Αποκαλύφθηκε ο ένοικος της Αμφίπολης!

Μνημείο που φτιάχτηκε με εντολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς τιμήν του φίλου του Ηφαιστίωνα είναι το συγκρότημα στην Αμφίπολη.
Αποκαλύφθηκε ο ένοικος της Αμφίπολης!
Πάνω που είχε καταλαγιάσει ο θόρυβος γύρω από την Αμφίπολη, η εκδήλωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπήρξε αφορμή για να έρθουν στο φως και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η ανασκαφική έρευνα στον Τύμβο Καστά Αμφίπολης, ενώ η υπεύθυνη των ανασκαφών Κατερίνα Περιστέρη ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο ένοικος του τάφου της Αμφίπολης δεν ήταν άλλος από τον αδελφικό φίλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Ηφαιστίωνα.

Το ταφικό μνημείο ήταν κατά παραγγελία και δαπάνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σχεδιάστηκε από τον Δεινοκράτη ή τον Στησικράτη και ολοκληρώθηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ απο τον Αντίγονο το μονόφθαλμο. Όπως ανέφερε η κ. Περιστέρη στο σημείο όπου βρίσκεται ο Λέων της Αμφίπολης, εντοπίστηκαν τρία αρχιτεκτονικά μέλη (τμήματα κτιρίων) στα οποία υπάρχουν ισάριθμες επιγραφές, οι οποίες μάλιστα ήταν ορατές επί 80 - 90 χρόνια.

Σε μια από αυτές, αναγράφεται το «Παρέλαβον Ηφαιστίωνος» και ερμηνεύεται ως «απόδειξη» παραλαβής του μνημείου από τον Αντίγονο Α΄ Κύκλωπα ή Μονόφθαλμο (382-301 π.Χ.), Μακεδόνα στρατηγό του Μεγάλου Αλέξανδρου, για την ανέγερση του μνημείου προς τιμή του Ηφαιστίωνος.

Δείτε το βίντεο με τις ανακοινώσεις:

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v