15 facts που δείχνουν πως δεν έχεις ιδέα για τον χρόνο!

Η Άννα Φρανκ γεννήθηκε την ίδια χρονιά με τον Κάρολο Παπούλια. Και άλλες απίθανες πληροφορίες για τον χρόνο που αντιλαμβάνεστε λάθος.
15 facts που δείχνουν πως δεν έχεις ιδέα για τον χρόνο!
της Ηρώς Κουνάδη

Ναι ναι, ο χρόνος είναι σχετικός, εξαρτάται από το πώς τον αντιλαμβάνεσαι και από ένα σωρό περίπλοκες θεωρίες της Φυσικής που προσπάθησε να εξηγήσει ο Αϊνστάιν, αλλά δεν είμαστε όλοι αρκετά έξυπνοι για να καταλάβουμε. Ωραία, τα βασικά τα ξέρετε. Καιρός να μάθετε και μερικές απίθανες πληροφορίες που θα καταρρίψουν όλα όσα νομίζατε πως ξέρατε για τον χρόνο.

Κάθε δύο λεπτά, βγάζουμε περισσότερες φωτογραφίες απ’ όσες τραβήχτηκαν συνολικά τον 19ο αιώνα. Η πρώτη φωτογραφία του κόσμου τραβήχτηκε το 1826. Μέχρι το 1930, ο αριθμός των φωτογραφιών που τραβιούνταν κάθε χρόνο έφτανε το ένα δισεκατομμύριο. Το 1970, ο αντίστοιχος αριθμός έφτασε τα δέκα δισεκατομμύρια φωτογραφίες τον χρόνο. Σήμερα, τραβάμε περισσότερες από 380 δισεκατομμύρια φωτογραφίες τον χρόνο.

Η Κλεοπάτρα της Αιγύπτου έζησε χρονικά πιο κοντά στην έναρξη λειτουργίας της Pizza Hut απ’ ό,τι στην κατασκευή των Πυραμίδων. Οι Πυραμίδες χτίστηκαν περί το 2560 π.Χ. Η Κλεοπάτρα ζούσε το 30 π.Χ. Η πρώτη Pizza Hut άνοιξε το 1958.

Περισσότερος χρόνος μεσολάβησε ανάμεσα στον Στεγόσαυρο και τον Τυρανόσαυρο Ρεξ, απ’ ό,τι ανάμεσα στον Τυρανόσαυρο Ρεξ και εμάς. Οι Στεγόσαυροι περπατούσαν στη Γη πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια. Οι Τυρανόσαυροι Ρεξ πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια –πράγμα που για την ηλικία της Γης είναι σχεδόν χτες.

Χρειάστηκαν μόνο 63 χρόνια από τότε που ο άνθρωπος κατάφερε να πετάξει, μέχρι να προσγειωθεί στη σελήνη. Το 1903 οι αδελφοί Wright έκαναν την πρώτη τους πτήση. Το 1969, ο Neil Armstrong περπατούσε στη σελήνη.

Η Γαλλία έστελνε ακόμα ανθρώπους στη γκιλοτίνα όταν βγήκε το πρώτο Star Wars. Ήταν το σωτήριο έτος 1977, αν αναρωτιέστε. Η τελευταία εκτέλεση έγινε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1977. Το πρώτο Star Wars είχε κάνει πρεμιέρα τον Μάιο εκείνου του έτους.

Όταν χτίζονταν οι Πυραμίδες, υπήρχαν ακόμα μαμούθ στη Γη. Ένας μικρός πληθυσμός τους επιβίωσε μέχρι το 1650 π.Χ.

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπήρχε ακόμα όταν ιδρύθηκε η Warner Bros. Για την ακρίβεια, η Οθωμανική Αυτοκρατορία έχει λιγότερα από 100 χρόνια που έχει πάψει να υπάρχει. Η Warner Bros ιδρύθηκε το 1903.

Περισσότερα από 300 διαφορετικά τηλεοπτικά προγράμματα έχουν ξεκινήσει, κάνει τον κύκλο τους και τελειώσει σε ένα μόνο κανάλι της αμερικανικής τηλεόρασης, τα χρόνια που παίζονται οι Simpsons. Η σούπερ επιτυχημένη σειρά ξεκίνησε το 1989, και μετρά μέχρι σήμερα 541 επεισόδια.

Το κομπιουτεράκι που είχατε στο σχολείο έχει έξι φορές ισχυρότερο επεξεργαστή, από εκείνον του υπολογιστή που χρησιμοποιήθηκε για να προσγειώσει το Apollo 11 στη σελήνη. Αν αναρωτιέστε, εκείνος έτρεχε στα 1,024 MHz.

Το παγκοσμίως διάσημο κοσμηματοπωλείο Tiffany & Co. υπάρχει περισσότερο καιρό απ’ ότι η Ιταλία. Το γειτονικό μας κράτος ιδρύθηκε το 1861, και το περίφημο Tiffany’s το 1837.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι παλαιότερο από τον πολιτισμό των Αζτέκων. Ιδρύθηκε επίσημα το 1249. Ο πολιτισμός των Αζτέκων όπως τον γνωρίζουμε, ξεκινά με την ίδρυση του Tenochtitlán το 1325.

Αν ζούσαν σήμερα, η Άννα Φρανκ και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ θα ήταν συνομήλικοι… με τον Κάρολο Παπούλια.

Η φάλαινα που ενέπνευσε τον Herman Melville να γράψει το Moby Dick είναι εξαιρετικά πιθανό να είναι ακόμα ζωντανή. Το βιβλίο γράφτηκε το 1851, και αρκετές από τις φάλαινες που κολυμπούν σήμερα στα ανοιχτά της Αλάσκας ξεπερνούν τα 200 χρόνια σε ηλικία.

Όλα όσα βλέπετε/ ακούτε/ αντιλαμβάνεστε να συμβαίνουν, έχουν στην πραγματικότητα συμβεί στο παρελθόν. Για την ακρίβεια, περίπου 80 millisecond προτού ο εγκέφαλός σας τα αντιληφθεί.

Αν είστε πάνω από 45 χρονών, έχετε προλάβει να δείτε τον πληθυσμό της Γης να διπλασιάζεται. Το 1968, ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν 3.557.000.000. Σήμερα, οι κάτοικοι του πλανήτη είμαστε 7.217.000.000.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v