Κρόνος:Κινδυνεύει το βιομηχανικό κτίριο της Ελευσίνας

Το βιομηχανικό και διατηρητέο συγκρότημα κτιρίων «Κρόνος» στην Ελευσίνα, λεηλατείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.
Κρόνος:Κινδυνεύει το βιομηχανικό κτίριο της Ελευσίνας
 Σήμα κινδύνου εκπέμπει η οργάνωση “Monumenta”, η οποία έχει στόχο της την προστασία και την καταγραφή των αξιόλογων κτιρίων της χώρας, με αφορμή την συνεχόμενη λεηλάτηση του βιομηχανικού συγκροτήματος κτιρίων «Κρόνος» στην Ελευσίνα.

«Η αφαίρεση των μεταλλικών του στοιχείων συνεχίζεται ασταμάτητα μαζί με την αφαίρεση και των δομικών του πια στοιχείων. Η λεηλασία του Χημείου και των Γραφείων είναι απίστευτη καθώς και του αρχειακού υλικού που είχε απομείνει», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση, η οποία ενημερώθηκε για την καταστροφή του κτίσματος από κατοίκους της Ελευσίνας προκειμένου να μεριμνήσει για τη διάσωσή του.

Η οργάνωση Monumenta, όπως και η Ecoeleusis, έστειλαν επιστολές στους αρμόδιους φορείς, ζητώντας τις άμεσες ενέργειές τους ώστε να σταματήσει η λεηλασία του απροστάτευτου βιομηχανικού μνημείου.

Το εργοστάσιο κτίστηκε τη δεκαετία του 1920 από την Ανώνυμο Εταιρεία Οινοπνευματοποιίας ΚΡΟΝΟΣ, και αποτελείται από 15 κτίσματα στα οποία παρασκευαζόταν κυρίως οινόπνευμα με πρώτη ύλη τα σταφύλια. Λειτούργησε έως τη δεκαετία του 1980.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το εργοστάσιο κτίστηκε εξ ολοκλήρου από οπλισμένο σκυρόδεμα και σχεδιάστηκε από τον καθηγητή του ΕΜΠ Παύλο Σαντορίνη. Η αρχιτεκτονική και τεχνολογική αξία πολλών κτηρίων του «Κρόνου» τα κατατάσσει στα ωραιότερα δείγματα μεσοπολεμικής βιομηχανικής αρχιτεκτονικής.

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v