Να γιατί η αγκαλιά είναι το καλύτερο γιατρικό

Θέλετε να νιώσετε καλύτερα; Να μειώσετε την πίεση; Να ενισχύσετε την καρδιακή σας λειτουργία; Μια είναι η λύση: αγκαλιαστείτε.
Να γιατί η αγκαλιά είναι το καλύτερο γιατρικό
Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να σας κάνει να βγείτε έξω και να αρχίσετε να αγκαλιάζετε όποιον βρείτε. Θα είναι αρκετά άβολο και πιθανώς να έχετε προβλήματα με τον Νόμο.

Σκοπός του άρθρου είναι να εκτιμήσετε την σημασία της αγκαλιάς προς τα οικεία σας πρόσωπα, η οποία πέρα από μια όμορφη πράξη μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη και για την υγεία σας.

Δείτε παρακάτω πέντε λόγους για τους οποίους πρέπει να αγκαλιάζετε περισσότερο.

Μας κάνει να νιώθουμε καλά

H αγκαλιά σαν κίνηση προκαλεί την άμεση έκκριση οξυτοκίνης, μιας ορμόνης η οποία μας κάνει να νιώθουμε όμορφα και «ζεστά» και είναι γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης». Η χημική αυτή ένωση έχει επίσης συνδεθεί με την ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών, ενώ αυξάνει το αίσθημα της εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων. Όπως λένε οι ειδικοί, «θέτει τις βάσεις για να επικοινωνούμε σωστά».

Ρίχνει την πίεση

Οι ορμόνες που εκκρίνονται στο σώμα μετά από μια αγκαλιά δεν μας κάνουν απλά περισσότερο χαρούμενους, βοηθούν και στην βιολογική μας υγεία. Όταν κάποιος μας αγγίζει, το δέρμα ενεργοποιεί συγκεκριμένους υποδοχής πίεσης οι οποίοι με τη σειρά τους στέλνουν σήματα σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που μεταξύ άλλων είναι υπεύθυνη για την μείωση της πίεσης του αίματος.

Μπορεί να απαλύνει τους φόβους μας

Σε μια μελέτη περί φόβων και αυτοπεποίθησης, φάνηκε ότι οι αγκαλιές και γενικότερα το άγγιγμα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον φόβο για τον θάνατο. Η μελέτη έδειξε ότι ακόμα και το να αγκαλιάσουμε ένα άψυχο αντικείμενο βοηθά στο να απαλυνθούν οι φόβοι που αφορούν την ύπαρξή μας.

Κάνει καλό στην καρδιά

Πέρα από το να «ζεσταίνει» την καρδιά μας, μια αγκαλιά μπορεί να την ωφελήσει και βιολογικά. Σε πείραμα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια οι συμμετέχοντες που δεν είχαν καμία σωματική επαφή με τους γονείς τους είχαν αυξημένο καρδιακό παλμό κατά 10 χτύπους σε σχέση με 5 χτύπους που είχαν όσοι αγκάλιασαν τους γονείς τους κατά τη διάρκεια του πειράματος.

Μειώνει το στρες

Νιώθετε να ασφυκτιάτε; Η αγκαλιά είναι – και πάλι – η λύση. Κατά την διάρκειά της μειώνεται η έκκριση της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία εκκρίνεται σε στιγμές στρες, ενώ παράλληλα δίνονται σήματα στον εγκέφαλο για αποσυμπίεση και χαλάρωση. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v