Η Αθήνα της εγκατάλειψης: Πάλαι ποτέ παλάτια

Έξι εγκαταλελειμμένα κτίρια ιστορικής σημασίας στην Αθήνα, πλέον ρημαγμένα και με τίποτα που να θυμίζει την παλιά τους αίγλη.
Η Αθήνα της εγκατάλειψης: Πάλαι ποτέ παλάτια
Κτίρια που άλλοτε στέκονταν περήφανα, που κουβαλάνε μεγάλη ιστορία στους μισογκρεμισμένους τοίχους τους. Τα βρίσκουμε σε κάθε γωνιά της Αθήνας. Τα συναισθήματα που προκαλούν είναι ανάμεικτα. Νοσταλγία για ένα παρελθόν πιο ένδοξο, στυλιζαρισμένο όπως το έχουμε πλάσει στο μυαλό μας, ή θλίψη για την κατάντια αυτών των ιστορικών εν δυνάμει μνημείων; Τα επόμενα κτίρια, δυστυχώς, μάλλον μας προκαλούν το δεύτερο.

Οικία Κωστή Παλαμά

Το μόνο που προδίδει την σημασία του διώροφου νεοκλασικού στην Πλάκα σήμερα είναι μια πινακίδα που μετά βίας φαίνεται, πάνω από την πόρτα. Στο σπίτι αυτό πέθανε ο εθνικός μας ποιητής, Κωστής Παλαμάς, στις 27 Φεβρουαρίου 1943. Το σπίτι, στο οποίο ο ποιητής πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και έγραψε μεγάλο κομμάτι του έργου του, έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, μα τίποτα τέτοιο δεν φαίνεται από την σημερινή του κατάσταση.

Μέγαρο ΙΚΑ

Το μεγαθήριο επί της οδού Πειραιώς αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δείγματα παραίτησης στην Αθήνα. Έπειτα από ζημιές που υπέστη στον σεισμό του ’99, κρίθηκε ότι χρειάζεται ενίσχυση, μα αντ’ αυτού αφέθηκε στην μοίρα του. Η τύχη του κολοσσού των οκτώ ορόφων, που καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, συζητήθηκε πολλές φορές, μα το κτίριο εξακολουθεί να στέκει ερειπωμένο.

Ξενοδοχείο Sans Rival

Το παρατημένο αυτό ξενοδοχείο με τα ημικυκλικά μπαλκονάκια, κάποτε τιμούσε το όνομά του, χωρίς κανένα να μπορεί να το ανταγωνιστεί σε ομορφιά και στυλ. Πλέον, το μόνο που το ξεχωρίζει από τα δεκάδες άλλα ρημαγμένα κτίρια της Πλατείας Βάθη είναι η μεγάλη του πινακίδα που στέκει σχεδόν αλώβητη από τον χρόνο και την εγκατάλειψη.

Το σανατόριο της Πάρνηθας

Το τεράστιο, καμένο ερείπιο που πρωταγωνιστεί σε πολλούς αστικούς μύθους, αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις του μεταφυσικού. Βίντεο με ερασιτεχνικές εξερευνήσεις, μαρτυρίες στο ίντερνετ, και ίσως μία από τις περιπτώσεις που η πολύ εμφανής ανθρώπινη παρέμβαση συμβάλλει στην μυστηριώδη εικόνα του τοπίου: γκράφιτι, περίεργα σύμβολα στους τοίχους, άδειο πλέον από οτιδήποτε είχε αξία και μπορούσε να μετακινηθεί.

Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού

Ο χρόνος έχει σταματήσει εδώ και δεκατέσσερα χρόνια στο Ελληνικό, όταν το τελευταίο αεροπλάνο προσγειώθηκε και το αεροδρόμιο εγκαταλείφθηκε. Ενώ κάποιες περιοχές του ακόμα χρησιμοποιούνται (το αμαξοστάσιο του τραμ), η γενική εικόνα στα πέριξ θυμίζει μόνο παραίτηση και αδιαφορία. Λέγεται ότι μέσα στον επόμενο χρόνο ξεκινούν επίσημα οι εργασίες για να αποκτήσει η περιοχή την παλιά της δόξα, με την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων, διαμερισμάτων και ενός ιστορικού πάρκου, μεταξύ άλλων.

Ξενοδοχείο Βενετία
Το τριώροφο ξενοδοχείο στην γωνία Αθηνάς και Ευριπίδου χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του δέκατου ένατου αιώνα. Κάποτε υπήρξε ένα από τα καλύτερα δείγματα του αστικού κλασικισμού στην Αθήνα. Σήμερα, εντελώς εγκαταλελειμμένο, δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνα τα παλιά χρόνια.





Θοδωρής Διάκος
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v