Από πού κατάγομαι;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο μακριά φτάνει το οικογενειακό σας δέντρο; Μάθετε από πού να ξεκινήσετε και ποιος θα σας βοηθήσει.
Από πού κατάγομαι;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος θέλει να αναζητήσει το γενεαλογικό του δέντρο. Υιοθετημένα παιδιά, παιδιά από οικογένειες που μετακινούνταν συχνά και πάντα άκουγαν ονόματα από ξεχασμένα ξαδέρφια ή θείους που μπορεί να είχαν φύγει στην Αυστραλία.

Οι τρόποι για να ξεκινήσουμε είναι διάφοροι, και το ταξίδι στο παρελθόν μπορεί να επιφυλάσσει μπόλικες εκπλήξεις. Ένα καλό μέρος για να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα είναι, προφανώς, το Ληξιαρχείο. Ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεων, θανάτων και γάμων των άμεσων συγγενικών μας προσώπων θα μας δώσουν ένα πρώτο πάτημα προς την σωστή κατεύθυνση.

Πέρα από την… επιτόπια έρευνα, που μπορεί να αποδειχθεί χρονοβόρα και πολυδάπανη, υπάρχουν πολλές διαδικτυακές λύσεις. Σίγουρα, η έρευνα στο ίντερνετ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς πολλά από τα αποτελέσματα μπορεί να είναι απλές συνωνυμίες. Μια καλή και έμπιστη σελίδα, με εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο είναι το myheritage, στο οποίο οι χρήστες συμπληρώνουν τα στοιχεία τους, των γονιών και των παππούδων τους και μπορούν να αναζητήσουν «χαμένους» συγγενείς, μεγαλώνοντας σιγά-σιγά το οικογενειακό τους δέντρο.

Παρόμοια είναι και η σελίδα ancestry.com, με μια βάση δεδομένων που προσφέρει πρόσβαση σε δισεκατομμύρια αρχεία. Για τις πρώτες δυο βδομάδες, η χρήση της σελίδας είναι δωρεάν, και μετά οι τιμές διαφοροποιούνται αναλόγως το πακέτο που θα διαλέξουμε, με το πιο «φουλ» πρόγραμμα που δίνει πρόσβαση στα περισσότερα δεδομένα να φτάνει τα 44,99 δολάρια τον μήνα.

Τώρα, για έρευνα αποκλειστικά στο εσωτερικό, υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες προτάσεις. Η σελίδα vrisko.gr έχει δημιουργήσει ένα application με το οποίο μπορούμε να βρούμε σε ποιες περιοχές της Ελλάδας εμφανίζεται περισσότερο το επώνυμό μας, και αποτελεί μία ακόμα καλή αφετηρία της έρευνάς μας. Το βρίσκουμε εδώ.

Περισσότερη έρευνα σχετική με επώνυμα βρίσκουμε και στο μπλογκ greeksurnames.blogspot.gr, το οποίο ενημερώνεται καθημερινά, και εκτός από ενδιαφέρουσες πληροφορίες περί επωνύμων, περιέχει και άρθρα σχετικά με την ελληνική ιστορία.

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού έχει δημιουργήσει την σελίδα genealogies.gr, μέσα απ’ το οποίο συλλέγονται γενεαλογικά δέντρα και προσωπικές μαρτυρίες προσφύγων. Μπορείτε να βρείτε το Δελτίο Καταγραφής Γενεαλογικού Δέντρου εδώ.

Τέλος, για τα άτομα που ψάχνουν τους βιολογικούς τους γονείς, το Κέντρο Ερευνών Ρίζες μπορεί να βοηθήσει στην έρευνά σας, με την ενημερωμένη του τράπεζα αναζήτησης αρχείων. Η βοήθεια του Κέντρου Ερευνών Ρίζες παρέχεται δωρεάν, με τον ενδιαφερόμενο να αναλαμβάνει μόνο τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής, σε περίπτωση που χρειαστεί να ταξιδέψει.

Θ.Δ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v