Σπείρα χάκερ κλέβει 1 δισ. δολάρια από τράπεζες!

Σε μαζική επίθεση που διήρκεσε δύο χρόνια, χάκερ φαίνεται πως κατάφεραν να αποσπάσουν περί το 1 δις δολάρια από 100 τράπεζες σε 30 χώρες.
Σπείρα χάκερ κλέβει 1 δισ. δολάρια από τράπεζες!
Ακούγεται απίστευτο, όμως σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times είναι πέρα για πέρα αληθινό. Χάκερ κατάφεραν μέσα σε χρονικό διάστημα δύο χρόνων να κλέψουν συνολικά 1 δισεκατομμύριο δολάρια από 100 τράπεζες σε 30 χώρες, χρησιμοποιώντας πρόγραμμα κακόβουλου λογισμικού το οποίο έστειλαν με e-mail στους υπαλλήλους.

Η υπόθεση άρχισε να διερευνάται στα τέλη του 2013, όταν ένα ATM στο Κίεβο άρχισε να βγάζει λεφτά μόνο του σε τυχαίες ώρες της ημέρας, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι χάκερ κατάφεραν να εισβάλλουν απευθείας στα συστήματα των τραπεζών και όχι σε τραπεζικούς λογαριασμούς πελατών, όπως συνηθίζεται σε αντίστοιχες επιθέσεις.

Η ουκρανική τράπεζα κάλεσε την εταιρεία Kaspersky Labs, η οποία και αποκάλυψε προ ολίγων ημερών την υπόθεση στους New York Times, ενημερώνοντας παράλληλα τις αρχές των διαφόρων χωρών.

Μέχρι στιγμής πάντως, καμία από τις τράπεζες δεν έχει παραδεχτεί τις κλοπές, ενώ η εταιρεία Kaspersky αρνείται να παραδώσει τα ονόματα των ιδρυμάτων.

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v