Πώς να ερμηνεύεις όσα βλέπεις στα όνειρά σου

Τα πιο συχνά μοτίβα, οι φιγούρες και τα αντικείμενα που βλέπουμε στα όνειρά μας έχουν πολλά να πουν για εμάς. Αρκεί να μάθουμε να τα ερμηνεύουμε σωστά.
Πώς να ερμηνεύεις όσα βλέπεις στα όνειρά σου
Ας αρχίσουμε από αυτό: Τα όνειρα δεν είναι προφητικά. Είναι απλώς μια κλεφτή ματιά που μας επιτρέπει το υποσυνείδητό μας σε καταστάσεις που ήδη μας απασχολούν. Και ο καλύτερος τρόπος να ερμηνεύουμε τα όνειρα δεν είναι να αναρωτιόμαστε «τι σημαίνει αυτό που είδα», αλλά «ποιο είναι το θέμα του ονείρου και σε ποια κατάσταση/πρόβλημά μου αντιστοιχεί». Έχοντας αυτό υπ’ όψη, θα μπορέσετε όχι μόνο να συνταιριάξετε το όνειρο με κάτι που σας απασχολεί, αλλά και να δώσετε νόημα στις λεπτομέρειες του ονείρου, που συχνά είναι συμβολικές.

Προσοχή όμως: Τα σύμβολα δεν σημαίνουν το ίδιο για όλους. Μπορεί ένα κερί για παράδειγμα να σημαίνει τον θάνατο για μια κουλτούρα ή έναν άνθρωπο, ενώ κάποιοι άλλοι να το έχουν συνδέσει με τον θεό και την πνευματικότητα. Οι ερμηνείες των συμβόλων των ονείρων που βλέπετε σε ονειροκρίτες ή ακόμα και αυτές που θα δείτε παρακάτω, είναι οι πιο διαδεδομένες – αυτό δεν συνεπάγεται όμως ότι δεν μπορεί να σημαίνουν κάτι διαφορετικό για εσάς. Πάντα να έχετε σαν «οδηγό» στην ερμηνεία σας τα συναισθήματα που σας προκάλεσε το όνειρο και η συσχέτισή του με την πραγματική κατάσταση της ζωής σας στην οποία το αντιστοιχίσατε.

Έχοντας τα παραπάνω υπ’ όψιν, διαβάστε την πιο διαδεδομένη ερμηνεία μερικών από τα πιο συχνά συναντώμενα σύμβολα και αντικείμενα στα όνειρα:

Αν βλέπουμε ζώα…
Τα ζώα συμβολίζουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας, τα καλά και τα άσχημα. Συνήθως, όταν βλέπουμε ζώα να κάνουν κάτι, είναι ο τρόπος μας να αποδίδουμε την άσχημη συμπεριφορά μας σε κάποιο άλλο πλάσμα. Για παράδειγμα, αν κάνουμε δίαιτα και υποκύψουμε σε έναν πειρασμό ή είμαστε έτοιμοι να την εγκαταλείψουμε, δεν είναι διόλου απίθανο να δούμε στον ύπνο μας ένα ζώο να τρώει λαίμαργα – και μάλιστα να το βλέπουμε με επικριτική ματιά.

Αν βλέπουμε οχήματα…
Τα αυτοκίνητα και κάθε είδους οχήματα «καθρεφτίζουν» συνήθως την κατεύθυνση που έχει πάρει η ζωή μας αλλά και το ίδιο μας το σώμα. Η κατάσταση του οχήματος που βλέπουμε μπορεί να αντιστοιχιστεί στην υγεία και την κατάσταση του οργανισμού μας. Αντίστοιχα, ένα παλιό αυτοκίνητο που τρέχει σε μια καταιγίδα μπορεί να ερμηνευτεί σαν έναν κακό όνειρο για την πορεία που έχουμε πάρει, σε αντίθεση με μια πτήση αεροπλάνου που πετάει με καιρό… χαρά θεού.

Αν βλέπουμε παιδιά…
Τα παιδιά για τους περισσότερους συμβολίζουν κάτι νέο, διαφορετικό και ευχάριστο. Το ότι βλέπουμε μια τέτοια φιγούρα μπορεί να αντικατοπτρίζει τον ενθουσιασμό μας για ένα νέο ξεκίνημα ή μια καινούρια ευκαιρία στη ζωή μας. Η δράση και η συμπεριφορά του παιδιού στο όνειρο είναι ένδειξη του πώς αντιμετωπίζετε αυτή την αλλαγή – αν δηλαδή φοβάστε, ανυπομονείτε, έχετε αισιοδοξία κ.ο.κ.

Αν δούμε θάνατο…
Ο θάνατος, ένα από τα συχνότερα… θεάματα που βλέπουμε στα όνειρά μας, σημαίνει κατά κανόνα αλλαγή. Τις περισσότερες φορές, αυτή η αλλαγή είναι μεγάλη και δραματική – μπορεί δε να είναι και συναισθηματική αλλαγή. Το δεύτερο πιο διαδεδομένο ερέθισμα που οδηγεί το υποσυνείδητό μας στις εικόνες του θανάτου στον ύπνο μας είναι η αίσθηση απειλής που μπορεί να αισθανόμαστε την συγκεκριμένη περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να πανικοβαλόμαστε – ο θάνατος στα όνειρα δεν συνεπάγεται και πραγματικό, κυριολεκτικό θάνατο.

Αν βλέπουμε διαφορετικούς χώρους…
Αξίζει, αν θυμόμαστε καλά το όνειρο αφού ξυπνήσουμε, να παρατηρήσουμε τον χώρο στον οποίο διαδραματιζόταν. Αν ήταν για παράδειγμα στον χώρο εργασίας μας ή σε κάποιο γραφείο, εργοστάσιο κλπ, είναι πιθανό να έχει να κάνει με θέματα που μας απασχολούν στην επαγγελματική μας ζωή. Αν δούμε κουζίνα, μπορούμε να συσχετίσουμε το θέμα του ονείρου με ζητήματα διατροφής ή βάρους, αν δούμε μπάνιο, με ζητήματα υγείας και υγιεινής, αν δούμε το σπίτι της παιδικής μας ηλικίας, με ζητήματα από το οικογενειακό παρελθόν, αν δούμε ιερό χώρο, με ζητήματα που θεωρούμε ιερά και σημαντικά στη ζωή μας.

Με πληροφορίες από Sleeps.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v