Ευρωβαρόμετρο: O πολιτισμός σε ύφεση!

Αισθητή μείωση στον αριθμό των Ευρωπαίων πολιτών που ασχολούνται με τον πολιτισμό παρουσιάζει νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. Πολύ χαμηλά ποσοστά και για την Ελλάδα.
Ευρωβαρόμετρο: O πολιτισμός σε ύφεση!
Η Ευρώπη δεν είναι το ίδιο… πολιτισμένη συγκριτικά με πριν από μερικά χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των Ευρωπαίων που ασχολούνται με τον πολιτισμό, ως καλλιτέχνες ή θεατές έχει μειωθεί αισθητά με μόνο το 35% να συμμετέχει ενεργά το 2012 σε μια πολιτιστική δραστηριότητα, όπως το τραγούδι, το χορό ή τη φωτογραφία.

Όσον αφορά τη λεγόμενη «παθητική» συμμετοχή, ο αριθμός των Ευρωπαίων που χαρακτηρίζουν την πολιτιστική τους ζωή από δραστήρια έως πολύ δραστήρια μειώθηκε στο 18%, σε σύγκριση με το 21% το 2007, ενώ η μείωση της συμμετοχής αφορά όλες τις πολιτιστικές δραστηριότητες πλην του κινηματογράφου, όπου το 52% των πολιτών δηλώνει ότι πήγε στον κινηματογράφο το προηγούμενο έτος.

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην μείωση των ποσοστών; Σύμφωνα με την έρευνα, οι κύριοι λόγοι είναι η έλλειψη χρόνου (το 44% δίνει αυτή την εξήγηση για το ότι δεν διάβασε βιβλία), η έλλειψη ενδιαφέροντος (το 50% δίνει αυτήν την εξήγηση για το ότι δεν είδε μπαλέτο, χορό ή όπερα), η έλλειψη χρημάτων (το 25% δίνει αυτήν την εξήγηση για το ότι δεν πήγε σε συναυλίες) και η έλλειψη επιλογής (10% κατά μέσο όρο).

Σε ό, τι αφορά τη συχνότητα συμμετοχής σε όλες τις μορφές πολιτιστικών δραστηριοτήτων, οι βόρειες χώρες συγκεντρώνουν την υψηλότερη βαθμολογία, με επικεφαλής τη Σουηδία (το 43% χαρακτηρίζει το ποσοστό συμμετοχής τους υψηλό ή πολύ υψηλό), τη Δανία (36%) και τις Κάτω Χώρες (34%).

Στην Ελλάδα, μόλις το 5% ανέφερε υψηλά ποσοστά συμμετοχής σε πολιτιστικές δραστηριότητες τον περασμένο χρόνο, ενώ το 63% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι ποτέ ή σχεδόν ποτέ δεν συμμετείχε σε πολιτιστικές δραστηριότητες.

Για την έρευνα πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 27.000 συνεντεύξεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v