Το χρώμα των μαλλιών στις γυναίκες και τα στερεότυπα

Καστανές, μελαχρινές, κοκκινομάλες, ξανθιές. Ποια στερεότυπα συνοδεύουν το χρώμα των μαλλιών στις γυναίκες; Απαντήσεις για... τρίχες.
Το χρώμα των μαλλιών στις γυναίκες και τα στερεότυπα
Παρά το γεγονός ότι ο κάθε ένας από εμάς είναι μοναδικός και σε καμία περίπτωση τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά – και δη τα μαλλιά του – δεν επηρεάζουν τον χαρακτήρα του, τα ισχύοντα στερεότυπα γύρω από το χρώμα των μαλλιών στις γυναίκες… δίνουν και παίρνουν.

Το αν ισχύουν ή όχι φανταζόμαστε το γνωρίζετε και εσείς οι ίδιοι. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση η οποία να αποδέχεται λόγου χάρη ότι οι ξανθιές είναι περισσότερο χαζές από τις μελαχρινές ή ότι οι κοκκινομάλλες είναι νυμφομανείς. Γνωρίζοντας λοιπόν το αυθαίρετο, αλλά αρκετά διασκεδαστικό, του όλου θέματος αποφασίσαμε να δούμε τι στο καλό λένε αυτά τα στερεότυπα για το χρώμα των μαλλιών στις γυναίκες και ποια βάση έχουν.

Τι λένε τα στερεότυπα;

* Ξανθιές
Από τη στιγμή που η Marilyn Monroe πρωταγωνίστησε ως λαμπερή και σέξι Lorelei στο «Οι Άνδρες προτιμούν τις ξανθιές», τα στερεότυπα γύρω από τις γυναίκες με ξανθιά μαλλιά πήραν… φωτιά. Οι – φυσικές – ξανθιές θεωρούνται βάσει του στερεότυπου που τις ακολουθεί έκτοτε ως ιδανικές για να κάνει κάποιος παρέα μαζί τους, μιας και ξέρουν πώς να περνούν καλά και πολύ πιο σέξι συγκριτικά με τις μελαχρινές. Σε αρκετές περιπτώσεις πάντως, το «ξανθό γένος» κατηγορείται για την ματαιοδοξία και την χαζομάρα του - εξ ου και τα δημοφιλή ανέκδοτα.

* Καστανές/μελαχρινές
Κατά καιρούς το στερεότυπο που ακολουθεί τις γυναίκες με σκούρο χρώμα μαλλιών είναι εκείνο του μυστηριώδη και ανεξιχνίαστου αρκετές φορές χαρακτήρα, ενώ κατά κύριο λόγο τα μελαχρινά κορίτσια θεωρούνται περισσότερο «απειλητικά», λογικά εξαιτίας του σκούρου χρώματος των μαλλιών τους. Επίσης, οι μελαχρινές υπάρξεις θηλυκού γένους θεωρούνται περισσότερο κοσμικές, έμπιστες, έξυπνες, χαρισματικές, σταθερές και ώριμες από τις ξανθιές ομολόγους τους.

* Κοκκινομάλλες
Η σπάνια φύση τους – μόλις το 2% του γενικού πληθυσμού της γης έχουν φυσικά κόκκινα μαλλιά – έχει μετατρέψει τις κοκκινομάλες σε απόλυτη σεξουαλική φαντασίωση για την πλειοψηφία του ανδρικού πληθυσμού. Ο λόγος; Σύμφωνα πάντα με τα στερεότυπα που τις ακολουθούν, οι redheads, όπως είναι ευρέως γνωστές μέσα από τη βιομηχανία του πορνό, θεωρούνται πως έχουν «καυτό» ταπεραμέντο στο κρεβάτι.

Σκουρόχρωμες vs. Ξανθιές: Τι λέει η επιστήμη;

Αρκετές έρευνες έχουν κατά καιρούς προσπαθήσει να μελετήσουν τα χαρακτηριστικά που «συνοδεύουν» το χρώμα των μαλλιών μιας μελαχρινής και μιας ξανθιάς κοπέλας. Αν και πάλι δεν γίνεται να εξάγουμε απόλυτα συμπεράσματα σχετικά με τον χαρακτήρα τους, παρ’ όλα αυτά έχει ενδιαφέρον να δούμε τι έδειξαν οι έρευνες αυτές.

* Σε έρευνα του 2009 σε 3.000 συμμετέχουσες, φάνηκε ότι οι ξανθιές κάνουν περισσότερο χρόνο για να ετοιμαστούν συγκριτικά με τις μελαχρινές, συγκεκριμένα μέχρι και έξι λεπτά παραπάνω. Κατά μέσο όρο, οι ξανθιές περνούν 72 λεπτά καθημερινά για να κάνουν τα… μπωτέ τους, ενώ ο αντίστοιχος χρόνος για τις μελαχρινές είναι 66 λεπτά.

* Προτιμούν όντως οι άνδρες τις ξανθές; Αν και αρκετές έρευνες καταλήγουν στο ότι οι Καυκάσιοι άνδρες έλκονται σε γενικές γραμμές από ανοικτόχρωμες γυναίκες, μια αρκετά ενδιαφέρουσα μελέτη τονίζει ότι οι μελαχρινοί άνδρες προτιμούν μελαχρινές γυναίκες, ενώ αντίστοιχα οι ξανθοί άνδρες προτιμούν τις ξανθιές το ίδιο με τις μελαχρινές.

Επιπρόσθετα, έρευνες έχουν δείξει ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έλκονται από συγκεκριμένους ανθρώπους με βάση τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Δηλαδή, αν κάποιος είχε ανέκαθεν μελαχρινούς φίλους στην παιδική του ηλικία, αλλά είχε άσχημες αναμνήσεις από κάποιον ξανθό σε συχνό βαθμό, τότε είναι πιθανότερο να «κολλήσει» σε κάποια μελαχρινή ύπαρξη.

Κοκκινομάλες: Είναι όντως «καυτές»;

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το – φυσικό – κόκκινο χρώμα στα γυναικεία μαλλιά συνδέεται στο μυαλό των περισσότερων ανδρών με μια έμφυτη τάση προς την... λαγνεία. Τι λένε οι επιστήμονες γι’ αυτό;

Σχετικά πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου στη Γερμανία, έδειξε ότι οι γυναίκες με κόκκινα μαλλιά κάνουν σεξ πιο συχνά. Μια άλλη έρευνα από την Αγγλία, επιβεβαίωσε αυτά τα ευρήματα και ανέφερε ότι οι κοκκινομάλες κάνουν σεξ τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, συγκριτικά με τις ξανθιές και τις μελαχρινές οι οποίες κατά μέσο όρο επιδίδονται σε σεξουαλικές συνευρέσεις δύο φορές εβδομαδιαίως.

Όσον αφορά τώρα τις γυναίκες που βάφουν τα μαλλιά τους, το 30% επιλέγει το κόκκινο, ενώ το 27% επιλέγει το καστανό/μαύρο και το 26% το ξανθό. Ορισμένοι επιστήμονες δικαιολογούν αυτήν την επιλογή θεωρώντας ότι οι γυναίκες έχουν ενστερνιστεί τον «μύθο» της φλογερής κοκκινομάλας και θεωρούν ότι έτσι μπορούν να τραβήξουν τα ανδρικά βλέμματα.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v