Τα γυναικεία πρότυπα ομορφιάς ανά δεκαετία

Σαγήνευσαν όσο λίγες, στιγμάτισαν εποχές και διαμόρφωσαν τάσεις και πρότυπα. 10 γυναίκες που προσδιόρισαν τον όρο «ομορφιά» στον 20ο αιώνα.
Τα γυναικεία πρότυπα ομορφιάς ανά δεκαετία
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η γυναικεία ομορφιά είναι σίγουρα κάτι υποκειμενικό, όμως στο πέρασμα των δεκαετιών υπήρξαν θηλυκά τα οποία άφησαν ανεξίτηλα το στίγμα της εμφάνισής τους στη... συλλογική μνήμη και μέχρι σήμερα συνεχίζουν να αποτελούν σημείο αναφοράς.

Δείτε παρακάτω δέκα χαρακτηριστικά παραδείγματα ομορφιάς μέσα από τις αντίστοιχες γυναίκες, οι οποίες δημιούργησαν τάσεις και πρότυπα αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η πραγματική ομορφιά παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο.

Rita Hayworth

Η ηθοποιός που έκανε το κόκκινο χρώμα μαλλιών της μόδας την δεκαετία του ’40, υπήρξε μια από τις εμβληματικότερες γυναικείες μορφές του 20ου αιώνα. Ένα πρότυπο αισθησιασμού και γυναικείας ομορφιάς . Η Hayworth Λάνσαρε την μόδα του διακριτικού μακιγιάζ και της γοητείας του κοριτσιού της διπλανής πόρτας, σε αντίθεση με την υπερβολή που διέκρινε τις προγενέστερες δεκαετίες των 20’s και των 30’s.

Marilyn Monroe

Η επιτομή της ομορφιάς την δεκαετία του ’50. Η πληθωρική μεταπολεμική ξανθιά με το αστραφτερό χαμόγελο, την πορσελάνινη επιδερμίδα και τις πλούσιες αναλογίες έμελλε να αποτελέσει πρότυπο για εκατομμύρια γυναίκες τότε, ακόμα και σήμερα. Τα χαρακτηριστικά κατσαρά, κοντά της μαλλιά, ήταν κατά κάποιον τρόπο μια επιταγή της εποχής, η οποία δεν προωθούσε τα μακριά και ίσια μαλλιά.

Brigitte Bardot

Κάπου στα τέλη των 50’s σκάει η «βόμβα» που ονομάζεται «Μπεμπέ», συνδυάζοντας το καλλίγραμμο σώμα με τις αναλογίες μπαλαρίνας και τα ατημέλητα ξανθά μαλλιά σε στιλ «μόλις σηκώθηκα από το κρεβάτι» και γίνεται πρότυπο για τις απανταχού Ευρωπαίες.

Bettie Page

Η «βασίλισσα» των pin up girls, Bettie Page μεσουράνησε στα 50’s, όταν και έγινε ένα πιο εναλλακτικό και “rock and roll” σύμβολο του σεξ. Τα μαύρα μαλλιά της με τις χαρακτηριστικές κοντές αφέλειες που κοπιάρονται ακόμα και σήμερα, τα γεμάτα πονηράδα γαλάζια της μάτια και τα κερασί χείλη της, συνέθεσαν αυτή τη διαχρονική εικόνα.

Elizabeth Taylor

Στα 60s, η… Κλεοπάτρα Elizabeth Taylor δεν θεωρείτο απλά μια εντυπωσιακή στάρλετ του Χόλυγουντ, αλλά μια από τις ομορφότερες γυναίκες του πλανήτη. Η πληθωρικότητά της, τα πανέμορφα βιολετί της μάτια και τα κατάμαυρα μαλλιά της ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά του προσώπου και του σώματός της τα οποία την έκαναν να ξεχωρίσει.

Audrey Hepburn

Το λεπτεπίλεπτο (στα όρια του υπερβολικά αδύνατου) στυλ της, στον αντίποδα της πληθωρικότητας της Marilyn και της Taylor δημιούργησε ακόμα μια «σχολή» ομορφιάς και κομψότητας την δεκαετία του ’60, καθιερώνοντας στις τάξεις του Χόλυγουντ τον Γάλλο μόδιστρο Givenchy.

Farrah Fawcett

Εισήγαγε στα 70s την τάση του γυμνασμένου, μαυρισμένου σώματος (το αερόμπικ ήταν της μόδας εκείνη την εποχή άλλωστε), ενώ το χαρακτηριστικό της κούρεμα αποτέλεσε σταθμό στο πώς οι γυναίκες έφτιαχναν τα μαλλιά τους εκείνη την δεκαετία.

Madonna

Σε μια δεκαετία όπου το fitness μεσουρανούσε, μαζί με τα γκλαμ ρούχα και τα εντυπωσιακά, ογκώδη χτενίσματα, η Madonna κατάφερε με χαρακτηριστική άνεση να γίνει ένα προκλητικό sex symbol. Αν και δεν ήταν ιδιαίτερα όμορφη, παρ’ όλα αυτά το εκρηκτικό της ταπεραμέντο, το υπερβολικό make up, τα έντονα φρύδια και οι προκλητικές τις εμφανίσεις την καθιέρωσαν ως το απόλυτο… material girl των 80s.

Kate Moss

Στα 90s η μόδα του skinny επανέρχεται και οι γυναίκες πρέπει να μοιάζουν με κοριτσάκια δυναμικά μεν, αδύνατα δε. Η ιδιαίτερη ομορφιά του μοντέλου Kate Moss ξεχωρίζει, ενώ η ίδια ενσωματώνει ένα απελευθερωμένο, άνετο και ανέμελα επιτηδευμένο στιλ. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα επίσης, και μόδα της συγκεκριμένης δεκαετίας, το heroin-chic look, δηλαδή η όψη ενός κοριτσιού που μόλις έχει κάνει ένεση ηρωίνης.

Monica Belucci

Το απόλυτο θηλυκό των 90s, η πληθωρική Monica Belucci συνδύασε το μεσογειακό ταπεραμέντο της Σοφία Λώρεν με τα έντονα χαρακτηριστικά τις Elizabeth Taylor και το αποτέλεσμα ήταν εκρηκτικό.

Scarlett Johanson

Στα 00's η μόδα των υπερβολικά αδύνατων γυναικών έχει παρέλθει προ πολλού και το απόλυτο θηλυκό είναι περισσότερο κάτι σαν το κορίτσι της διπλανής πόρτας, με αρκετές καμπύλες και πλούσια χαρακτηριστικά. Η ηθοποιός Scarlett Johanson ενσαρκώνει ιδανικά αυτό το πρότυπο του κοριτσιού, κάτι που την καθιέρωσε ως μία από τις πιο sexy προσωπικότητες της δεκαετίας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v