Ομάδα προσφύγων θα διαγωνιστεί στην Ολυμπιάδα του Ρίο

Για πρώτη φορά στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, θα διαγωνιστεί φέτος ομάδα που δεν εκπροσωπεί κάποια χώρα: Μια ομάδα προσφύγων.
Ομάδα προσφύγων θα διαγωνιστεί στην Ολυμπιάδα του Ρίο
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο θα ξεκινήσουν αυτό το καλοκαίρι με τον παραδοσιακό τρόπο: Οι ομάδες κάθε χώρας θα παρελάσουν με τη σημαία τους. Θα υπάρχει όμως και μια ομάδα που θα παρελάσει και θα διαγωνιστεί χωρίς να εκπροσωπεί κάποια χώρα. Κι αυτό γιατί δεν έχει χώρα που να αποκαλεί πατρίδα της.

Πρόκειται για μια ομάδα προσφύγων, που πρόκειται να συμμετάσχει στην Ολυμπιάδα του 2016, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Ιστορία του θεσμού.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ενέκρινε την συμμετοχή της ομάδας πριν από λίγες ημέρες, αναγνωρίζοντας 43 αθλητές που μπορούν να διεκδικήσουν την συμμετοχή τους (από αυτούς, περίπου οι 10 θα πάρουν την τελική πρόκριση για τους θερινούς αγώνες). Η ομάδα θα παρελάσει με την σημαία της Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία πραγματοποίησε πρόσφατα δωρεά 2 εκατομμυρίων δολαρίων σε αθλητικά προγράμματα για την στήριξη των προσφύγων.

Επιπλέον, οι πρόσφυγες θα λάβουν μέρος στην μεταφορά της φλόγας από την Αρχαία Ολυμπία στο Ρίο – μάλιστα η φλόγα θα περάσει και από ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Αθήνα, μια συμβολική απόφαση, δεδομένου του ρόλου της Ελλάδας όχι μόνο ως γενέθλιου τόπου των Αγώνων αλλά και επίκεντρου της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι έφυγαν από τις πατρίδες τους τον τελευταίο χρόνο, ενώ μόνο στην Ελλάδα έφτασαν φέτος 100.000 πρόσφυγες.

Πηγή: Vox.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v