Je suis Grec: Η Γαλλία στέλνει αλληλεγγύη

«Είμαστε όλοι Έλληνες» δηλώνει η ανοικτή επιστολή αλληλεγγύης και συμπαράστασης που ξεκίνησε από τη Νάντη της Γαλλίας για να κάνει τον γύρο του κόσμου.
Je suis Grec: Η Γαλλία στέλνει αλληλεγγύη
Πιθανότατα δεν το θυμάστε, όμως το “Je suis Grec” προϋπήρχε του συνθήματος των ημερών, “Je Suis Charlie”. Ήταν το μακρινό 2011, όταν μια έκκληση αλληλεγγύης προς τους πληγέντες από τη νεοαποκτηθείσα οικονομική κρίση Έλληνες έκανε τον γύρο του κόσμου, ξεκινώντας από τη Νάντη της Γαλλίας. Σήμερα, η έκκληση αυτή επαναλαμβάνεται, με αφορμή τις εκλογές.

Το Je Suis Grec ήταν ιδέα ενός καθηγητή Λυκείου και αρθρογράφου της Le Monde και ενός κωμικού που κινητοποιήθηκαν με τον πολιτιστικό σύλλογο της Νάντης για να ζητήσουν από όσους το ήθελαν να στείλουν στην Πρεσβεία της Ελλάδας μια επιστολή με την οποία θα ζητούσαν να «καταμετρηθούν ως Έλληνες». Να έχουν δηλαδή «τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όσων έχουν διπλή υπηκοότητα, για να ασκήσουμε αυτή τη διεθνική εθνικότητα με σκοπό να εγκαθιδρύσουμε μία παγκόσμια δημοκρατία ελευθερίας και ισότητας, 25 αιώνες μετά το Σόλωνα, το Κλεισθένη και το Περικλή».

Η δεύτερη έκκληση της Νάντης

Οι εμπνευστές του Je Suis Grec επανέρχονται σήμερα με μια δεύτερη επιστολή, την οποία ονομάζουν «δεύτερη έκκληση της Νάντης», και στην οποία δηλώνουν και πάλι πως η καρδιά τους χτυπά ελληνικά και διαμαρτύρονται έντονα για την προσπάθεια χειραγώγησης των ψηφοφόρων στις προσεχείς εκλογές.

Όπως σημειώνουν δεν ανέχονται την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "προσπαθεί να τους εκφοβίσει και να τους τρομάξει επισείοντας την απειλή βαρειών κυρώσεων στην περίπτωση που η Ελλάδα θα διάλεγε να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία" και καταλήγουν ότι θεωρούν "ότι οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να διαλέξουν ένα πολιτικό δρόμο που να είναι ωφέλιμος, και ταυτόχρονα να αρνηθούν την λιτότητα που τους έχουν επιβάλλει και να μην μπει στον πειρασμό να ακολουθήσουν μια ρατσιστική και νεοναζιστική ακροδεξιά".

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v