Η Ελλάδα στη λίστα με τις πιο αντιαμερικανικές χώρες

Στην έκτη θέση της λίστας με τις πιο αντιαμερικανικές χώρες του κόσμου βρίσκεται η Ελλάδα. Δείτε τις χώρες που συμπαθούν ή αντιπαθούν περισσότερο τις ΗΠΑ.
Η Ελλάδα στη λίστα με τις πιο αντιαμερικανικές χώρες
Στην έκτη θέση των κρατών με τα πιο αντιαμερικανικά αισθήματα βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα του Pew Research Center.

Η στατιστική μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο New York Daily News αποκάλυψε πως το 63% του ελληνικού πληθυσμού είναι ιδιαίτερα διστακτικό και καχύποπτο απέναντι στις ΗΠΑ. Ωστόσο, υπάρχουν πέντε κράτη που ξεπερνούν κατά πολύ αυτό το ποσοστό και «σκαρφαλώνουν» στις πέντε πρώτες θέσεις της αντιαμερικανικής λίστας: Η Αίγυπτος (με ποσοστό 85%), η Ιορδανία (επίσης 85%), η Τουρκία (73%), η Ρωσία (71%) και η Παλαιστίνη (66%) βλέπουν με ιδιαίτερα κριτική ματιά της κινήσεις του αμερικανικού έθνους.

Μετά την Ελλάδα, την δεκάδα συμπληρώνουν το Πακιστάν, με το ποσοστό της κοινής γνώμης που τρέφει αντιαμερικανικά συναισθήματα να φτάνει το 59%, ο Λίβανος (57%), η Τυνησία και η Γερμανία (47%).

Στον αντίποδα στέκονται οι Φιλιππίνες, χώρα που τρέφει ιδιαίτερα φιλικά αισθήματα για τις ΗΠΑ σε ποσοστό που φτάνει το 92%, ενώ ιδιαίτερα ευνοϊκά για τους Αμερικανούς είναι τα ποσοστά καλής γνώμης στο Ισραήλ (84%), τη Νότια Κορέα (82%), την Κένυα (80%) και το Ελ Σαλβαδόρ (80%). Ακολουθούν η Ιταλία (78%), η Γκάνα (77%), το Βιετνάμ (76%), το Μπαγκλαντές (76%), η Τανζανία (75%) και η Γαλλία (75%). Το Βιετνάμ και η Γαλλία αποτελούν τις εκπλήξεις της θετικής λίστας, μιας και αποτελούν παραδοσιακά χώρες που βλέπουν από μάλλον υποτιμητικά έως εχθρικά τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνών του Pew, η δυσμένεια που διαφαίνεται στη Μέση Ανατολή δηλώνει την έντονη δυσαρέσκεια απέναντι στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Η στήριξη του έκπτωτου αιγύπτιου Προέδρου Μουμπάρακ εκ μέρους των ΗΠΑ δεν άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στην αιγυπτιακή κοινή γνώμη, ενώ η Ιορδανία, η Τουρκία και το Πακιστάν δεν αποτιμούν θετικά τον ρόλο της υπερδύναμης στις ιρακινές και ισραηλινές εξελίξεις. Επαρκής δικαιολόγηση του «θετικού προσήμου» στο Βιετνάμ δεν υπήρξε, αλλά οι ερευνητές συνδέουν τα θετικά για τις ΗΠΑ ευρήματα στις χώρες της Ασίας με το γεγονός πως βλέπουν τις Ηνωμένες Πολιτείες σαν σύμμαχο ενάντια στην Κίνα.

Δείτε τα αναλυτικά ποσοστά εύνοιας και δυσαρέσκειας για τις ΗΠΑ σε κάθε χώρα εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v