Το 2013 σε 20… αξέχαστες ατάκες πολιτικών

Ο οίστρος των πολιτικών όσον αφορά τις δηλώσεις τους είναι ανυπέρβλητος. Οι 20 καλύτερες ατάκες που έχουν πει το έτος που πέρασε, σε εορταστική έκδοση.
Το 2013 σε 20… αξέχαστες ατάκες πολιτικών
Όσο κι αν θέλουν να εμπνεύσουν "σοβαρότητα" μέσα από ένα προφίλ καλοραμμένου κοστουμιού, γραβάτας με άποψη και ανάλογη κόμμωση, οι πολιτικοί της χώρας τραβούν πάντοτε την προσοχή με τις πομπές και το λεκτικό τους "ρεπερτόριο". Ειδικά με το δεύτερο για το οποίο πολλές φορές η γονική συναίνεση είναι απαραίτητη, μαγεύουν σε κάθε τους εμφάνιση, είτε σε συνεντεύξεις, είτε σε παράθυρα καναλιών και εκπομπές στην τηλεόραση. Μεγάλη τους έμπνευση όμως που ενδείκνυται λόγω καλής ακουστικής, αναδεικνύοντας τα ανερχόμενα αστέρια… είναι η Βουλή. Οι ατάκες που ανταλλάσσουν σε κάθε ευκαιρία είναι αρκετές ώστε να συμπεριληφθούν σ’ ένα βιβλίο, καθιστώντας το best seller. Δεν έχει τόσο σημασία η σειρά κατάταξης, όσο το περιεχόμενο και τα πρόσωπα που τις ανέδειξαν, μιας και όλες συμπεριλαμβάνονται στις "20 ατάκες της Χρονιάς 2013".

Κάποιες από αυτές θα μείνουν να τις θυμόμαστε και αξίζει να παρουσιαστούν όπως ακριβώς ειπώθηκαν.

1. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ενώ διαπραγματεύεται σκληρά με την Τρόικα για το μνημόνιο και το μέλλον της χώρας στις αγορές, ταυτόχρονα στέλνει μήνυμα συμπαράστασης σε όλους τους Έλληνες λέγοντας: "Η πεθερά μου παίρνει σύνταξη 500 ευρώ".

2. Το σχόλιο του για το θέμα τηλεφωνικών υποκλοπών των πολιτικών έκανε και ο Θεόδωρος Πάγκαλος, αναφέροντας μάλιστα και τη "λιτή" καθημερινή του διατροφή... : "Κάθε μέρα που πήγαινα στο γραφείο μου, δίπλα στον καφέ και το κουλούρι μου υπήρχε ο φάκελος με τις συνομιλίες από την Αμερικανική Πρεσβεία".

3. Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε ύφος και τόνο σαν άλλος Λεωνίδας, δηλώνει: "Δεν θα αφήσω την τρόικα να μου πάρει τη δόξα για τις απολύσεις"

4. Ακόμη μια δήλωση του υπουργού Οικονομικών που ενδεχομένως εκείνη την περίοδο θεώρησε πως είναι κάτοικος των Κανάριων Νήσων… : "Η Ελλάδα δεν υπερφορολογείται"

5. Ένας πολύ ενδιαφέρον διάλογος μεταξύ του βουλευτή της ΝΔ Κων/νου Κουτσογιαννακόπουλου και βουλευτών της ΧΑ,
Βουλευτές ΧΑ: "Έλα να μας τα πεις έξω"
Κων/νου Κουτσογιαν.: "Άμα έρθω έξω θα σας γ@#μήσω"

6. Η προφητική ικανότητα της κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, προειδοποιεί σχετικά με το θέμα της άρσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία: "Θα μας πάρουν με τις καραμπίνες".
 
7. Μοναδική στιγμή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε δήλωση δέσμευση: "Εγώ σήμερα μπορώ να τους υποσχεθώ ότι θα έχουμε στην Ελλάδα δωρεάν ασύρματο wi-fi internet. Σε όλη την Ελλάδα σ’ ένα χρόνο". Τον κωδικό μάλλον θα έχει η Μέρκελ…

8. Ρητορική η ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Ταμήλου σε συνεδρίαση της Επιτροπής Υδάτινων Πόρων προς τον Πρόεδρο του ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας), "Μεταξύ της αρκούδας και του ανθρώπου, ποιον προτιμάτε;"

9. Οι βουλευτές Ιορδάνης Τζαμτζής και Ραχήλ Μακρή προσδίνουν άλλον "αέρα" και χρωματίζουν με τις εκφράσεις τους τη μονότονη βουλή…
Μακρή : "Είστε προδότες"
Τζαμτζής : "Είσαι ηλίθια"
Μακρή : "Θα σας κρεμάσουμε"
Η ετοιμολογία όμως του Κου τζαμτζή και δη Πολιτικού Επιστήμονα δεν αφήνει περιθώρια στην Κα Μακρή απαντώντας… "Θα μας κλάσεις τ’ @$#α"

10. Άλλος ένας εκπληκτικός διάλογος που θυμίζει παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο μεταξύ του Προέδρου του Σύριζα και του Πρωθυπουργού
Τσίπρας : "Κύριε Πρωθυπουργέ κοιτάξτε με, δεν είναι κακό"
Σαμαράς : "Κοιτάω αλλού για να μην γελάω"

11. Παιδικό όνειρο των κυριών Τσίπρα και Βενιζέλου ήταν η Άγρια Δύση και οι πιστολέρο αν κρίνουμε από τη μεταξύ τους λογομαχία, με βαθύτερο σχέδιο το Remake και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους της ταινίας "Για μια χούφτα Δολλάρια".
Τσίπρας: "Στην πρόσκληση για μονομαχία εγώ ένα θα απαντήσω. Πήγα στο Τέξας για να μάθω πως μονομαχούν στο Ελ Πάσο. Στη μονομαχία αυτή λοιπόν θα είμαι παρών".
Βενιζέλος: "Σας συγχαίρω γιατί έχετε προσφύγει στην αμερικανική βοήθεια προκειμένου να σας εκπαιδεύσουν οι Αμερικάνοι. Αυτό που βάλατε ως στόχο στο Τέξας, είναι τρύπιο δολάριο".

12. Η πραγματική αιτία της παραπάνω λογομαχίας κρύβεται σε προηγούμενο διάλογο μεταξύ τους, όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπέλυσε πυρά προς τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: "Πρέπει να διεξαχθεί στη Βουλή μια μονομαχία πολιτικού και προσωπικού ήθους ανάμεσα στους δυο μας".

13. Το μέλλον των ανύπαντρων κορών των βουλευτών βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Οικονομικών. Τουλάχιστον αυτό άφησε να εννοηθεί μετά τη δήλωση της "Θα παντρεύουμε τις κόρες μας με αέρα κοπανιστό", η βουλευτής της ΝΔ Άννα Μάνη, σε συνέλευση ορισμένων βουλευτών που συγκάλεσε ο υπουργός για να εξηγήσει το φαινόμενο "Ενιαίος φόρος Ακινήτων" που έφερε τα πάνω-κάτω μετά τη δημοσίευσή του.

14. Ο βουλευτής του Σύριζα Βαγγέλης Διαμαντόπουλος δυσκόλεψε τους βουλευτές με το λογοπαίγνιό του και έφερε πανικό μέσα στη βουλή. Ενώ θα μπορούσε να αποφύγει όλο τον χαμό χρησιμοποιώντας κάτι απλούστερο όπως η λαϊκή ρήση "Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε", είπε χαρακτηριστικά "Ραντεβού στα γουναράδικα". Πολλά τα ερωτηματικά και οι αντιδράσεις των βουλευτών, θέλοντας να μεταφέρει την έκφραση του Άρη Βελουχιώτη, εννοώντας πως αυτός και οι σύντροφοί του θα προδοθούν από φίλους και εχθρούς καταλήγοντας όπως η αλεπού στον πάγκο κάποιου γουναρά.

15. Για ακόμη μια φορά ο υπουργός οικονομικών κλέβει την παράσταση, δείχνοντας την προτίμησή του στην ξένη λογοτεχνία λέγοντας: "Το μόνο σοβαρό κείμενο σε αυτή τη χώρα είναι το Μνημόνιο".

16. Η ανησυχία των βουλευτών για την αποκατάσταση των "θυγατέρων" αυτής της χώρας, αποτυπώνεται μέσα από τη δήλωση του Βύρωνα Πολύδωρα : "Το κράτος τιμωρεί αμείλικτα τις άγαμες θυγατέρες". Δήλωση που θα μπορούσε να κάνει "share" ο κος Πολύδωρας στη βουλευτή Άννα Μάνη (βλέπε αρ.13)

17. Οι βουλευτές δεν σταματούν ποτέ τις δηλώσεις ακόμη και μέσα από τα social media (Facebook, Twitter). Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού, η ανάρτηση στο twitter από τη βουλευτή Ραχήλ Μακρή, όταν αντίκρισε το μπλε χρώμα της Βουλής… "Έβαψαν μπλε τη βουλή. Τι σκαρώνουν πάλι;"

18. Κλίση στο μάθημα της ιστορίας είχε ο βουλευτής της ΧΑ Ηλίας Παναγιώταρος, και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο «Ελληνική Επανάσταση». Στη Βουλή μάλιστα έκλεψε τις εντυπώσεις χωρίς να πει πολλά… : "Θα ήθελα να πω μια ρήση ενός μεγάλου ανδρός του…Κωνσταντίνου Κολοκοτρώνη…".

19. Ο λόγος των βουλευτών είναι συμβόλαιο. Κι αυτό επιβεβαιώνεται από τον διάλογο μεταξύ τριών βουλευτών για την επίλυση του θέματος της ΕΡΤ στη βουλή…

Παναγιώτης Λαφαζάνης: "Σας καταγγέλλουμε το γεγονός"
Δημήτρης Τσουμάνης: "Το ακούσαμε"
Όλγα-Νάντια Βαλαβάνη: "Το ακούσατε και τι κάνετε;"
Παναγιώτης Λαφαζάνης: "Το ακούσατε; Ναι και το γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια. Έτσι είναι."
Δημήτρης Τσουμάνης: "Το γράφουμε στα «τέτοια» μας".

20. Στα κατώτερα βιοποριστικά επίπεδα βρίσκεται η οικονομική κατάσταση του βουλευτή της ΝΔ Ιορδάνη Τζαμτζή λέγοντας… "Με 2.000 μισθό δεν θα κατέβαινα βουλευτής γιατί δεν είμαι πλούσιος και υπάρχουν βουλευτές που «ξεραίνουν το σκατό τους» για να ζήσουν. Παίρνω μόνο 5.450 ευρώ το μήνα για να ζήσω".

Την λίστα με τις ατάκες εντοπίσαμε στο www.provocateur.gr
Επιμέλεια: Δημόπουλος Χρήστος
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v