Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς οι Φίλιπποι

Η μοναδική πολιτιστική κληρονομιά του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων αναγνωρίστηκε και επίσημα από την UNESCO.
Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς οι Φίλιπποι
Σε μια πανηγυρική τελετή την Κυριακή 9 Απριλίου, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια των πινακίδων στα οποία αναγράφεται πως ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων αποτελεί μέρος του Καταλόγου των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ.

Οι πινακίδες ενημερώνουν πλέον τους χιλιάδες Έλληνες και ξένους τουρίστες που κάθε χρόνο έρχονται στους Φιλίππους στην Καβάλα, ότι επισκέπτονται ένα διεθνές μνημείο με ιδιαίτερους συμβολισμούς. Από εδώ διαδόθηκε από τον Απόστολο Παύλο σε κάθε γωνιά την Ευρώπης το ευαγγελικό μήνυμα, ιδρύοντας την πρώτη χριστιανική εκκλησία στη Γηραιά Ήπειρο και βαφτίζοντας την πρώτη Ευρωπαία και Ελληνίδα χριστιανή, την Αγία Λυδία.

«Αποτελεί μία μοναδική πολιτιστική κληρονομιά, καθώς συνδέεται με μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες και γεγονότα που διαμόρφωσαν τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε. Είναι ο τόπος που βαπτίζεται με το όνομα του Βασιλιά Φιλίππου Β’, ο οποίος πρώτος διέβλεψε την οικονομική και στρατηγική σημασία της πόλης.

»Είναι ο τόπος όπου δόθηκε η καθοριστική για την πολιτική ιστορία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας μάχη των Φιλίππων το 42 π.Χ.. Είναι και ο τόπος όπου ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη. Σ’ αυτόν τον τόπο αναφέρεται η “Προς Φιλιππησίους Επιστολή” του, όπου ευχαριστεί τους χριστιανούς των Φιλίππων για την συμπαράσταση τους», ανέφερε σε ομιλία της για τον χώρο η Υπουργός Πολιτισμού τονίζοντας τη σημασία της συλλογικής πρωτοβουλίας χάρη στην οποία επιτεύχθηκε η ένταξη αυτού του μοναδικής ομορφιάς και αξίας, ιστορικού χώρου στον Κατάλογο.

Η εγγραφή επιτεύχθηκε στις 15 Ιουλίου 2016, μετά από την έγκριση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ στο πλαίσιο της 40ης Συνόδου της που έγινε στην Τουρκία.

Στην τελετή παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων το διαχειριστικό σχέδιο, καθώς και τα προγραμματιζόμενα έργα που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάδειξη και προβολή των Φιλίππων παγκοσμίως.

Όσο για το… τυπογραφικό λάθος στην επιγραφή (Word, λέξη αντί World, κόσμος), ας το πάρουμε χιουμοριστικά. Άλλωστε μια… λέξη είναι!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v