9 πράγματα που βλέπεις πάντα σε ένα εκλογικό κέντρο

Εννέα πράγματα… για γέλια και για κλάματα που πιθανότατα θα συναντήσετε σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο της Ελλάδας στις επερχόμενες εκλογές.
9 πράγματα που βλέπεις πάντα σε ένα εκλογικό κέντρο
Μια γιαγιά εκατό ετών καταφθάνει ετοιμοπόλεμη. Ένα μέλος εφορευτικής επιτροπής φαντασιώνεται τον βομβαρδισμό του κτιρίου. Κάποιος αναποφάσιστος βρίσκεται στο παραβάν περισσότερη ώρα από όση διαρκεί η τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Σας φαίνονται οικείες σαν εικόνες; Στις επερχόμενες εκλογές, παρατηρήστε καλά τι γίνεται στο εκλογικό κέντρο όπου ψηφίζετε και πείτε μας αν είδατε κι εσείς τα παρακάτω εκλογικά «φαινόμενα».

*Η γιαγιά με το σταυρωμένο ψηφοδέλτιο
Κάθε οικογένεια που διαθέτει εκτός από υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο (κάτι μάλλον βέβαιο στις περισσότερες περιπτώσεις φέτος) και… γιαγιά στο ρόστερ της, αυτή την περίοδο συνειδητοποιεί πως ισοδυναμεί με μία σίγουρη ψήφο. Γι’ αυτό, ακόμη κι αν είναι σχεδόν κατάκοιτη ή δεν έχει ιδέα από τα πολιτικά –άλλωστε ψήφιζε ανέκαθεν αυτό που έριχνε στην κάλπη κι ο «καβαλάρης» της- εμφανίζεται πάντα στο εκλογικό κέντρο, με τα παιδιά της να την σέρνουν διακριτικά και με το σταυρωμένο ψηφοδέλτιο να ξεπροβάλλει από την τσέπη.

*Οι τύποι που ξεχνούν να βγούνε από το παραβάν
Είναι πολλά τα ψηφοδέλτια, ακόμη περισσότεροι οι υποψήφιοι, αλλά όταν η ώρα που σπαταλάς πίσω από το παραβάν θα έφτανε και θα περίσσευε για να λύσεις ένα σταυρόλεξο, δύο σουντόκου, να διαβάσεις μισό βιβλίο του Νταν Μπράουν και να συλλαβίσεις ένα-ένα τα ονόματα όλων των υποψηφίων, τότε είτε έμαθες πριν λίγο ότι έχουμε εκλογές, είτε σε πήρε ο ύπνος μέσα στον σωρό από τα ψηφοδέλτια.

*Οι εκλογικοί αντιπρόσωποι που μαλώνουν
Ευτυχώς δεν ισχύουν σε όλες τις περιπτώσεις, τουλάχιστον κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας. Αλλά όπως θα σας πει οποιοσδήποτε αντιπρόσωπος εφορευτικής επιτροπής, κατά την διάρκεια της καταμέτρησης τα αίματα ανάβουν και όλο και κάποιος εκπρόσωπος κόμματος ή συνδυασμού θα βρεθεί να παραπονεθεί ότι γίνεται αδικία, οι υπόλοιποι θα σπεύσουν να διαφωνήσουν και θα ακολουθήσει μπάχαλο. Στην καλύτερη περίπτωση – γιατί υπάρχουν και οι χειρότερες, όπως αυτές που καταγράψαμε σε παλαιότερο αφιέρωμά μας

*Οι τύποι που δεν ξέρουν πού ψηφίζουν
«Τι θα πει δεν ψηφίζω εδώ; Στις προηγούμενες εκλογές εδώ ψήφισα». Ακολουθεί έλεγχος και επανέλεγχος εκλογικού καταλόγου, η ουρά πίσω από τον ψηφοφόρο θα μετριέται σε χιλιόμετρα, μέχρι ο κύριος Παπαδόπουλος να πειστεί ότι εδώ ψηφίζει το «άλφα», επομένως πρέπει να ψάξει αλλού για το όνομά του. Και για όσους πρόκειται να κάνουν κάτι αντίστοιχο στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, δείτε εκ των προτέρων το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζετε εδώ

*Τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής που βράζουν στο ζουμί τους
Είναι οι άτυχοι της υπόθεσης, αφού έφτασε έξω από την πόρτα τους ένα χαρτί, που τους απειλεί ότι αν δεν κάνουν το καθήκον τους (να κάνουν πακετάκια ψηφοδελτίων μέχρι να βγάλουν κάλλους τα χέρια και στη συνέχεια να μετρούν σταυρούς μέχρι να σχηματιστούν μαύρες σακούλες κάτω από τα μάτια, και όλα αυτά χωρίς αμοιβή), θα τους ασκηθεί ποινική δίωξη. Θα τους δείτε να σας δίνουν απρόθυμα τα ψηφοδέλτια πριν περάσετε πίσω από το παραβάν – τουλάχιστον αυτούς που φοβήθηκαν όντως για τις κυρώσεις και εμφανίστηκαν, ή που δεν ψέλλισαν τρελές δικαιολογίες στους δικαστικούς αντιπροσώπους, όπως ότι δουλεύουν εκτάκτως αυτή την Κυριακή, έχουν την συννυφάδα τους κατάκοιτη στον Ευαγγελισμό, έχουν μια σπάνια πάθηση στα γόνατα κ.ο.κ.

*Οι ψηφοφόροι που αυτοσχεδιάζουν στα άκυρα
Είναι αυτοί που κάνουν λίγο πιο διασκεδαστική την αγγαρεία της καταμέτρησης μόλις ανοίξουν οι κάλπες: Οι ψηφοφόροι που επιλέγουν να δώσουν το δικό τους απαξιωτικό μήνυμα μέσω των εκλογών γίνονται όλο και πιο εφευρετικοί. Στη θέση του πατροπαράδοτου σαλαμιού, μπαίνουν πλέον χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες, ποιηματάκια γραμμένα στο «λευκό», αφιερώσεις στους υποψηφίους, ερωτικά ραβασάκια και δωράκια-εκπλήξεις για τις εφορευτικές επιτροπές.

*Εκείνοι που σαλιώνουν τον φάκελο
Από τους ηλικιωμένους ψηφοφόρους που έχουν συνηθίσει σε άλλα εκλογικά ήθη και έθιμα μέχρι πολιτικούς αρχηγούς (όλοι γνωρίζουμε για ποιον μιλάμε), πάντα υπάρχουν αυτοί που γλείφουν τον φάκελο για να τον κλείσουν. Στη συνέχεια αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει μια αυτοκόλλητη ταινία, έτσι την αφαιρούν και αυτή τη φορά γλείφουν την κόλλα. Και αφού δεν πείθονται ούτε από την περίεργη κολλώδη αίσθηση στο στόμα τους, ζητούν ένα φακελάκι που δεν είναι «χαλασμένο».

*Τα παιδάκια που μαζεύουν χαρτούρα
Σίγουρα τα σημερινά παιδιά δεν χρειάζονται τόση γραφική ύλη όσο παλαιότερα, όταν δεν είχε το καθένα από έναν υπολογιστή και ένα tablet. Αλλά ακόμη και σήμερα, τα πιτσιρίκια που έρχονται με τους γονείς τους στα εκλογικά κέντρα δεν μπορούν να αντισταθούν στην παρόρμηση να «κλέψουν» μια στίβα αχρείαστα ψηφοδέλτια, που μπορούν να γίνουν από πρόχειρα για ζωγραφιές μέχρι ωραιότερες σαΐτες. Αν και, στην περίπτωση των φετινών ψηφοδελτίων για τις δημοτικές εκλογές, οι σαΐτες θα έμοιαζαν περισσότερο με… πυραύλους και οι ζωγραφιές με αιγυπτιακούς παπύρους.

*Εκείνοι που έρχονται πολύ νωρίς ή πολύ αργά
Επτά το πρωί με επτά το απόγευμα. Αυτή είναι η διορία της εκλογικής διαδικασίας, και ο καθένας μας έχει περιθώριο δώδεκα ολόκληρων ωρών για να εκπληρώσει τα «δημοκρατικά καθήκοντά» του. Μόνο που υπάρχουν πάντα εκείνοι που περιμένουν, αξημέρωτα ακόμα, έξω από το εκλογικό κέντρο, είτε φοβούμενοι πως οι 12 ώρες είναι λίγες, είτε φοβούμενοι μήπως χάσουν τον κυριακάτικο όρθρο, καθώς και εκείνοι που καταφθάνουν 7.01 και απαιτούν να ψηφίσουν, γιατί τελικά, όντως οι 12 ώρες τους φάνηκαν υπερβολικά μικρό περιθώριο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v