Έτσι έμοιαζαν οι Έλληνες πριν 3.500 χρόνια

Το πρόσωπο ενός πολεμιστή έφερε στο φως η σκαπάνη στην Πύλο, και φανέρωσε στους μελετητές στοιχεία για να συνθέσουν την όψη των ανθρώπων της εποχής του Χαλκού.
Έτσι έμοιαζαν οι Έλληνες πριν 3.500 χρόνια
Τα οστά ενός μυστηριώδη πολεμιστή με την επονομασία «Γρύπας Πολεμιστής» βρήκαν πριν από λίγο καιρό οι αρχαιολόγοι σε τάφο της Πύλου και τα ευρήματα τους οδήγησαν στο να δημιουργήσουν την εικόνα ενός τυπικού ανθρώπου της εποχής του Χαλκού.

Το κρανίο του άνδρα, που έζησε 3500 χρόνια πριν, είχε φαρδύ πρόσωπο, τετράγωνο σαγόνι και στιβαρό λαιμό.

Οι μελετητές Tobias Houlton και Lynne Schepartz του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ, ειδικοί στην «ανακατασκευή» προσώπων, υποστηρίζουν πως το κρανίο του άνδρα μαρτυρά ότι σκοτώθηκε σε ηλικία μεταξύ 30 και 35 ετών. Η κατάσταση στην οποία βρέθηκε το κρανίο, ωστόσο, δεν τους επέτρεψε να φτάσουν σε σαφή συμπεράσματα για το πώς ήταν οι περιοχές γύρω από τα μάτια και τη μύτη.

Με βάση φωτογραφίες σύγχρονων Ελλήνων της ίδιας ηλικίας, καθώς και απεικονίσεις ανδρών από μυκηναϊκά και μινωικά τεχνουργήματα, οι δύο μελετητές κατάφεραν να φτάσουν σε μία κατά προσέγγιση εικόνα, την οποία βλέπετε πιο πάνω.

Οι αρχαιολόγοι δεν έχουν καταλήξει ακόμη για την ακριβή καταγωγή του άνδρα, αν δηλαδή ήταν πολεμιστής του μινωικού ή του μυκηναϊκού κόσμου, αλλά οι ερευνητές διατείνονται ότι είναι πιθανό να σχετίζεται με την διάδοση μινωικών τακτικών και τεχνικών στην ηπειρωτική Ελλάδα, κάτι που οδήγησε στην άνθηση του μετέπειτα ελληνικού πολιτισμού.

Πηγή
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v