Επαναπατρισμός για δύο κυκλαδικά αριστουργήματα

Από την Γερμανία στην Ελλάδα επέστρεψαν δύο αριστουργήματα του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού, μετά από 35 χρόνια.
Επαναπατρισμός για δύο κυκλαδικά αριστουργήματα
Εδώ και 35 χρόνια βρίσκονταν μακριά από τον τόπο όπου δημιουργήθηκαν το μαρμάρινο εδώλιο και το λίθινο σκεύος που προστέθηκαν την τελευταία εβδομάδα στην συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Τα δύο αριστουργήματα του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού επαναπατρίστηκαν κατόπιν τριετών διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικών και γερμανικών αρχών, αφού η τελευταία τους «στέγη» ήταν το Κρατικό Μουσείο της Βάδης στην Καρλσρούη της Γερμανίας.

Το μαρμάρινο εδώλιο, ένα από τα μεγαλύτερα σωζόμενα, και το τηγανόσχημο σκεύος, το μοναδικό από χλωριτικό σχιστόλιθο, «έπεσαν θύματα» αρχαιοκαπηλίας την δεκαετία του ’70, και τελικά αγοράστηκαν από το Μουσείο της Βάδης το 1975. Τα τρία τελευταία χρόνια υπήρξαν ελληνογερμανικές διαπραγματεύσεις για τον επαναπατρισμό τους, ο οποίος γιορτάστηκε την περασμένη Παρασκευή στην αίθουσα του Βωμού του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στο οποίο και θα παραμείνουν.

Ο πρώην πλέον υπουργός Πολιτισμού, κ. Παναγιωτόπουλος, έκανε λόγο για ήττα της αρχαιοκαπηλίας και «νίκη της νομιμότητας και ενός ελπιδοφόρου ευρωπαϊκού μέλλοντος», εξαγγέλλοντας στενή συνεργασία με το γερμανικό μουσείο, όπως εκθέσεις, ανταλλαγές επιστημονικού προσωπικού και τεχνογνωσίας. Τα δύο αριστουργήματα του αρχαίου πολιτισμού των Κυκλάδων φιλοτεχνήθηκαν πιθανότατα από την Κέρο, τη Νάξο ή την Αμοργό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v