Πότε ακούγονται οι ομορφότεροι ύμνοι του Πάσχα

Μάθετε τους ομορφότερους και πιο συγκινητικούς ύμνους και ψαλμωδίες των πασχαλινών ακολουθιών που ακούγονται στην εκκλησία την Μεγάλη Εβδομάδα.
Πότε ακούγονται οι ομορφότεροι ύμνοι του Πάσχα
Από την Κυριακή των Βαΐων και μέχρι την ώρα της Ανάστασης, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, ακούγονται στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας μερικοί από τους ωραιότερους και συγκινητικότερους ύμνους της ορθοδοξίας. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε τα σημαντικότερα τροπάρια, ύμνους και ψαλμωδίες ανά ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, μαζί με τις ομορφότερες εκτελέσεις τους από γνωστούς καλλιτέχνες και χορωδίες.

Ιδού ο Νυμφίος Έρχεται (Κυριακή των Βαΐων)

«Δείτε, έρχεται ο Γαμπρός καταμεσίς της νύχτας, και καλότυχος ο δούλος που θα τον βρει ξύπνιο, αλλά ανάξιος εκείνος που θα πιαστεί στον ύπνο. Πρόσεχε λοιπόν, ψυχή μου, μην αφεθείς στον ύπνο, για να μην παραδοθείς στο θάνατο και κλειστείς έξω από τη βασιλεία», αναφέρει αυτό το γνωστό τροπάριο, που στην ουσία παραπέμπει σε δύο παραβολές του Ιησού, αυτές των δέκα παρθένων και των δούλων που περιμένουν τον κύριό τους από τον γάμο. Στην ουσία, ο «Νυμφίος» του τροπαρίου είναι ο Ιησούς.

Το νυμφώνα Σου βλέπω (Κυριακή των Βαΐων)

«Σωτήρα μου, βλέπω στολισμένο το σπίτι του γάμου, αλλά δεν έχω κατάλληλα ρούχα για να μπω μέσα. Κάνε λαμπερή τη στολή της ψυχής μου, Εσύ που δίνεις το Φως, και Σώσε με», αναφέρει το δεύτερο γνωστότερο τροπάριο της Κυριακής των Βαΐων, που επίσης «βλέπει» τον Ιησού ως «Νυμφίο».

Το Τροπάριο της Κασσιανής (Μεγάλη Τρίτη)

Το τελευταίο τροπάριο στην ακολουθία της Μεγάλης Τρίτης είναι αυτό που συνέθεσε η μοναχή Κασσιανή και αναφέρεται στην ανώνυμη μοιχαλίδα, την οποία ο Ιησούς έσωσε από πλήθος Φαρισαίων που ετοιμάζονταν να τη λιθοβολήσουν, λέγοντάς τους «ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω».

Σήμερον κρεμᾶται ἐπὶ ξύλου (Μεγάλη Πέμπτη)

Ψάλλεται όταν βγαίνει ο Εσταυρωμένος, και ο Σταυρός περιφέρεται σε όλους τους χώρους του ναού την Μεγάλη Πέμπτη, μετά την ανάγνωση των δώδεκα Ευαγγελίων.

Ω γλυκύ μου Έαρ… (Μεγάλη Παρασκευή)
Την Μεγάλη Παρασκευή, η Ακολουθία του Επιταφίου ολοκληρώνεται και ψάλλονται τα τρία Εγκώμια, από τους ωραιότερους ίσως ψαλμούς της Εκκλησίας, που ακούμε λίγο πριν την περιφορά του Επιταφίου:

Η ζωή εν τάφω


Άξιον Εστί


Αι γενεαί πάσαι


Χριστός Ανέστη

Μετά το «Δεύτε λάβετε φως», ηχούν οι αναστάσιμες καμπάνες, που συνοδεύονται από τον ύμνο «Χριστός Ανέστη», με τον οποίο η Μεγάλη Εβδομάδα φτάνει στην κορύφωσή της.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v