Τα μυστικά του Δίσκου της Φαιστού αποκαλύπτονται

Σε ομιλία του στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ο Αρχαιολόγος Δρ. Γκάρεθ Όουενς αποκάλυψε τα μυστικά του Δίσκου της Φαιστού.
Τα μυστικά του Δίσκου της Φαιστού αποκαλύπτονται
Πρόκειται για ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα αρχαία κειμήλια της Ελλάδας, το οποίο συνεχίζει μέχρι σήμερα να κρύβει δεκάδες μυστικά. Ο Δίσκος της Φαιστού έχει απασχολήσει κατά καιρούς μεγάλη μερίδα της επιστημονικής κοινότητας και συνεχίζει να το κάνει.

Στο αμφιθέατρο «Σπύρος Αρσένης» του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ο Αρχαιολόγος – Γλωσσολόγος Δρ. Γκάρεθ Όουενς εξέφρασε την άποψη ότι ο Δίσκος είναι «μια προσευχή προς τη μητέρα».

«Το παλάτι του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι συνέχεια του Μυκηναϊκού και Μινωικού Πολιτισμού και ο Δίσκος της Φαιστού είναι ένας θησαυρός που ανακαλύφθηκε το 1908 στο παλάτι της Φαιστού, ίσως γι’ αυτό να μην είναι τυχαία και η παρουσία μου στην Δυτική Μακεδονία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Όουενς, ενώ αναφέρθηκε στον Δίσκο ως το «πρώτο μινωικό CD ROM», με κλειδί του την λέξη ΑΚΚΑ, δηλαδή «έγκυος μητέρα».

«Η πιο σταθερή λέξη και αξία είναι η μητέρα, σε αυτήν τη μεγάλη μητέρα της μινωικής εποχής είναι αφιερωμένος ο δίσκος. Η μια πλευρά είναι αφιερωμένη στην έγκυο γυναίκα, ενώ η άλλη στην γυναίκα που γεννάει. Ο Δίσκος της Φαιστού, είναι μια Επιγραφή. Με τη γραφή, πλησιάζουμε τη σκέψη, με τη σκέψη πλησιάζουμε τον άνθρωπο και πλησιάζοντάς τον, τον κατανοούμε», πρόσθεσε ο κ. Όουενς .

Στην ιστοσελίδα του ΤΕΙ Κρήτης, «Δαιδαλικά» θα βρείτε πρόσθετες πληροφορίες, καθώς και το ντοκιμαντέρ παραγωγής του National Geographic, όπου ο Γκάρεθ Όουενς αναφέρεται στο θέμα του Δίσκου της Φαιστού.

Ν.Γ.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v