10 trash ελληνικά τραγούδια που δεν θα ξεχάσουμε

Κάνουμε ένα μουσικό διάλειμμα με την Πέπη, τον Πλανητάρχη, την Άννα Γούλα, τον Κάτμαν και τ’ άλλα trash παιδιά που εξειδικεύονται στο «καμένο πεντάγραμμο».
10 trash ελληνικά τραγούδια που δεν θα ξεχάσουμε
του Γιώργου Κόκουβα

Υπάρχουν οι ώρες που θέλεις να ακούσεις ένα τζαζ κομμάτι ή λίγη κλασική μουσική για να χαλαρώσεις. Υπάρχουν εκείνες οι στιγμές που θέλεις να βάλεις κάποιο beat στο τέρμα και να το ρίξεις στο χορό ή να ακούσεις μια ροκ μπαλάντα και να «ταξιδέψεις». Υπάρχουν, όμως, κι εκείνες οι ώρες που το «κάψιμο» πλησιάζει στο ζενίθ και θέλεις να ακούσεις την Πέπη ή να απαγγείλεις το «Σαν μπλουζάκι» της Στέλλας Μπεζαντάκου. Να σιγοτραγουδήσεις τις σοφίες ζωής του Μπουγά ή να λικνιστείς στους ήχους του Κάτμαν. Για αυτές τις ώρες, συγκεντρώνουμε δέκα κορυφαία trash κομμάτια που δεν θα ξεχάσουμε.

*Σκανδαλίζομαι/Οι μπότες – Πέπη Τσεσμελή

Η «άλλο Πέπη κι άλλο πρέπει», την εποχή που είχε αναλάβει πόστο ανακριτή στο Ερωτοδικείο, φρόντισε να κυκλοφορήσει και τραγούδια που άφησαν εποχή στο καλτ στερέωμα. Αυτά τα δύο, που εντοπίσαμε στο ίδιο video, στην guest εμφάνισή της στους Δυο Ξένους είναι τα αγαπημένα μας.
Ενδεικτικοί στίχοι: «Αν θέλεις ν’ ανοίξουνε-ν’ ανοίξουν τις καρδούλας μου οι πόρτες/ Βγάλε όλα τα ρούχα σου εκτός-εκτός από τις μπότες».

*Σαν μπλουζάκι – Στέλλα Μπεζαντάκου

Λίγο καιρό μετά την αποχώρησή της από το reality show «Bar», η Στέλλα αποφάσισε να γίνει τραγουδίστρια, εκτός από μόνιμη θαμώνας στα μεσημεριανάδικα. Από τα αγαπημένα μας κομμάτια της, το διαβόητο «Μπλουζάκι» αλλά και το αμίμητο «Θέλεις τραλαλα-θέλω τραλαλό-θέλεις γλειφιτζούρι, χωνάκι παγωτό».
Ενδεικτικοί στίχοι: «Στο κορμί μου σαν μπλουζάκι σε φορώ και δε σ’ αλλάζω/Στη ζωή μου κολλητό μου ρούχο που ποτέ δε βγάζω»

*Το νινι σέρνει καράβι – Βέρα Λάμπρου

Μιας και αναφερθήκαμε στη γλυκιά Στέλλα, δεν θα μπορούσαμε να μην καταπιαστούμε και με την μεγάλη της αντίζηλο, την Βέρα Λάμπρου που στα μισά της περασμένης δεκαετίας επεδίωξε να πλήξει την ακοή μας με τα παράφωνα γυρίσματά της, που ωστόσο διαθέτουν βαθιούς στίχους και σούπερ σέξι videoclip (την Βέρα πάνω σε ένα καράβι να σηκώνει… παλαμάρια μαζί με έναν κοιλαρά καπετάνιο).
Ενδεικτικοί στίχοι: «Κάνε υπομονή/και θα ’ρθει το νινί/με την κόκκινη βαλίτσα/να σε πάρει αγκαλίτσα/κλείσε και τα παραθύρια/να σου κάνει τα χατίρια»

*Ο εραστής – Κάτμαν

Ο Κάτμαν – κατά κόσμον Νίκος Κατέλης – αποτέλεσε μία από τις πιο δημοφιλείς περσόνες που ανέδειξε η Αννίτα Πάνια μέσα από τα Παρατράγουδα. Ο συμπαθής, αλλά χωρίς μεγάλο ταλέντο στην εκφορά του λόγου Κάτμαν την ακολούθησε και στις «Αϋπνίες» αλλά και στο θρυλικό «Je t’aime», το show στο οποίο η Αννίτα έβαζε το έμψυχο υλικό, ο Νίκος Καρβέλας τα τραγούδια και το αποτέλεσμα ήταν μια μεγάλη φουρνιά από trash επιτυχίες, ηγετική θέση στις οποίες είχε ο «Εραστής».
Ενδεικτικοί στίχοι: «Μ’ αρέτσει πούτσε μάτια μου τσο σπίτιτσου κυρία/Καινούρια όμως γνώρισες σετσουαλική εμπειρία/Δωσ’ μου δωσ’ μου δωσ’ μου το κορμίτσου/ Θέλω θέλω να ‘μαι ο εραστήτσου».

*Ντου από παντού – Γυναίκα επανάσταση

Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε άλλο ένα τραγούδι από τον ορυμαγδό επιτυχιών του θιάσου του Je t’aime, αυτό θα ήταν το «Ντου», που θεωρούμε προφητικό άσμα για την Αραβική Άνοιξη, τους Αγανακτισμένους και το Occupy Wall Street, σε μια εποχή που δεν είχε εμφανιστεί καν το πρώτο σημάδι της οικονομικής κρίσης. Επειδή δεν θέλουμε όμως να ξεχάσουμε και τις υπόλοιπες επιτυχίες, ακούστε εδώ την «Μαύρη» της Τσίλα, εδώ τον «Βας Βας Βας ο Παρασκευάς», εδώ τον Κωνσταντίνο Κουντουρά που «το θέλει-το θέλει-το θέλει», εδώ τον «Σχιζοφρενή δολοφόνο με το πριόνι», εδώ το «Solo tu» με τον Βάγκνερ, τον Πουτσίνι και την κυρία Ελισάβετ, εδώ το «Έξω απ’ τα δόντια» από τη φαφούτα Μαλάμω και εδώ το «Πάρε Πόδι» της Γυναίκας Μαραντόνα.
Ενδεικτικοί (και προφητικοί στίχοι): «Η εξουσία σε κοροϊδεύει/Σε εξαπατάει, σε ληστεύει/και λίγο πριν να τα τινάξεις, της πείνας σου δίνει τις συντάξεις/Λαέ ξύπνα – μην τους πιστεύεις, μην τους στηρίζεις/Λαέ ξύπνα – πρέπει να γίνει τώρα/Ντου από παντού – να μη μείνει τίποτα,τίποτα»

*Πάρε μου μια πίπα – Τάσος Μπουγάς

Γκουντ ίβενινγκ λέιντιζ εν τζέντλεμεν. Ο Πλανητάρχης Μπουγάς έχει ένα μεγάλο πρόβλημα και ψάχνει τη λύση μέσα από τους στίχους αυτού του τραγουδιού. Από τότε που τον άφησε εκείνη, καπνίζει σαν φουγάρο. Η μόνη λύση; Να του πάρει μια πίπα, να κόψει το τσιγάρο.
Ενδεικτικοί στίχοι: «Πάρε μου μια πίπα/Να κόψω το τσιγάρο/γιατί έγινε η καρδιά μου/ μαύρη σαν το φουγάρο»

*Η μπουρνουζοπετσέτα – Παντελής Καναράκης

Η τρελή ξανθιά περσόνα που είχε δημιουργήσει στα ‘90s ο Παντελής Καναράκης και περιφερόταν στα πρωινάδικα της τηλεόρασης δεν ήταν ο μόνος λόγος που ξεκαρδιζόμασταν μαζί του. Ήταν και αυτό το φοβερό κομμάτι, που είχε απίστευτη ευκολία στο να βρίσκει ομοιοκαταληξίες. Όπως αυτές: «Την μπουρνουζοπετσέτα δίπλωσέ τη/ Στο ντουλάπι κλείδωσέ τη/ Φύλαξέ τη για πολλά έτη/ Τραλαλα και τραλαλέτι/ Σώσε την χελώνα καρέτα-καρέτι».
Ενδεικτικοί στίχοι: «Η μπουρνουζοπετσέτα η καλή/είναι τόσο απαλή/σαν την καρδιά ενός μαρουλιού/είσαι έρωτας τ’ Απριλιού»

*Αφρικανέ – Έφη Σαρρή

Η Έφη Σαρρή, αρκετό καιρό πριν βάλει υποψηφιότητα στις εκλογές με το σύνθημα «Σταυρώστε με» και ακόμη περισσότερο πριν την εμφάνιση της Χρυσής Αυγής, απέδειξε πως είναι ενεργό στέλεχος στον αγώνα κατά της ξενοφοβίας, δηλώνοντας πως ερωτεύτηκε Αφρικανό.
Ενδεικτικοί στίχοι: «Αγάπησα Αφρικανό/που είχε έρθει με κανό/από τη Μαύρη Ήπειρο
Τον είδα σε μια λαϊκή/και τότε ήμουνα λευκή/σαν φέτα απ’ την Ήπειρο
Αφρικανέ Αφρικανέ/Θέλεις να κάνουμε κονε/Αφρικανέ Αφρικανέ/Σε σημειώνω στο καρνέ»


*Τα πίνω όλα – Άννα Γούλα

Η καλλιτέχνιδα που έκανε θραύση με το παραπάνω κομμάτι, όπως έγινε γνωστό αργότερα δεν είναι… πραγματική, αλλά μια περσόνα που δημιουργήθηκε ως πτυχιακή εργασία μιας φοιτήτριας Καλών Τεχνών, η οποία βάλθηκε μέσω της trash φιγούρας να σατιρίσει και να καταδείξει τα καλλιτεχνικά πρότυπα των Νεοελλήνων. Και το κατάφερε περίφημα.
Ενδεικτικά στίχοι: «Άκου λεβέντη μου, όλα τα κάνω/ Και με τον Πέτρο και με τον Πάνο/ Τα πίνω όλα, τα πίνω όλα/Χάπια, ουίσκι και κοκα-κόλα»

*Σε γνώρισα στο Facebook – Έφη Θώδη

Πρώτο πλάνο: Η Έφη Θώδη κάθεται σε ένα παγκάκι με το λάπτοπ της. Δεύτερο πλάνο: Η Έφη χορεύει μπροστά σε ένα πληκτρολόγιο. Ήδη μας έχει κερδίσει και θέλουμε να δούμε ολόκληρο το video clip. Πόσο μάλλον όταν αντιλαμβανόμαστε ότι κρύβει ολόκληρη ιστορία: Την Έφη να ψάχνει στο Facebook τον Brad Pitt. Το εκτιμάμε γιατί είναι το πιο σύγχρονο trash song, φέρνοντας το ελληνικό καλτ στη νέα social εποχή.
Ενδεικτικοί στίχοι: «Σε γνώρισα στο Facebook και μου ‘χει έρθει τρέλα/Ξανθά μαλλιά και μάτια μπλε και σώμα μανεκέν/και όσα γράφεις στο προφίλ σου λέω πως με καιν» και «Πολύ ωραίος είσαι εδώ/δε φέις οφ δε γίαρ/μήπως ετούτη η φωτό/μωρό μου είναι λαστ γίαρ;»


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v