Οκτώ ιστορίες οπαδικής τρέλας

Όταν έχουμε να κάνουμε με οπαδούς, η τρέλα δεν πάει στα βουνά, αλλά παραμένει στα γήπεδα. Δείτε οκτώ χαρακτηριστικά παραδείγματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οκτώ ιστορίες οπαδικής τρέλας
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η… παράφορη αγάπη των οπαδών για την ομάδα τους είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να κατανοήσει κάποιος ο οποίος έχει ελάχιστη σχέση με το αντικείμενο. Είναι όμως αυτή η οποία τους οδηγεί να κάνουν τα πιο τρελά πράγματα για εκείνη, από το να παίξουν θέατρο στους αστυνομικούς και να κόψουν βασιλόπιτα στην κερκίδα, μέχρι να κάνουν απεργία πείνας και να βγάλουν εισιτήρια για το αγέννητο παιδί τους.

Δείτε παρακάτω οκτώ χαρακτηριστικές ιστορίες και γεγονότα οπαδικής τρέλας, για να πάρετε μια γεύση.

Επιληψία για το ντέρμπι

Φανατικός οπαδός του Παναθηναϊκού ετοιμάζεται πυρετωδώς για το μεγάλο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, όμως η οικογένειά του έχει διαφορετική γνώμη. Την ώρα που παίρνει τον μεσημεριανό ύπνο στον πάνω όροφο του σπιτιού, οι γονείς του κλειδώνουν την πόρτα και του παίρνουν τα λεφτά για να μην καταφέρει να πάει στο ντέρμπι. Σε ύψος έξι μέτρων από το έδαφος και χωρίς λεφτά, τα πράγματα μοιάζουν δύσκολα για εκείνον. Όμως ο ήρωας δεν μασάει. Για να μη χάσει το παιχνίδι, ανοίγει το παράθυρο, βγάζει σεντόνια τα οποία δένει σαν σχοινί, δένει τη μία άκρη στο κρεβάτι και κατεβαίνει στον κήπο. Βγαίνει εκτός σπιτιού, κάνει οτοστόπ και κατευθύνεται προς το γήπεδο. Στην είσοδο του γηπέδου επικρατεί πανδαιμόνιο. Εκείνος δεν έχει καθόλου λεφτά, ούτε φυσικά εισιτήριο. Μπαίνει στο πλησιέστερο καφενείο, πάει στην τουαλέτα, παίρνει το σαπούνι και αρχίζει να το μασά σιγά σιγά ενώ περιμένει στην ουρά για την θύρα.

Την ώρα που φτάνει στην είσοδο, οι αφροί από το σαπούνι ξεπηδούν από το στόμα του. Μπροστά στον σεκιουριτά, πέφτει κάτω, ανοίγει το στόμα και σε μια Οσκαρική ερμηνεία αρχίζει να βγάζει αφρούς από το στόμα και να χτυπιέται σαν να έπαθε επιληψία. Ο τύπος στην πόρτα τα παίζει και οι αστυνομικοί που βρίσκονται κοντά φωνάζουν για γιατρό. Τον βγάζουν άρον άρον στα σκαλιά μέσα στη θύρα και τρέχουν γρήγορα για να βρουν τον υπεύθυνο των ανακοινώσεων για να βρεθεί γιατρός.

Ο «ήρωας» μας ανοίγει το ένα του μάτι, βλέπει ότι έχει μείνει μόνο ένας σεκιουριτάς από πάνω του, σηκώνεται πάνω και με ένα τρελό σπριντ μπαίνει στη θύρα και χάνεται μέσα στον κόσμο…

Ο «ψηλός» και τα γυαλιά ηλίου

Στην κατάμεστη Τούμπα, ο Μάκης ο "Μανάβης" θέλει να δώσει σύνθημα στην κερκίδα για να φωνάξουν όλοι μαζί, με μια ψυχή «Πάααααοκάρα – Όοοομαδάρα». Ξάφνου βλέπει έναν τύπο με γυαλιά κάπου στη μέση του πάνω διαζώματος της θύρας 4 και του φωνάζει:

«Ε, εσύ, ψηλέ με τα γυαλιά να πούμε σήκω πάνω να κάνεις τη σημαδούρα να πούμε!». Ο «ψηλός» σηκώνεται και ο Μάκης δείχνοντάς τον με το χέρι λέει στους υπόλοιπους:

«Τον βλέπετε τον ψηλό με τα γυαλιά να πούμε; Όταν σηκώνω το χέρι, όσοι κάθεστε από τον ψηλό και δεξιά θα σηκώνεστε, θα φωνάζετε ‘ΠΑΟΚΑΡΑ’ και θα κάθεστε να πούμε. Όταν σηκώνω το άλλο χέρι όσοι είστε από τον ψηλό και αριστερά θα φωνάζετε ΟΜΑΔΑΡΑ και θα κάθεστε. Το καταλάβατε όλοι να πούμε;».

Άπαντες είναι έτοιμοι και περιμένουν την κίνηση του Μανάβη, μέχρι που ο «ψηλός» κάνει την ερώτηση της ημέρας: «Και εγώ τι θα κάνω;». Ο Μ. ξαφνιάζεται, τινάζει το μαλλί και του απαντά: «Εσύ ψηλέ θα είσαι συνέχεια όρθιος να πούμε, θα βάζεις και θα βγάζεις τα γυαλιά σου. Όταν τα φοράς θα φωνάζεις ΠΑΟΚΑΡΑ και όταν τα βγάζεις ΟΜΑΔΑΡΑ!».

Ο «ψηλός» μένει αποσβολωμένος να κοιτά τον Μανάβη, ενώ όλη η κερκίδα έχει πέσει κάτω από τα γέλια.

Ο «Μανάβης» και οι ντομάτες

Την δεκαετία του ’80, μετά από αγώνα ποδοσφαίρου της ομάδας του ΠΑΟΚ στο Αιγάλεω, έχουν ξεκινήσει επεισόδια των οπαδών με την αστυνομία. Ένας εκ των φανατικών αυτών οπαδών, είναι ο "Μανάβης" και έχει μια φαεινή ιδέα.

Προτείνει να διαλυθούν οι οπαδοί για να μην δώσουν στόχο στους αστυνομικούς και δίνει ραντεβού με όλους στον Σταθμό Λαρίσης. Μετά από το σχετικό κυνηγητό με την αστυνομία, κάποια στιγμή οι υπόλοιποι διασκορπισμένοι οπαδοί βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τον «Μανάβη». Αμέσως εκείνος πηδάει μέσα σε μια αυλή, παίρνει στο χέρι του ένα λάστιχο που βρίσκει πεταμένο και κάνει ότι ποτίζει τον κήπο σαν να μην τρέχει τίποτα. Οι αστυνομικοί τον πλησιάζουν και τον κοιτούν περίεργα.

Τότε ο «Μανάβης» γυρίζει το κεφάλι προς το ξένο σπίτι και φωνάζει: «Μάναααα, να ποτίσω και τις ντομάτες;».

Η απεργία πείνας

Μέχρι πού πιστεύετε ότι θα μπορούσε να φτάσει ένας φανατικός οπαδός για να υπερασπιστεί την ομάδα του; Πολύ μακριά, είναι η απάντηση. Στην Βουλγαρία λοιπόν, ο οπαδός της ποδοσφαιρικής ΤΣΣΚΑ Σόφιας εν ονόματι Μπόρις Μπορίσοφ αποφάσισε να ξεκινήσει απεργία πείνας απαιτώντας την τιμωρία εφ’ όρου ζωής του Στάνισλαβ Τοντόροφ για τις αποφάσεις του στον αγώνα Τσερνομόρετς Βάρνα-ΤΣΣΚΑ Σόφιας, ο οποίος έληξε 2-1 κατά της ΤΣΣΚΑ.

«Θέλω να τραβήξω την προσοχή της κοινωνίας. Δεν έχει θέση στο ποδόσφαιρο της Βουλγαρίας αυτός ο διαιτητής. Δεν έχω ξαναδεί τόσο αλαζόνα άνθρωπο. Αυτός ο άνθρωπος δεν πρέπει να ξανασφυρίξει ποτέ!», είχε τονίσει πέρυσι τον Νοέμβριο ο αγανακτισμένος Μπορίσοφ.

Εισιτήρια… από κούνια

Η αγάπη των οπαδών της ΑΕΚ για την ομάδα τους είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Από τη στιγμή που η Ένωση όμως έπεσε κατηγορία, η αλληλεγγύη των οπαδών έχει αυξηθεί κατακόρυφα, κάτι που φάνηκε και από τις περσινές πωλήσεις των εισιτηρίων διαρκείας.

Το περασμένο καλοκαίρι λοιπόν, ένας οπαδός της ΑΕΚ και μόνιμος κάτοικος Ρουμανίας, με το που ανακοινώθηκε η διάθεση των εισιτηρίων, έσπευσε να κλείσει διαρκείας τόσο για εκείνον όσο και για τον γιο του. Που είναι το παράξενο; Θα αναρωτηθείτε. Και εδώ οφείλουμε να κάνουμε μια διευκρίνιση: ο γιος του οπαδού από τη Ρουμανία δεν είχε γεννηθεί τότε! Για την ακρίβεια απείχε δύο μήνες από το να δει το… φως αυτού του κόσμου, αφού γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2013.

Το εισιτήριο εν τέλει, εκδόθηκε στο όνομα του αγέννητου γιου, αφού μερίμνησε και το τμήμα εισιτηρίων διαρκείας της ΑΕΚ ξεπερνώντας τις τεχνικές δυσκολίες που συνάντησε με την μη ύπαρξη ημερομηνίας γέννησης του… κατόχου.

Οπαδοί εναντίον… γηπέδου (της ομάδας τους)

Η σουρεάλ αθλητική πραγματικότητα στην Ελλάδα είναι γνωστή τοις πάσοι, όμως περιπτώσεις όπως η παρακάτω, πραγματικά μας αφήνουν άναυδους.

Στο ξεκίνημα της ποδοσφαιρικής σεζόν του 2010, οπαδοί του Πανιωνίου έκαναν… γης μαδιάμ τον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Νέας Σμύρνης με φτυάρια και τσάπες, έτσι ώστε η ΑΕΚ να μην μπορεί να δώσει τον επαναληπτικό αγώνα με την Νταντί Γιουνάιντεντ για το Europa League. Εν τέλει η UEFA έκρινε ακατάλληλο τον χώρο του γηπέδου του Πανιωνίου και ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο Καραϊσκάκης, όπου η Ένωση ήρθε ισόπαλη με τη σκωτσέζικη ομάδα.

Η… βασιλόπιτα της ΑΕΛ

Μια πρωτότυπη ιστορία έρχεται από τους οπαδούς της Αθλητικής Ένωσης Λάρνακας, οι οποίοι αποφάσισαν να γιορτάσουν με ξεχωριστό τρόπο το κυριακάτικο παιχνίδι με την ΕΝΠ. Έτσι στο γήπεδο έφεραν, εκτός από την… τρέλα τους για την ομάδα και μια βασιλόπιτα, η οποία μάλιστα έγραφε:

«κΑΕΛή χρονιά 2014».

Στην ανάπαυλα του παιχνιδιού, οι φίλοι της ομάδας έκοψαν την βασιλόπιτα, με τον κύριο της φωτογραφίας να κερδίζει το φλουρί.

Ο Βλάχος και το… πορτ μπαγκάζ

Είμαστε στα 90’s και ο Ολυμπιακός παίζει ένα άκρως κρίσιμο παιχνίδι με τον Άρη στην έδρα των θεσσαλονικιών. Η ομάδα του Πειραιά χάνει με 2-1 και ο τότε παίκτης του Ολυμπιακού Θοδωρής Βλάχος κάνει μια προκλητική χειρονομία στους οπαδούς που τον αποδοκίμαζαν. Επικράτησε πανδαιμόνιο, ενώ την επόμενη μέρα μερίδα οπαδών συγκεντρώνεται με άγριες διαθέσεις έξω από το προπονητικό κέντρο.

Ο ίδιος δεν μπορούσε να μπει και να προπονηθεί και έτσι επιστρατεύεται ο Κυριάκος Καραταΐδης, ο οποίος τον βάζει στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του, έτσι ώστε να μπορέσει να μπει χωρίς έκτροπα στον προπονητικό χώρο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v