Μαθήματα ζωής από έφηβο που έφυγε από πρόωρη γήρανση

Ο 17χρονος Sam Berns που έπασχε από προγηρία άφησε την τελευταία του πνοή, φροντίζοντας ωστόσο να εμπνεύσει αισιοδοξία με την στάση ζωής του.
Μαθήματα ζωής από έφηβο που έφυγε από πρόωρη γήρανση
"Μιλάω μπροστά σας όχι για να με λυπηθείτε αλλά για να με γνωρίσετε. Εμένα και την ασθένεια από την οποία πάσχω", είπε ο Sam Berns δημόσια, λίγο καιρό πριν αφήσει την τελευταία του πνοή. Ο νεαρός Αμερικανός ήταν 17 χρονών όταν «έφυγε», την περασμένη Παρασκευή, κι όμως έμοιαζε με άνδρα σε βαθιά γηρατειά.

Αυτό οφείλεται στην σπάνια ασθένεια από την οποία έπασχε, την προγηρία (επισήμως σύνδρομο Hutchinson-Gilford), η οποία προσβάλλει το δέρμα, το μυοσκελετικό σύστημα και τα αγγεία του σώματος, επιταχύνοντας την εμφάνιση του γήρατος.

Ο Sam διαγνώστηκε με την ασθένεια σε ηλικία 22 μηνών, το 1998 και οι γονείς του, όταν αντιλήφθηκαν την φοβερή ανεπάρκεια ιατρικών πληροφοριών για το σύνδρομο που «χτυπά» έναν στους 4-8 εκατομμύρια ανθρώπους, αποφάσισαν να συστήσουν το Ίδρυμα Μελέτης για την Προγηρία.

Στα 15 χρόνια λειτουργίας του, το Ίδρυμα κατόρθωσε να λάβει αρκετές χρηματοδοτήσεις ώστε οι μελετητές του να ανακαλύψουν το υπεύθυνο για την ασθένεια γονίδιο και να κάνουν αποφασιστικά βήματα προς την εύρεση μιας θεραπείας.

Εν τω μεταξύ, ο νεαρός Sam με δημόσιες εμφανίσεις και ομιλίες του κατόρθωσε να εμπνεύσει πολύ κόσμο και να δώσει μαθήματα ζωής με τα λόγια του: «Υπάρχουν πολλά εμπόδια στη ζωή μου, δεν θέλω όμως οι άνθρωποι να με λυπούνται», είχε δηλώσει πρόσφατα. «Δεν σπαταλώ ενέργεια με το να στεναχωριέμαι για τον εαυτό μου και να σκέφτομαι δυσάρεστα πράγματα. Προσπαθώ να περιβάλλομαι από ανθρώπους που θέλω να είμαι μαζί τους και συνεχίζω, προχωράω μπροστά. Με αυτή τη φιλοσοφία, αυτό τον τρόπο σκέψης, ελπίζω να έχετε όλοι σας μια χαρούμενη ζωή», συμπλήρωσε ο νεαρός στον οποίο οι γιατροί έδιναν μέχρι 13 χρόνια ζωής – εκείνος όμως κατόρθωσε να «ξεπεράσει» τις προβλέψεις κατά 4 χρόνια.

Δείτε στο παρακάτω video την τελευταία δημόσια ομιλία του, λίγες ημέρες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.



Πηγή: Independent
 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v