Οι τρομακτικοί αστικοί μύθοι που όλοι έχουμε ακούσει

Πέντε από τους δημοφιλέστερους τρομακτικούς αστικούς μύθους που στοίχειωσαν τα φοιτητικά μας χρόνια.
Οι τρομακτικοί αστικοί μύθοι που όλοι έχουμε ακούσει
Τα μεσαιωνικά παραμυθάκια και η παλιά προφορική παράδοση δεν ήταν καθόλου αρκετή για τα μικρά και μεγάλα παιδιά του τελευταίου αιώνα. Γι’ αυτό και σκαρφίστηκαν νέες ιστορίες για να διασκεδάζουν τις παρέες τους, προσπαθώντας κατά κύριο λόγο να τους κόψουν τα πόδια από τον φόβο. Και ενώ θα περίμενε κανείς στην εποχή του διαδικτύου αυτές οι ψεύτικες ιστορίες να εξαλειφθούν, οι δημιουργοί αστικών μύθων βρήκαν τρόπο να προσαρμόσουν τις διηγήσεις τους στα νέα δεδομένα.

Κάπως έτσι, η… σύγχρονη προφορική και διαδικτυακή παράδοση μας κληροδότησε ιστορίες που λίγο-πολύ, όλοι έχουμε ακούσει στις φοιτητοπαρέες μας, από κάποιον που «ξέρει έναν ξάδερφο που έχει έναν κολλητό που το έπαθε». Κι αν δεν τις έχετε ακούσει, τότε ήρθε η ώρα να τις μάθετε κι εσείς:

Το στοίχημα του νεκροταφείου
«Δεν τολμάς να πας στο νεκροταφείο τα μεσάνυχτα!» Έτσι, σύμφωνα με την ιστορία, ξεκινά το μεταμεσονύκτιο θρίλερ ανάμεσα σε απόκοσμους τάφους, όπου μια παρέα στέλνει ένα από τα μέλη της για να αποδείξει την «ανδρεία» του μια χειμωνιάτικη νύχτα. Για να αποδείξει ότι όντως πήγε, ο ήρωας της ιστορίας καλείται να καρφώσει ένα μαχαίρι στον τάφο. Όταν όμως η παρέα πηγαίνει το πρωί στο νεκροταφείο για να βρει το μαχαίρι, βρίσκει τον φίλο να κείτεται νεκρός πάνω στο μνήμα. Καρφώνοντας το μαχαίρι, ο άτυχος νέος καρφώνει μαζί και το παλτό του. Καθώς πηγαίνει να φύγει, νιώθει πως κάποιος τον τραβά προς τον τάφο, και έτσι πεθαίνει ακαριαία από τον φόβο του. Η ιστορία συναντάται και σε άλλες χώρες του κόσμου, ενώ υπάρχει μέχρι και… παραδοσιακή ελληνική εκδοχή, όπου ο άτυχος νέος καρφώνει στον τάφο την φουστανέλα του.

Το νεφρό και η μπανιέρα
Το σεξ της μιας βραδιάς είναι γλυκό, αλλά αποδείχθηκε αποτρόπαιο για τον άνδρα αυτού του δημοφιλέστατου αστικού μύθου. Σύμφωνα με την διήγηση, μία όμορφη κοπέλα παρασύρει τον νεαρό και φροντίζει να βρεθούν για σεξ μόνοι στο σπίτι του. Όταν ξυπνά όμως το πρωί, εκείνος συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται μέσα στην μπανιέρα του, η οποία είναι γεμάτη παγάκια. Παρατηρεί, επίσης, μια πρόσφατη τομή στο σώμα του και ένα σημείωμα δίπλα του που γράφει: «Σου πήραμε το νεφρό. Έχεις δύο ώρες να πας στο νοσοκομείο». Η κοπέλα ήταν μέλος συμμορίας εμπόρων οργάνων, που έριχνε υπνωτικό στα ανυποψίαστα θύματά της και με την παρέα της φρόντιζε στη συνέχεια να αφαιρεί το νεφρό τους. Ο συγκεκριμένος αστικός μύθος ήταν από τους πρώτους που διαδόθηκαν μέσω email στα ‘90s και γνώρισε ταχύτατη διάδοση, ιδιαίτερα στις φοιτητοπαρέες της εποχής.

Η όμορφη κοπέλα με το σακάκι
Φαντάσματα με… ενδυματολογικές ανησυχίες περιλαμβάνει αυτή η κλασική τρομακτική διήγηση για έναν νεαρό που συναντά μια μυστηριώδη κοπέλα στον δρόμο, κάποιο κρύο βράδυ. Σε απόμερα σοκάκια, την βλέπει μόνη και ανήσυχη και προσφέρεται να περπατήσει μαζί της ως το σπίτι της. Στην διαδρομή, το κρύο δυναμώνει, και ο νεαρός βγάζει το σακάκι του και της το βάζει στους όμως. Αφού φτάνει στο σπίτι της και την αφήνει, γυρίζει στο σπίτι του και δεν μπορεί να σταματήσει να την σκέφτεται. Συνειδητοποιεί μάλιστα ότι έχει ξεχάσει να πάρει πίσω το σακάκι του, και βρίσκει την ιδανική αφορμή να επιστρέψει την επόμενη ημέρα για να την ξαναδεί. Πηγαίνοντας όμως, του ανοίγει μία γυναίκα, η μητέρα της κοπέλας, και του λέει πως η κόρη της – ακριβώς όπως της την περιέγραψε – έχει πεθάνει εδώ και χρόνια. Για να κάμψει την δυσπιστία του νεαρού, τον πηγαίνει ως το νεκροταφείο και του δείχνει τον τάφο της. Κι εκεί, κρεμασμένο στην άκρη του μνήματος, ο νεαρός βρίσκει το σακάκι του.

Το φάρμακο του βιασμού
«Μια γυναίκα σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης αρπάχτηκε από πέντε άνδρες, οι οποίοι σύμφωνα με τις εκθέσεις του νοσοκομείου και της αστυνομίας, την βίασαν πριν την παρατήσουν. Καθώς ήταν ανίκανη να θυμηθεί τα γεγονότα της βραδιάς, δοκιμές αργότερα επιβεβαίωσαν τους επαναλαμβανόμενους βιασμούς μαζί με τα ίχνη Pohypnol στο αίμα της και Progesterex, το οποίο είναι ουσιαστικά ένα μικρό χάπι αποστείρωσης». Έτσι ξεκινούσε το chain mail letter που κυκλοφόρησε και έγινε… viral το μακρινό 1999, «σπέρνοντας» τον πανικό για την ύπαρξη ενός χαπιού που κάμπτει κάθε αναστολή, με αποτέλεσμα οι βιασμοί ανυποψίαστων θυμάτων να γίνονται… παιχνιδάκι. Φυσικά, το φάρμακο είναι ανύπαρκτο, ωστόσο το chain mail είχε τον τρόπο του να πείσει για το αντίθετο.

Η «εμπεριστατωμένη» διήγηση συνέχιζε: «Το φάρμακο χρησιμοποιείται τώρα από τους βιαστές στα πάρτι για να βιάζουν και να στειρώνουν τα θύματά τους. Το Progesterex είναι διαθέσιμο στους κτηνιάτρους για να στειρώνουν τα ζώα. Υπάρχει η φήμη ότι το Progesterex χρησιμοποιείται μαζί με Rohypnol, το φάρμακο βιασμών. Με το Rohypnol, το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να το ρίξουν στο ποτό του κοριτσιού. Το κορίτσι δεν μπορεί να θυμηθεί τίποτα το επόμενο πρωί. Το Progesterex, που διαλύεται στα ποτά εξίσου εύκολα, είναι τέτοιο που το θύμα δεν συλλαμβάνει από τον βιασμό και ο βιαστής δεν ανησυχεί για να κάνει τεστ πατρότητας που να τον αναγνωρίζει μήνες αργότερα. Τα αποτελέσματα του φαρμάκου δεν είναι προσωρινά – είναι μόνιμα. Το Progesterex σχεδιάστηκε για να στειρώνει τα άλογα. Οποιοδήποτε γυναίκα παίρνει αυτό δεν θα είναι ποτέ σε θέση να συλλάβει… Παρακαλώ διαβιβάστε αυτό σε οποιοδήποτε ξέρετε, ειδικά στα κορίτσια. Να είστε προσεκτικοί όταν είστε έξω και να μην αφήνετε το ποτό σας αφύλακτο».

Πώς να δεις τον Σατανά
Από τους κλασικούς αστικούς θρύλους που «το έκανε ο φίλος ενός φίλου και έχει να κοιμηθεί δύο μήνες, μην το δοκιμάσεις, αλλά άκου τι παίζει». Έτσι «ψήνεται» το ακροατήριο να ακούσει τι συνέβη, γουρλώνοντας τα μάτια όταν ακούσει ότι πρόκειται να μάθει πώς μπορείς να έρθεις τετ-α-τετ με τον ίδιο τον διάβολο. Η πρώτη εκδοχή είναι… τηλεφωνική: Από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 3 τα ξημερώματα, αν πληκτρολογήσεις το 666 στο τηλέφωνό σου, θα απαντήσει μια φρικιαστική φωνή από τα βάθη της κόλασης. Η δεύτερη εκδοχή είναι οπτική: Τις ίδιες ώρες, αν ανάψεις ένα κερί, σταθείς μπροστά σε έναν καθρέφτη και πεις το όνομα του διαβόλου τρεις φορές, εκείνος θα σου κάνει τη χάρη να εμφανιστεί στον καθρέφτη, ακριβώς από πίσω σου. Δεν πρέπει όμως επ’ ουδενί να γυρίσεις για να τον δεις. Πρέπει να σβήσεις αμέσως το κερί και να απομακρυνθείς. Φυσικά, οι διηγήσεις από εκεί και στο εξής επιδέχονται αυτοσχεδιασμών, σχετικά με το τι έπαθε εκείνος ο φίλος φίλου που παράκουσε τον κανόνα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v