχι μόνο την ανάγκη κάποιου άλλου.

Όχι στο να αφήνεις τους άλλους να εκμεταλλεύονται τις καλές σου προθέσεις
Δε λέμε ότι πρέπει να γίνουμε όλοι κακοί με τους γύρω μας. Απλώς να έχουμε τις «κεραίες» μας όρθιες για να αντιληφθούμε πότε κάποιοι από αυτούς θέλουν να εκμεταλλευτούν την καλοσύνη που αυτοί εκλαμβάνουν ως αδυναμία.

Όχι στο «ναι σε όλα»
Σου έκαναν πρόταση από μια δουλειά. Κι από ένα άλλο project. Και έχεις κι ένα επαγγελματικό ραντεβού. Αλλά θέλει και η κολλητή σου να βγείτε. Όμως τηλεφώνησαν και οι γονείς σου να πας από εκεί. Όχι, δεν μπορείς να τα προλάβεις όλα, όσο κι αν το θέλεις. Μάθε να βάζεις προτεραιότητες και να λες ευγενικά όχι, επειδή ξέρεις ότι δεν είσαι βιονικό πλάσμα για να κατορθώσεις το ακατόρθωτο.

Όχι στο να αποκτάς κακές συνήθειες για να ξεσπάσεις όταν κάτι δεν πάει καλά
Φτάνουν οι επισκέψεις στο ψυγείο κάθε φορά που αγχώνεσαι για τη δουλειά. Φτάνουν τα ξενύχτια και τα μεθύσια μετά από κάθε καυγά με τη σχέση σου. Μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου και το σώμα σου και λύσε τα ψυχολογικά σου προβλήματα αντί να ξεσπάς αλλού και να προκαλείς περισσότερη ζημιά.

Όχι στις συγκρίσεις
Δε χρειάζεται να έχεις σώμα μοντέλου για να θεωρείσαι όμορφος/η. Δεν χρειάζεται να τελειώσεις πρώτος τη σχολή για να γίνεις επιτυχημένος. Δεν χρειάζεται να ανταγωνιστείς τον συνάδελφό σου για να δείξεις την αξία σου. Γίνε συνεχώς καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Όχι σε αυτά που δεν σου ταιριάζουν, μόνο και μόνο για να «ταιριάξεις» με τους άλλους
Είσαι εσωστρεφής και αγοραφοβικός; Δεν χρειάζεται να ντρέπεσαι να λες όχι σε εξόδους σε πίστες ή πάρτι με πολύ κόσμο που είναι για σένα εφιάλτης, για να μην χάσεις τους φίλους σου. Αν είναι όντως φίλοι σου, ξέρουν για σένα και θα καταλάβουν. Αντίστοιχα, μην αλλάζεις τα μουσικά σου γούστα, τον τρόπο που ντύνεσαι, τον τρόπο που μιλάς ή που ζεις μόνο και μόνο για να εντυπωσιάσεις μια νέα γνωριμία. Θα είναι πολύ πιο όμορφο να αγαπήσει τον πραγματικό σου εαυτό.

Όχι στην υπερβολική δουλειά εις βάρος της προσωπικής σου ζωής
Όχι, καμία προαγωγή, κανένα project και καμία εκμετάλλευση (όταν μιλάμε για μισθούς Ελλάδας του 2017 από εργοδότες που απαιτούν να «χτυπάς» 12ωρα κάθε μέρα) δεν αξίζουν να χαραμίσεις την προσωπική σου ζωή. Μην ξεχνάς ότι δεν είμαστε μόνο η δουλειά μας, αλλά και οι φίλοι μας, η οικογένειά μας και αυτά που μας αρέσει να κάνουμε όταν δεν μας υποχρεώνει κανείς να τα κάνουμε.

Όχι σε έναν σύντροφο που δε σου αξίζει
Μη μένεις σε μια σχέση που σε φθείρει, με έναν άνθρωπο που δε σε καταλαβαίνει, που σας έχει τελειώσει ή που, ακόμα χειρότερα, σου φέρεται άσχημα. Ξεπέρασε τον φόβο της μοναξιάς – πάντα θα υπάρξει κάποιο επόμενο άτομο που θα σε κάνει να αισθανθείς όμορφα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v