SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Πέντε γνωστά σύμβολα και οι ιστορίες τους

Τι συμβολίζει το & και από πού εμπνεύστηκαν οι δημιουργοί του το παράξενο σύμβολο του Bluetooth; Απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν ξέρατε ότι είχατε.

Πέντε γνωστά σύμβολα και οι ιστορίες τους

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι συμβολίζει το power του υπολογιστή, ή γιατί το σύμβολο της καρδιάς δε μοιάζει καθόλου με το σχήμα της ανθρώπινης καρδιάς; Έχουμε πέντε μικρές ιστορίες που θα σας εκπλήξουν –και θα σας διαφωτίσουν.

Το ampersand (&)Στοίχημα ότι δεν ξέρατε ούτε ότι λέγεται ampersand, ούτε ότι προέρχεται ως σύμβολο από τη λατινική λέξη “et”, που σημαίνει «και». Τα δύο γράμματα ενωμένα μεταξύ τους σχηματίζουν το γνωστό σύμβολο που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα. Το δε παράξενο όνομα ampersand προήλθε από τις λέξεις “and per se and” (που σημαίνουν «και το “και” αφ’ εαυτού»). Το & ήταν το ανεπίσημο τελευταίο γράμμα του αλφαβήτου, κι έτσι όταν οι δάσκαλοι έφταναν στο τέλος, έλεγαν "Χ, Υ, Ζ and per se and". 

Η καρδιά

Ως γνωστόν, το σύμβολό της απέχει πολύ από το σχήμα της κανονικής, ανθρώπινης καρδιάς. Οι θεωρίες για το από πού μας προέκυψε είναι περισσότερες από μία: Από το σχήμα που δημιουργούν οι κύκνοι –σύμβολο του έρωτα σε αρκετούς πολιτισμούς– όταν πλησιάζουν μεταξύ τους για να φλερτάρουν, από το σχήμα της γυναικείας λεκάνης, σύμβολο της αναπαραγωγής, και από τα φύλλα του κισσού, τα οποία χρησιμοποιούνταν ευρύτατα στις παραστάσεις του θεού Διονύσου στην αρχαία Ελλάδα.

Το BluetoothΤο σύμβολο του Bluetooth αποτελείται από δύο σκανδιναβικούς ρούνους, το Hagall, που είναι το λατινικό Χ, και το Bjarkan, που αντιστοιχεί στο Β. Τα αρχικά συμπίπτουν με τα αρχικά του ονόματος ενός Δανού βασιλιά του 10ου αιώνα, του Harald Blåtand, που έμεινε γνωστός στην ιστορία ως Bluetooth εξαιτίας της αγάπης του για τα βατόμουρα. Ο Blåtand ήταν ο πρώτος που ένωσε όλες τις φυλές της Δανίας σε ένα ενιαίο βασίλειο –και η τεχνολογία Bluetooth συνδέει όλες τις συσκευές σε έναν χώρο μεταξύ τους.

Το PowerΤι μαθαίναμε πρώτα-πρώτα στην Πληροφορική στο σχολείο, θυμάστε; Το δυαδικό σύστημα 0-1, περνάει ρεύμα-δεν περνάει ρεύμα; Ξανακοιτάξτε το power του υπολογιστή σας. Βλέπετε ξεκάθαρα ένα 0 και ένα 1, σωστά;

Το σήμα της ειρήνηςΧρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1958, στις διαμαρτυρίες ενάντια στη χρήση των πυρηνικών όπλων. Αποτελείται από δύο γράμματα, το N και το D, για τις λέξεις Nuclear Disarmament, δηλαδή πυρηνικός αφοπλισμός, όπως αυτά σχηματίζονται στο αλφάβητο των σηματοφόρων (βλ. εικόνα παραπάνω)

Πηγή: Brightside.me

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2