Ψηφιακό Μουσείο Μεγάλου Αλεξάνδρου εντός του 2015

Έτοιμο μέχρι το τέλος του 2015 θα είναι το ψηφιακό μουσείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που θα περιλαμβάνει πλούσιο υλικό από την ιστορία της Μακεδονίας.
Ψηφιακό Μουσείο Μεγάλου Αλεξάνδρου εντός του 2015
Ένα ντοκιμαντέρ-μαμούθ διάρκειας πέντε ωρών. Επτά θεματικές ενότητες. Τριακόσια τέσσερα αντικείμενα. Και 3.500 κείμενα. Αυτός είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός του ψηφιακού μουσείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οποίο θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2015.

Το ψηφιακό μουσείο θα αφηγείται μια ιστορία αιώνων, από τις απαρχές της Μακεδονίας μέχρι τις σύγχρονες αναφορές στον Μ. Αλέξανδρο. Θα έχει, επίσης, στόχο να λειτουργήσει ως χώρος συζήτησης επιστημόνων που ασχολούνται με την ελληνιστική εποχή.

Αυτά δήλωσε η αρχαιολόγος και εμπνεύστρια του εγχειρήματος, Αγγελική Κοτταρίδη, σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο café του Ιανού, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Συναντήσεις απρόβλεπτες στο καφέ του Ιανού».

Εκτός από το εικονικό μουσείο, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας αναφέρθηκε και στο όραμα του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών, το κτίριο του οποίου θα ολοκληρωθεί φέτος, όπως είπε. «Η ιδέα μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα μουσείο ανοιχτό που συνομιλεί με τους επισκέπτες και αγκαλιάζει όλη την περιοχή. Δημιουργούμε "αίθουσες" διάσπαρτες στο χώρο, ένα τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο 500 στρεμμάτων με όλο το νεκροταφείο των τύμβων. Φυτέψαμε εκεί ήδη 3.000 δέντρα και ξαναφτιάχνουμε το αρχαίο περιβάλλον.

»Εκεί έχουμε εγκρίνει και μέσα από το ΚΑΣ την ιδέα του ζωντανού εκθέματος, δηλαδή ανασκαφή που θα γίνεται από ειδικευμένο προσωπικό και θα απευθύνεται σε επισκέπτες που θέλουν να την παρακολουθήσουν ως γεγονός. Στο δε νέο μουσειακό κτίριο που χτίζεται έχουμε προβλέψει να μην υπάρχει μόνιμη έκθεση. Πέραν των δύο αιθρίων, που θα αφορούν στο ανάκτορο και σε γλυπτά, ο υπόλοιπος χώρος θα έχει διαρκώς εναλλασσόμενες εκθέσεις. Επίσης, θέλουμε να λειτουργήσει και ένα κέντρο μελέτης της ελληνιστικής οικουμένης» εξήγησε.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v