Ψήφισμα για να μη μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί

Ομογενείς συγκεντρώνουν υπογραφές για να μην μετατραπεί η Αγία Σοφία, στην Κωνσταντινούπολη, σε τζαμί. Ήδη οι υπογραφές ξεπέρασαν τις 21.000.
Ψήφισμα για να μη μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί
Περίπου 21.000 υπογραφές έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής το ψήφισμα Οργάνωσης ελλήνων ομογενών της Αμερικής, που αντιτίθενται στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο ιστορικός βυζαντινός ναός της Κωνσταντινούπολης φαίνεται πως μπαίνει σε νέες «περιπέτειες», καθώς σύμφωνα με το κείμενο του ψηφίσματος, επιτροπή του τουρκικού κοινοβουλίου εξετάζει αίτηση πολιτών για την μετατροπή του σε τζαμί. «Σχέδιο νόμου έχει εισαχθεί για την μετατροπή της και πάλι σε “σύμβολο κατάκτησης” της Κωνσταντινούπολης, ενώ τον Νοέμβριο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Αρίντς, υποσχέθηκε ότι το κτίριο θα “χαμογελά” ξανά ως τέμενος», αναφέρεται στο ψήφισμα

Σημειώνεται πως η Αγία Σοφία λειτούργησε ως ορθόδοξη βασιλική μέχρι την άλωση της Πόλης, οπότε και μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος ως και το 1935. Τότε, ο Κεμάλ την μετέτρεψε σε μουσείο, σε μια συμβολική κίνηση απαγκίστρωσης από το οθωμανικό παρελθόν.

Η ένωση ομογενών Hellenic American Leadership Counsil και η AHEPA απευθύνουν κάλεσμα για ανάληψη δράσης για το ζήτημα και την συνεννόηση με το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μουσείων και την Επιτροπή της Γερουσίας για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της AHEPA, Άντονι Κουζούνης σε επιστολή του προς την UNESCO, η Τουρκία, έχοντας επικυρώσει την συνθήκη για τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, οφείλει να προστατεύσει τα χαρακτηριστικά της Αγίας Σοφίας ως χριστιανικού βυζαντινού ναού.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v