Μια χαριτωμένη φώκια «κατακτά» τις παραλίες της Σάμου

Μια χαριτωμένη φώκια, την οποία βάφτισαν Αργυρώ, επισκέπτεται τις γνωστές πολυσύχναστες παραλίες της Σάμου, προκαλώντας έκπληξη στους επιστήμονες.
Μια χαριτωμένη φώκια «κατακτά» τις παραλίες της Σάμου
Εάν θέλετε να πάτε σε μία από τις πολυσύχναστες παραλίες της Σάμου, ετοιμαστείτε να δεχτείτε στην παρέα σας την Αργυρώ, μία… μικρή φώκια. Παραβιάζοντας όλους τους κανόνες της φύσης προς μεγάλη έκπληξη των επιστημόνων, η μικρή μεσογειακή φώκια, βαφτισμένη Αργυρώ, δεν χάνει την ευκαιρία να απολαύσει τον ήλιο στις πιο γνωστές παραλίες της Σάμου.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» παρατήρησαν τη φώκια να μην κρύβεται, όπως συνηθίζει το είδος, στις σπηλιές και τις δυσπρόσιτες, έρημες ακτές του νησιού, αλλά να βγαίνει στη «δημοσιότητα», σε κατοικημένες περιοχές και πολυσύχναστες παραλίες.

Η πρώτη αντίδραση των επιστημόνων ήταν να αποσιωπήσουν όσο το δυνατόν την «είδηση», προκειμένου να αποφευχθεί η όχληση του σπάνιου ζώου από πιθανή δημοσιοποίηση του θέματος από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Στόχος ήταν η φώκια να επιστρέψει με ασφάλεια στο φυσικό της οικοσύστημα. Όμως η Αργυρώ διεκδίκησε τη θέση της στις πιο πολύβουες παραλίες, βγαίνοντας τακτικά στην ακτή και ανεβαίνοντας στην ξαπλώστρα για να απολαύσει τη σκιά της ομπρέλας.

Αντίθετα με τη συνηθισμένη συμπεριφορά του είδους της, η Αργυρώ δεν ενοχλούνταν από τη φασαρία και την παρουσία του ανθρώπου. Τις νύχτες η φώκια επέστρεφε στο στοιχείο της, τη θάλασσα, όπου ψάρευε και τρεφόταν κανονικά.

Τους πέντε τελευταίους μήνες ερευνητές, φοιτητές και εθελοντές του «Αρχιπελάγους» παρακολουθούν την μικρή μεσογειακή φώκια σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ο περιορισμός της όποιας ανθρώπινης παρενόχλησης προς το σπάνιο θαλάσσιο θηλαστικό. Και οι θαυμαστές της, τουρίστες και νησιώτες, την αντιμετώπισαν με σεβασμό.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v