Πού μπορείτε να μάθετε τη γραφή Braille

Αποφασίσατε να μάθετε τη γραφή Braille; Δείτε πού μπορείτε να κάνετε μαθήματα και πόσο θα σας κοστίσουν.
Πού μπορείτε να μάθετε τη γραφή Braille
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Καθηγητές, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι ειδικής αγωγής, αλλά και «κοινοί θνητοί» ανεξαρτήτως επαγγέλματος κάθονται ξανά στα θρανία, για να μάθουν τον κώδικα γραφής των τυφλών, το σύστημα Braille. Τι είναι ακριβώς αυτό το σύστημα και πού μπορούμε να το μάθουμε;

Τι είναι ο κώδικας Braille;

Πρόκειται για σύστημα γραφής και ανάγνωσης– και όχι γλώσσα όπως αρκετοί πιστεύουν – των τυφλών, το οποίο έχει αναγνωριστεί επίσημα από την πολιτεία με τον νόμο 36/99 του 2008. Δημιουργήθηκε από τον Louis Braiile το 1829, ο οποίος έχασε την όρασή του ενώ ήταν ακόμα παιδί στο εργαστήριο του πατέρα του το 1824 σε ηλικία 15 χρονών.

Βασίζεται σε έξι ανάγλυφες κουκίδες, το λεγόμενο εξάστιγμο, από τις οποίες προκύπτουν 63 συνδυασμοί. Από τους συνδυασμούς αυτούς μπορεί κανείς να σχηματίσει το αλφάβητο σε οποιαδήποτε γλώσσα, αριθμούς, ακόμα και μουσικές νότες. Η κάθε γλώσσα έχει φυσικά και τις ιδιομορφίες της στο σύστημα αυτό. Για παράδειγμα, στα ελληνικά δε χρησιμοποιούνται τόνοι, ενώ στα αρχαία ελληνικά ο «ανάγλυφος» τόνος μπαίνει πριν από το φωνήεν.

Πού μπορώ να μάθω;

Στα πιστοποιημένα κέντρα εκμάθησης γραφής Braille, τα οποία είναι τα εξής:

* Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Βερανζέρου 31, 4ος όροφος, Αθήνα, τηλ: 210-5229968)
* Τα σωματεία – μέλη της ΕΟΤ, δηλαδή ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών με παραρτήματα σε 10 περιοχές της Ελλάδας (ήτοι Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Ναύπλιο, Πάτρα, Ιωάννινα, Άρτα, Τρίκαλα), το Σωματείο ‘Μαγνήτες Τυφλοί’ με έδρα τον Βόλο, και τα Σωματεία του Νομού Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, τα οποία όμως προς το παρόν δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει κύκλους μαθημάτων.
* Στον Φάρο Τυφλών της Ελλάδας, στην Καλλιθέα.

Πόσο διαρκεί ο κύκλος μαθημάτων;
Η εκμάθηση διαρκεί 52 διδακτικές ώρες (δυόμισι μήνες/δύο μαθήματα ανά εβδομάδα) συν 8 διδακτικές ώρες για τους Φιλολόγους των Ελληνικών και Ξένων Γλωσσών. Κατόπιν, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση δίνετε εξετάσεις για την πιστοποίηση της καλής γνώσης της γραφής από το κέντρο εκπαίδευσης και αποκατάστασης τυφλών, το οποίο είναι ο επίσημος κρατικός φορέας. Με την πιστοποίηση αυτή, μπαίνετε στον πίνακα αναπληρωτών με επιπλέον μόρια.

Πέρα από την εκμάθηση της γραφής, η Ομοσπονδία Τυφλών προσφέρει παράλληλα και μαθήματα κινητικότητας έτσι ώστε να γνωρίζετε πώς μπορείτε να συνοδέψετε σωστά έναν τυφλό και πώς πρέπει να συμπεριφερθείτε αν δείτε κάποιον τυφλό στον δρόμο για να τον βοηθήσετε.

Το κόστος του κύκλου μαθημάτων ανέρχεται στα 200€ και περιλαμβάνει τις ώρες διδασκαλίας (θεωρητικής και πρακτικής) και το απαραίτητο εκπαιδευτικό υλικό.

Ποιους αφορά;
«Συνήθως σε εμάς έρχονται καθηγητές, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και όλοι όσοι ενδιαφέρονται να διδάξουν ή ανήκουν στην κατηγορία της ειδικής αγωγής και παράλληλης στήριξης», αναφέρει η κ. Βιβή Τσαβαλιά, Γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών. Μαθήματα braille, όπως μας πληροφορεί η κ. Τσαβαλιά, κάνουν επίσης και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες όπως κοινωνικοί λειτουργοί, λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές ψυχολόγοι, οι οποίοι διορίζονται ως ειδικό επιστημονικό προσωπικό σε δομές ειδικής εκπαίδευσης.

«Στα μαθήματα έχουμε και αρκετούς γονείς. Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς των παιδιών με αναπηρία ή κάποιος αδερφός ή συγγενής να γνωρίζουν τη γραφή ώστε να μπορούν να βοηθούν τα παιδιά με τα μαθήματα στο σπίτι. Συγκεκριμένα για τους γονείς, παρέχουμε τα μαθήματα δωρεάν», σημειώνει σχετικά η κ. Τσαβαλιά.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v