Τι συμβαίνει στην Ουκρανία

Τι συμβαίνει αυτήν την στιγμή στην Ουκρανία και τι προκάλεσε τις διαδηλώσεις; Ποιος ο ρόλος της Δύσης και της Ρωσίας; Όσα χρειάζεται να ξέρετε.
Τι συμβαίνει στην Ουκρανία
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ο νεότερος επίσημος απολογισμός για τις αιματηρές συγκρούσεις στο Κίεβο της Ουκρανίας μέχρι την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου κάνει λόγο για τουλάχιστον 54 νεκρούς, εκ των οποίων οι 50 τις δύο τελευταίες ημέρες. Παράλληλα, ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 285. Και κάπως έτσι, για όσους δεν έχουν επίγνωση της κατάστασης, γεννιέται στο μυαλό η εύλογή απορία: «Τι στο καλό συμβαίνει εκεί;»

Πώς ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις;
Η υπαναχώρηση στις 21 Νοεμβρίου του 2013 του Κιέβο από τις προετοιμασίες για τη σύναψη συμφωνίας με την Ε.Ε. είναι η κύρια αιτία πίσω από τον χαμό που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες στην χώρα. Η συμφωνία αυτή θα άνοιγε το δρόμο για αναβαθμισμένες οικονομικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Βρυξελλών, ενώ θα σηματοδοτούσε και την ενίσχυση τις φιλο-ευρωπαϊκής πορείας της Ουκρανίας. Έτσι οι πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους για να δείξουν την αγανάκτησή τους απέναντι στην απόφαση αυτή του Πρόεδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Εν ολίγοις, η ουκρανική κυβέρνηση Γιανουκόβιτς προτιμά την εξάρτηση από τη Ρωσία, ενώ οι φιλοευρωπαίοι διαδηλώνουν υπέρ της προσέγγισης με την Ε.Ε.

Τα πράγματα ησύχασαν κάπως όταν στις 17 Δεκεμβρίου η Ουκρανία ανακοίνωσε μια συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, η οποία προέβλεπε ότι η Ρωσία θα μεταφέρει αποθεματικό αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ουκρανικούς τίτλους, ώστε να βοηθήσουν την Ουκρανία να αντιμετωπίσει την οικονομική στενότητα. Όμως τα πράγματα επιδεινώθηκαν όταν τα Χριστούγεννα του 2013 η δημοσιογράφος Τετιάνα Τσορνόβιλ, η οποία συμμετείχε σε φιλοευρωπαϊκές διαδηλώσεις ξυλοκοπήθηκε άγρια από αγνώστους. Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα όταν η κυβέρνηση Γιανουκόβιτς αποφάσισε στις 16 Ιανουαρίου να περιορίσει το δικαίωμα για διαδηλώσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας, για περίοδο δύο μηνών.

Ποιοι διαδηλώνουν;
Όπως αναφέρει το BBC, οι περισσότεροι διαδηλωτές είναι Ουκρανοί του Κιέβου και των δυτικών επαρχιών, οι οποίοι είναι περισσότερο φιλοευρωπαίοι. Με τον καιρό, στην μάζα των διαδηλωτών προσχώρησαν ακροδεξιοί, υπερεθνικιστές, διασημότητες και υποστηρικτές της Γιούλια Τιμοσένκο, της πρώην πρωθυπουργού της χώρας η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φυλακή.

Η στάση Ε.Ε., Ρωσίας και ΗΠΑ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ καταδίκασαν την ουκρανική κυβέρνηση για τη βία, ενώ η Ρωσία κάλεσε τη Δύση να μην ανακατεύεται στην κρίση και απέδωσε τη βία στους ακραίους διαδηλωτές που προσχώρησαν στο πλήθος. Κάπως έτσι αποκαλύπτεται η διχοτόμηση όχι μόνο των ουκρανικών κομμάτων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, αλλά και η…. παραδοσιακή διαμάχη Ρωσίας – Δύσης για το ποιος θα επηρεάσει τη χώρα και θα διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στην πολιτική της εξέλιξη.

Τι συμβαίνει τώρα
Οι συγκρούσεις διαδηλωτών αστυνομίας στο Κίεβο συνεχώς αναζωπυρώνονται, ενώ οι νεκροί από το πρωί της Πέμπτης 20 Φεβρουαρίου στην πλατεία Ανεξαρτησίας ξεπερνούν τους 20, παρά την εκεχειρία στην οποία είχαν συμφωνήσει πρόεδρος και αντιπολίτευση το προηγούμενο βράδυ. Η αστυνομία χτυπά στο ψαχνό, ενώ εκκενώθηκε η Βουλή για το φόβο «εφόδου». Παράλληλα, τα γύρω κτίρια από την πλατεία έχουν μετατραπεί πρόχειρα νοσοκομεία για τους τραυματίες.

Η ΕΕ από την πλευρά της, ετοιμάζεται να στηρίξει τις κυρώσεις επί όσων κρίνει υπεύθυνους για τη βία στην χώρα και να επιβάλει εμπάργκο όπλων, ενώ οι ΗΠΑ προχώρησαν σε απαγόρευση εισόδου σε βάρος 20 Ουκρανών αξιωματούχων που «θεωρείται ότι έδωσαν διαταγές οι οποίες παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα».


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v