Σήμερα εξαντλήσαμε όλους τους πόρους της γης

Όλα όσα μπορούσε να παράξει φέτος ο πλανήτης μας τα… φάγαμε, και από σήμερα ξεκινάμε να ζούμε με πίστωση.
Σήμερα εξαντλήσαμε όλους τους πόρους της γης
Την Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017, η ανθρωπότητα κατανάλωσε όλα όσα μπορεί να παράξει ο πλανήτης σε ένα χρόνο, και ξεκινά να ζει με πίστωση. Αυτό τονίζει το διεθνές ερευνητικό ίδρυμα Global Footprint Network, με έδρα το Όκλαντ της Καλιφόρνιας, που μετρά κάθε χρόνο το οικολογικό αποτύπωμα του ανθρώπου στον πλανήτη και τις συνέπειές του.

Για το 2017, η μέρα που ορίζει αυτό το όριο ξεπεράσματος των γήινων πόρων (earth overshoot day, αν το προτιμάτε αγγλιστί) είναι η 2α Αυγούστου. Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, αυτή η ημέρα του «ξεπεράσματος της Γης» κάθε χρόνο επέρχεται όλο και πιο νωρίς.

Το 1985 η ημερομηνία αυτή έπεφτε στις 5 Νοεμβρίου, το 1998 κατέβηκε στην 1η Οκτωβρίου, το 2009 ακόμη περισσότερο, στις 20 Αυγούστου. Εάν διατηρηθεί ο ρυθμός αυτός, το 2030 θα χρειαζόμαστε δύο πλανήτες για να καλύψουν τις ανάγκες μας.

Στις αιτίες συμπεριλαμβάνονται η δημογραφική αύξηση μεν, αλλά και ο όλο και πιο «λαίμαργος» σε κατανάλωση φυσικών πηγών τρόπος ζωής μας, που βασίζεται όλο και περισσότερο στην ενέργεια από ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, πετρέλαιο, φυσικό αέριο).

Για το υπόλοιπο του έτους 2017, για να συνεχίσουμε να τρώμε, να πίνουμε και να θερμαινόμαστε και να μετακινούμαστε, θα πρέπει να υπερεκμεταλλευθούμε τα οικοσυστήματα του πλανήτη και να θέσουμε σε κίνδυνο την δυνατότητα ανανέωσης και αναπαραγωγής τους.

Το Global Footprint Network, με βάση 15.000 δεδομένα που έχουν συλλεγεί από τον ΟΗΕ, μετρά την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Γης, με γνώμονα την βιο-ικανότητα του πλανήτη, δηλαδή τη δυνατότητά του να ανανεώνει τις πηγές του και να απορροφά τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς αυτούς, η κατανάλωση όλης της ανθρωπότητας ξεπερνά το 70%των διαθέσιμων πηγών. Με άλλα λόγια χρειάζεται το ισοδύναμο ενός 1,7 του πλανήτη μας για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v