Οι χιμπατζήδες μπορούν να μαγειρέψουν!

Οι χιμπατζήδες θα μπορούσαν να μαγειρέψουν, λένε οι επιστήμονες, αλλά δεν έχουν την κατάλληλη πηγή θερμότητας για να το κάνουν. Δείτε τι ανακάλυψαν οι μελετητές.
Οι χιμπατζήδες μπορούν να μαγειρέψουν!
Οι χιμπατζήδες έχουν τις πνευματικές ικανότητες να μαγειρέψουν, λένε οι ερευνητές, και θα επέλεγαν να μαγειρέψουν το φαγητό τους, αν τους δινόταν η ευκαιρία – απλώς προς το παρόν δεν έχουν μάθει να χειρίζονται τη φωτιά.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες μετά από πείραμα, κατά το οποίο έδωσαν στα πανέξυπνα αυτά ζώα την δυνατότητα επιλογής φαγητού από δύο διαφορετικά δοχεία, ένα με ωμό και ένα με μαγειρεμένο φαγητό. Σχεδόν πάντα, οι χιμπατζήδες επέλεξαν να φάνε τις γλυκοπατάτες τους ζεστές και ψημένες, ακόμη κι αν αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να περιμένουν λίγο παραπάνω σε σχέση με τις ωμές: Όπως αποδείχθηκε, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ιδέα να κουβαλήσουν το φαγητό προς τα «δοχεία μαγειρέματος», παρά να αρχίσουν απλώς να τρώνε τα ωμά υλικά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως τα συγκεκριμένα θηλαστικά αντιλαμβάνονται την ιδέα του σχεδιασμού, του αιτίου/αποτελέσματος και της υπομονής έως ότου έρθει η ώρα της ικανοποίησης, τις τρεις διανοητικές ικανότητες που είναι απαραίτητες για την μαγειρική.

«Η κατανόηση του πότε και πώς συμβαίνει αυτή η μεταβολή διατροφικών συνηθειών σε ένα είδος είναι σημαντικό ζήτημα για τη βιολογία», αναφέρουν οι ερευνητές. «Αν οι γνωστικές ικανότητες που είναι απαραίτητες για το μαγείρεμα υπάρχουν στους χιμπατζήδες, αυτό το εύρημα θα μπορούσε να υποστηρίξει μοντέλα στα οποία ο έλεγχος της φωτιάς οδηγεί γρήγορα στην μαγειρική», συνεχίζουν, προσθέτοντας πως η στροφή ενός είδους στο μαγείρεμα είναι κομβικό σημείο στην εξέλιξή του, καθώς το μαγειρεμένο φαγητό είναι πιο εύκολο να μεταβολιστεί.

Πηγή: Time 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v