Πώς ελέγχονται οι πιλότοι για ψυχικές ασθένειες;

Αν η πτώση του γερμανικού αεροσκάφους οφείλεται όντως σε αυτοκτονία, υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα: Πώς ελέγχεται η ψυχολογική κατάσταση των πιλότων;
Πώς ελέγχονται οι πιλότοι για ψυχικές ασθένειες;
Νέες εξελίξεις στην υπόθεση του γερμανικού αεροσκάφους θέτουν σημαντικά ερωτήματα. Ηχογραφήσεις μέσα από το πιλοτήριο φανερώνουν ότι ο πιλότος είχε κλειδωθεί έξω από το πιλοτήριο μετά την επίσκεψή του στην τουαλέτα, και πως ο συμπιλότος του έκανε το αεροπλάνο να πέσει. Συζητείται μέρες τώρα το ενδεχόμενο αυτοκτονίας και κατάθλιψης, και το ζήτημα είναι: ποιος ελέγχει τους πιλότους;

Αυτό το συμβάν δεν είναι και τόσο πρωτοφανές. Μελέτες έδειξαν ότι από το 1993 μέχρι το 2014, 24 από τα 7.244 ατυχήματα φαίνονται να προκλήθηκαν από τον πιλότο. Ο Alpo Vuorio, MD, PhD, ο ειδικός του κέντρου υγείας στο αεροδρόμιο Mehiläinen της Φινλανδίας, λέει πως οι πιλότοι επιβάλλεται να περάσουν ιατρικές και ψυχολογικές αξιολογήσεις ετησίως (ή, ανά εξάμηνο, για τους πιλότους άνω των 40 ετών), μα πως το βάρος δίνεται στο ιατρικό κομμάτι. Κι αυτό γίνεται επειδή τα προβλήματα ψυχολογικής φύσης είναι δυσκολότερο να ανιχνευθούν.

Οι πιλότοι απαντούν με ναι ή όχι σε ερωτήσεις όπως αν σκέφτηκαν ποτέ την αυτοκτονία, ή αν επισκέφθηκαν ποτέ ψυχίατρο. Προφανώς, καθώς τα δείγματα ψυχικής νόσου θα τους στερούσαν την δουλειά, οι πιλότοι είναι απίθανο να αναφέρουν τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν.

Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας δηλώνει πως για όσους πιλότους προκύψει πως έδωσαν ψευδείς πληροφορίες, αυτοί θα έχουν να αντιμετωπίσουν πρόστιμο μέχρι και 250.000 δολάρια. Πάντως, ακόμα και για τους ειδικούς, είναι δύσκολο να καταλάβουν αν κάποιος έχει τάσεις αυτοκτονίας, ειδικά σε ένα επάγγελμα αυξημένου στρες, όπως του πιλότου. Ακόμα χειρότερα, ο τρόπος που αντιμετωπίζει η κοινωνία την αυτοκτονία δεν βοηθάει την συζήτηση.

Πηγή: Time
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v